Joven, Roble, a może Reserva?
Blog kategorie
Nowości
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
62,00 zł
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
78,00 zł
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
59,00 zł

Joven, Roble, a może Reserva?

Uginające się półki sklepowe lub kilkadziesiąt wyników wyszukiwania w sklepie internetowym z winami, a wybrać trzeba takie, które będzie odpowiadało naszym gustom. Kierując się wyborem wina bierzemy pod uwagę wiele czynników jak kolor, stopień wytrawności wina, kraj pochodzenia, czy też – lub przede wszystkim – cenę. Na pomoc powinna nam przyjść etykieta znajdująca się na butelce wina, ale tu zaczynają się pierwsze schody. Dobre wino co do zasady posiada oryginalną etykietę wina w języku danego kraju. I choć gdzieś z boku butelki zwykle znajduje się malutka etykieta importera krajowego to nie wyjaśnia ona w zupełności złożonego problemu oznaczeń i terminów stosowanych na etykiecie wina. 

Uginające się półki sklepowe lub kilkadziesiąt wyników wyszukiwania w sklepie internetowym z winami, a wybrać trzeba takie, które będzie odpowiadało naszym gustom. Kierując się wyborem wina bierzemy pod uwagę wiele czynników jak kolor, stopień wytrawności wina, kraj pochodzenia, czy też – lub przede wszystkim – cenę. Na pomoc powinna nam przyjść etykieta znajdująca się na butelce wina, ale tu zaczynają się pierwsze schody. Dobre wino co do zasady posiada oryginalną etykietę wina w języku danego kraju. I choć gdzieś z boku butelki zwykle znajduje się malutka etykieta importera krajowego to nie wyjaśnia ona w zupełności złożonego problemu oznaczeń i terminów stosowanych na etykiecie wina. 

Niewprawiony klient poszukuje np. wina z Rioja, które pił okazjonalnie na wakacjach i nie może uwierzyć, że Rioja posiada setki twarzy, niekoniecznie tych, które miał okazję degustować osobiście. To samo dotyczy także szczepów wina lub jego rodzaju ze względu na proces produkcji i dojrzewania wina

Każdy kraj w którym produkowane jest wino posiada własne regulacje mówiące nam o tym jak oznaczać odpowiedni rodzaj lub klasę wina, nie tylko ze względu na położenie geograficzne winnicy. I tak Włosi mają swoją riservę lub superiore, Niemcy gutsweiny i ortsweiny, a Hiszpanie swoje roble i crianzy. 

 

Pozostając przy winach hiszpańskich. Co mogą nam powiedzieć terminy umieszczone na etykiecie hiszpańskiego wina?

 

Hiszpania posiada już ugruntowaną tradycję terminologii przypisanej konkretnym typom wina. Jeżeli będziesz trzymał w ręku butelkę wina a na jej etykiecie znajdziesz takie terminy jak: Joven, Roble, Crianza, to z dużym prawdopodobieństwem masz do czynienia z hiszpańskim winem. Oznaczają one przede wszystkim kategorię wina ze względu na okres leżakowania w beczkach dębowych barrique o pojemności 225 l. W zdecydowanej większości terminy te są stosowane w odniesieniu do win czerwonych, jednak zdarzają się nieliczne poważne wina białe, jak biała Rioja.

 

Joven

Znaczy po hiszpańsku młody. W świecie winiarskim oznacza zaś wino, które nie miało kontaktu z beczką. Dotyczy zarówno win czerwonych oraz białych i dość rzadko się je stosuje. Dobre wino joven jest lekkie i świeże, o wyrazistym owocowym aromacie. Nie nadaje się do leżakowania i najlepiej spożyć je w przeciągu dwóch lat od zabutelkowania.

 

Roble

Oznaczenie Roble na hiszpańskim winie oznacza, że zanim trafiło do butelki spędziło w dębowej beczce maksymalnie 6 miesięcy. Kontakt z beczką dębową nadaje winu więcej struktury i dodatkowych walorów zapachowych. W hiszpańskim winie typu roble dalej odczujesz „nerw świeżości” typowy dla młodego wina, ale jednocześnie pojawią się delikatne akcenty dymne i korzenne.

 

Crianza

Jest to najpopularniejsza kategoria czerwonego wina hiszpańskiego, które dojrzewa w barrique. Aby wino mogło uzyskać miano crianzy powinno mieć kontakt z dębową beczką co najmniej 6 miesięcy, a maksymalnie 24 miesiące. Wyjątkiem od reguły crianzy jest region Rioja, który wymaga leżakowania w beczce przez co najmniej 12 miesięcy. Hiszpańskie wino typu crianza charakteryzuje wyczuwalny dębowy aromat i dobra równowaga między kwasowością, taninami,a strukturą wina.

 

Reserva

Dojrzewanie wina Reserva trwa 3 lata, z czego przynajmniej rok czasu w beczce dębowej. Ma dość masywną strukturę, a zarazem aksamitność, słodkie aromaty przypraw, dymu i kawy.. Najlepiej zagra w towarzystwie wieprzowiny, wołowiny oraz długodojrzewających serów 

 

Gran Reserva

Poważne, złożone wina o wyraźnych nutach beczkowych nadające się do dalszego leżakowania w domowej piwnicy. Gran Reserva, aby zasłużyć na swój tytuł musi spędzić minimum 18 miesięcy w beczce i dojrzewać przez 60 miesięcy. 

 

 

SPRAWDŹ OFERTĘ WIN HISZPAŃSKICH NA WINAYO.PL


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl