Twój Portfel
0 PLN
Koszyk
Filtruj

Potrzebuję wina

Styl wina białego

Styl wina czerwonego

Cielistość

Wino też człowiek, więc posiada ciało. I jak u ludzi jedni są chudzi jak patyki a inni okrąglutcy, tak wina moga być lekkie albo masywne. Kiedy mówię cielistość wina, to próbuję określić jego strukturę i gęstość. Wyobraź sobie, że bierzesz łyk oliwy, ale takiej specjalnie spreparowanej, pozbawionej smaku i zapachu. I tak odróżnisz ją od wody, bo przecież ma inne...ciało !

Taniny

Piłeś kiedyś mocną zimną, najlepiej nieposłodzoną herbatę ? Na pewno, jeśli coś jest codziennym polskim narodowym napojem, to herbata właśnie. Obok smaku, pojawia się wtedy w ustach coś jeszcze. Takie szorstkie ni to ściągnie, ni to znieczulanie śluzówki. Jakby ją ktoś na chwilę wysuszył, zmatowił, przejechał niewidzianym papierem ściernym. Tadam ! To taniny. Generalnie występują w winach czerwonych, choć bardzo delikatne i specyficzne,
zdarzają się w białych.

Alkohol

Najlepsze jest to, że w winie wcale nie chodzi o alkohol. W każdym razie nie pierwszoplanowo. Alkohol "odstający", taki którego specyficzną gorycz da sie wyczuć, jest przez winiarzy traktowany jak odstające uszy – psuje kompozycję. Zawartość alkoholu mówi jednak sporo o strukturze wina. Bo alkohol to w winie taka konstrukcja, szkielet, który obudowują inne elementy. Konstrukcja nie ma dominować, powinna być schowana, ale jej masywność świadczy o masywności całej budowli. Poziom alkoholu świadczy też często o słodyczy. Im mniej alkoholu, tym (zazwyczaj choć niekoniecznie) więcej cukru.

Rodzaj

Świat nie jest taki czarno biały, jak by się mogło wydawać, a w przypadku wina nie jest tak po prostu czerwono – biało - różowy. Czerwone wina bywają fioletowe, czarne, ceglane. Białe właściwie nigdy nie są białe, raczej zielone, słomkowe, cytrynowe, złote, bursztynowe. Różowe to czasem łososi na, czasem dojrzała malina, czasem fiołki. Nie będziemy jednak utrudniać i dokonamy podziału prostego ale czytelnego. Jako kategorię dodamy jeszcze wina musujące.

Słodycz

Trudno jest obiektywnie zbudować klasyfikację wytrawności wina, bo zależy ona nie tylko od ilości cukru na litr, ale także poziomu kwasowości, alkoholu, tanin. Odczucia są prywatne i subiektywne, w dużym stopniu zależą od naszych przyzwyczajeń smakowych. Największy problem jest z winem półwytrawnym. To raczej wyraz oczekiwań (żeby nie było kwaśne!) niż próba rzeczowego opisu wina. Ludzie boją się poprosić o wino wytrawne, bo wydaje im się, że będzie ich strasznie wykręcać. U nas nie ma kwaśnych win!!! Dlatego wytrawne i półwytrawne to tutaj jedna kategoria.

Jedzenie

Potencjał starzenia

Czyli jak długo warto twoje wino potrzymać w piwniczce. Ustalmy jedno, to nie tak, że wino zawsze w wiekiem zyskuje. Niektóre i to wcale nie znaczy, że najsłabsze, trzeba pić jak najszybciej, bo im młodsze tym lepsze. Jest na świecie kilka rzeczy które też tak mają. I co, niedobre może są ?

