Twój Portfel
0 PLN
Koszyk
Winayo!
Winayo!
Winayo!
Winayo!
Winayo!
Winayo!
Filtruj

Potrzebuję wina

Styl wina białego

Styl wina czerwonego

Cielistość

Wino też człowiek, więc posiada ciało. I jak u ludzi jedni są chudzi jak patyki a inni okrąglutcy, tak wina moga być lekkie albo masywne. Kiedy mówię cielistość wina, to próbuję określić jego strukturę i gęstość. Wyobraź sobie, że bierzesz łyk oliwy, ale takiej specjalnie spreparowanej, pozbawionej smaku i zapachu. I tak odróżnisz ją od wody, bo przecież ma inne...ciało !

Taniny

Piłeś kiedyś mocną zimną, najlepiej nieposłodzoną herbatę ? Na pewno, jeśli coś jest codziennym polskim narodowym napojem, to herbata właśnie. Obok smaku, pojawia się wtedy w ustach coś jeszcze. Takie szorstkie ni to ściągnie, ni to znieczulanie śluzówki. Jakby ją ktoś na chwilę wysuszył, zmatowił, przejechał niewidzianym papierem ściernym. Tadam ! To taniny. Generalnie występują w winach czerwonych, choć bardzo delikatne i specyficzne,
zdarzają się w białych.

Alkohol

Najlepsze jest to, że w winie wcale nie chodzi o alkohol. W każdym razie nie pierwszoplanowo. Alkohol "odstający", taki którego specyficzną gorycz da sie wyczuć, jest przez winiarzy traktowany jak odstające uszy – psuje kompozycję. Zawartość alkoholu mówi jednak sporo o strukturze wina. Bo alkohol to w winie taka konstrukcja, szkielet, który obudowują inne elementy. Konstrukcja nie ma dominować, powinna być schowana, ale jej masywność świadczy o masywności całej budowli. Poziom alkoholu świadczy też często o słodyczy. Im mniej alkoholu, tym (zazwyczaj choć niekoniecznie) więcej cukru.

Rodzaj

Świat nie jest taki czarno biały, jak by się mogło wydawać, a w przypadku wina nie jest tak po prostu czerwono – biało - różowy. Czerwone wina bywają fioletowe, czarne, ceglane. Białe właściwie nigdy nie są białe, raczej zielone, słomkowe, cytrynowe, złote, bursztynowe. Różowe to czasem łososi na, czasem dojrzała malina, czasem fiołki. Nie będziemy jednak utrudniać i dokonamy podziału prostego ale czytelnego. Jako kategorię dodamy jeszcze wina musujące.

Słodycz

Trudno jest obiektywnie zbudować klasyfikację wytrawności wina, bo zależy ona nie tylko od ilości cukru na litr, ale także poziomu kwasowości, alkoholu, tanin. Odczucia są prywatne i subiektywne, w dużym stopniu zależą od naszych przyzwyczajeń smakowych. Największy problem jest z winem półwytrawnym. To raczej wyraz oczekiwań (żeby nie było kwaśne!) niż próba rzeczowego opisu wina. Ludzie boją się poprosić o wino wytrawne, bo wydaje im się, że będzie ich strasznie wykręcać. U nas nie ma kwaśnych win!!! Dlatego wytrawne i półwytrawne to tutaj jedna kategoria.

Jedzenie

Potencjał starzenia

Czyli jak długo warto twoje wino potrzymać w piwniczce. Ustalmy jedno, to nie tak, że wino zawsze w wiekiem zyskuje. Niektóre i to wcale nie znaczy, że najsłabsze, trzeba pić jak najszybciej, bo im młodsze tym lepsze. Jest na świecie kilka rzeczy które też tak mają. I co, niedobre może są ?

Pojemność

Pochodzenie

Wybierz szczep

Roczniki

Producent

Certyfikaty

Opcje dla zalogowanych

Założ konto
Jesteś tutaj:   Winayo! » ABC wina Joven, Roble, a może Reserva?
Podziel się

Jak czytać etykiety hiszpańskiego wina?

Uginające się półki sklepowe lub kilkadziesiąt wyników wyszukiwania w sklepie internetowym z winami, a wybrać trzeba takie, które będzie odpowiadało naszym gustom. Kierując się wyborem wina bierzemy pod uwagę wiele czynników jak kolor, stopień wytrawności wina, kraj pochodzenia, czy też – lub przede wszystkim – cenę. Na pomoc powinna nam przyjść etykieta znajdująca się na butelce wina, ale tu zaczynają się pierwsze schody. Dobre wino co do zasady posiada oryginalną etykietę wina w języku danego kraju. I choć gdzieś z boku butelki zwykle znajduje się malutka etykieta importera krajowego to nie wyjaśnia ona w zupełności złożonego problemu oznaczeń i terminów stosowanych na etykiecie wina. 

Niewprawiony klient poszukuje np. wina z Rioja, które pił okazjonalnie na wakacjach i nie może uwierzyć, że Rioja posiada setki twarzy, niekoniecznie tych, które miał okazję degustować osobiście. To samo dotyczy także szczepów wina lub jego rodzaju ze względu na proces produkcji i dojrzewania wina

Każdy kraj w którym produkowane jest wino posiada własne regulacje mówiące nam o tym jak oznaczać odpowiedni rodzaj lub klasę wina, nie tylko ze względu na położenie geograficzne winnicy. I tak Włosi mają swoją riservę lub superiore, Niemcy gutsweiny i ortsweiny, a Hiszpanie swoje roble i crianzy. 

 

Pozostając przy winach hiszpańskich. Co mogą nam powiedzieć terminy umieszczone na etykiecie hiszpańskiego wina?

 

Hiszpania posiada już ugruntowaną tradycję terminologii przypisanej konkretnym typom wina. Jeżeli będziesz trzymał w ręku butelkę wina a na jej etykiecie znajdziesz takie terminy jak: Joven, Roble, Crianza, to z dużym prawdopodobieństwem masz do czynienia z hiszpańskim winem. Oznaczają one przede wszystkim kategorię wina ze względu na okres leżakowania w beczkach dębowych barrique o pojemności 225 l. W zdecydowanej większości terminy te są stosowane w odniesieniu do win czerwonych, jednak zdarzają się nieliczne poważne wina białe, jak biała Rioja.

 

Joven

Znaczy po hiszpańsku młody. W świecie winiarskim oznacza zaś wino, które nie miało kontaktu z beczką. Dotyczy zarówno win czerwonych oraz białych i dość rzadko się je stosuje. Dobre wino joven jest lekkie i świeże, o wyrazistym owocowym aromacie. Nie nadaje się do leżakowania i najlepiej spożyć je w przeciągu dwóch lat od zabutelkowania.

 

Roble

Oznaczenie Roble na hiszpańskim winie oznacza, że zanim trafiło do butelki spędziło w dębowej beczce maksymalnie 6 miesięcy. Kontakt z beczką dębową nadaje winu więcej struktury i dodatkowych walorów zapachowych. W hiszpańskim winie typu roble dalej odczujesz „nerw świeżości” typowy dla młodego wina, ale jednocześnie pojawią się delikatne akcenty dymne i korzenne.

 

Crianza

Jest to najpopularniejsza kategoria czerwonego wina hiszpańskiego, które dojrzewa w barrique. Aby wino mogło uzyskać miano crianzy powinno mieć kontakt z dębową beczką co najmniej 6 miesięcy, a maksymalnie 24 miesiące. Wyjątkiem od reguły crianzy jest region Rioja, który wymaga leżakowania w beczce przez co najmniej 12 miesięcy. Hiszpańskie wino typu crianza charakteryzuje wyczuwalny dębowy aromat i dobra równowaga między kwasowością, taninami,a strukturą wina.

 

Reserva

Dojrzewanie wina Reserva trwa 3 lata, z czego przynajmniej rok czasu w beczce dębowej. Ma dość masywną strukturę, a zarazem aksamitność, słodkie aromaty przypraw, dymu i kawy.. Najlepiej zagra w towarzystwie wieprzowiny, wołowiny oraz długodojrzewających serów 

 

Gran Reserva

Poważne, złożone wina o wyraźnych nutach beczkowych nadające się do dalszego leżakowania w domowej piwnicy. Gran Reserva, aby zasłużyć na swój tytuł musi spędzić minimum 18 miesięcy w beczce i dojrzewać przez 60 miesięcy. 

 

 

SPRAWDŹ OFERTĘ WIN HISZPAŃSKICH NA WINAYO.PL

 
Telefon/Pomoc

Czy masz 18 lat?

Strona tylko dla osób pełnoletnich.

Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Klik! »
Zamknij

Uwaga! Rozdzielona płatność za Wino i Transport


Żeby działać legalnie, sami nie możemy wysyłać do Ciebie alkoholu.

Ty możesz jednak upoważnić kuriera do odbioru zakupionego wina i dostarczenia pod wskazany adres.

Trzy proste kroki:

  1. Płacisz za samo wino.
  2. Po zapłaceniu za wino zostajesz z banku przekierowany na Winayo! i zlecasz nam transport swojego zamówienia na adres przypisany do Twojego Konta (możesz go też na tym etapie zmienić).
    System sam naliczy opłatę za transport odpowiednią dla Zamówienia. Koszt transportu to 22 zł za każde 18 butelek.
  3. Płacisz za transport, my automatycznie dostajemy Twój list przewozowy i zajmujemy się resztą.
Wybieraj dalej
Przejdź do koszyka