Pojemność

Pochodzenie

Wybierz szczep

Roczniki

Producent

Certyfikaty

Opcje dla zalogowanych

Założ konto
Jesteś tutaj:   Internetowy sklep z winem online - Winayo! » ABC wina Szczepy: Cabernet Sauvignon
Podziel się

Cabernet Sauvignon

 

Cabernet Sauvignon to prawdopodobnie najlepiej znany szczep winny. Jego rywalem może być tylko brat z Bordeaux - Merlot i konkurent z Burgundii - Pinot Noir. Z Bordeaux Cabernet wyemigrował niemal w każdy zakątek Ziemi - to kluczowy szczep, by zrozumieć takie regiony jak Napa, Coonawara czy Maipo. Skądkolwiek pochodzi, wszędzie ukazuje podobny charakter - głębia koloru, dobra struktura tanin, umiarkowana kwasowość, aromaty porzeczki, liścia pomidorowego, przypraw i cedru.

Używany często jako element kupażu - oprócz towarzyszy oczywistych  takich jak Merlot, czy Cabernet Franc,  spotkać można go także z  Malbec, Petit Verdot czy Carmenere. Shiraz (w Australii) i Tempranillo (w Hiszpanii). Nawet masywne, taniczne Tannaty z Madiran są obecnie  kupażowane z Cabernet.

Badania DNA dowiodły, że Cabernet pochodzi z naturalnej krzyżówki Sauvignon Blanc i Cabernet Franc. Większość znawców uważa, że jest ona stosunkowo młoda, kilkusetletnia; tym większe wrażenie robi ekspansja szczepu. Są przynajmniej dwa powody, dla których tak się dzieje. Pierwszy to łatwość przystosowania się Cabernet do warunków klimatycznych  i glebowych - Cabernet rośnie od Kanady po Argentynę, od bogatych ciężkich w żelazo siedlisk do żwiru. Drugi powód to zachowanie tożsamości, mimo tak bardzo odmiennych warunków. Cabernet w różnych miejscach smakuje różnie, ale zawsze przypomina siebie. To powoduje, że łatwiej go sprzedawać, bo konsumenci, mniej lub bardziej, wiedzą czego się spodziewać, gdy sięgają po Cabernet Sauvignon. Cabernet opłaca się także winiarzom, bo jest szczepem dość wydajnym, mają więc wybór czy chcą iść w stronę wydajności czy jakości.

Jako odmiana dojrzewająca późno, Cabernet potrzebuje sporo czasu - to może być jeden z największych  problemów stojących przed winiarzem - zimna mokra jesień, jest mu zawsze wrogiem; w tym jednak przypadku, może się okazać prawdziwą katastrofą

Wielu może sądzić, że najlepsze Cabernety powstają  w Bordeaux i Kalifornii, tak jak ogłosiło słynne paryskie jury w 1976. Od tego czasu sporo wody upłynęło w Sekwanie - świetne przykłady Caberneta można znaleźć w Chile i Australii. 

Przekroczył on nawet granicę (zwłaszcza mentalną) włoskiej tradycji - coraz częściej stosowany jest w toskańskich kupażach, na przykład w Carmignano

Telefon/Pomoc

Czy masz 18 lat?

Strona tylko dla osób pełnoletnich.

Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Klik! »
Zamknij

Uwaga! Rozdzielona płatność za Wino i Transport


Żeby działać legalnie, sami nie możemy wysyłać do Ciebie alkoholu.

Ty możesz jednak upoważnić kuriera do odbioru zakupionego wina i dostarczenia pod wskazany adres.

Trzy proste kroki:

  1. Płacisz za samo wino.
  2. Po zapłaceniu za wino zostajesz z banku przekierowany na Winayo! i zlecasz nam transport swojego zamówienia na adres przypisany do Twojego Konta (możesz go też na tym etapie zmienić).
    System sam naliczy opłatę za transport odpowiednią dla Zamówienia. Koszt transportu to 22 zł za każde 18 butelek.
  3. Płacisz za transport, my automatycznie dostajemy Twój list przewozowy i zajmujemy się resztą.
Wybieraj dalej
Przejdź do koszyka