Blog kategorie
Nowości
Wino Conte di Campiano Appassimento Negroamaro Puglia Salento IGP
Wino Conte di Campiano Appassime...
  • #Włochy
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #do książki
  • #randka
  • #impreza
56,00 zł 56,00 zł
szt.
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
56,00 zł 56,00 zł
szt.
Wino Barczentewicz Pinot Noir
Wino Barczentewicz Pinot Noir
  • #Polska
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #malina
  • #wiśnia
  • #głębia
  • #soczystość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #piwniczka
129,00 zł 129,00 zł
szt.
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
73,00 zł 73,00 zł
szt.
Wino Domaine Sergent Madiran Tradition Tannat-Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon
Wino Domaine Sergent Madiran Tra...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #wiśnia
  • #soczystość
  • #tanina
  • #jeść!
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #ziąb
  • #piwniczka
  • #prezent
55,00 zł 55,00 zł
szt.
Wino David Fagot Saint Veran Cepage Chardonnay
Wino David Fagot Saint Veran Cep...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #owoc
  • #masywność
  • #mineralność
  • #Pikantność
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
65,00 zł 65,00 zł
szt.
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
54,00 zł 54,00 zł
szt.
Powroty Powroty

Nie zapomnę tego początku w Marche, w środkowych Włoszech, dokąd udaliśmy się razem z bratem, mocno rozklekotanym Peugeotem boxerem. Wybór padł właśnie na ten mało znany region, bo Piemonty i Toskanie mieli już wszyscy, a Marche to była prawdziwa terra incognita, w dodatku, jak zaręczali nieliczni świadkowie, płynąca świetnym niedrogim winem.

czytaj całość »
Antropologia enologiczna

Jak mantrę powtarzam, że z winem jest zupełnie jak w życiu, tylko w mikroskali. Wielu dziwi się, jak daję radę poruszać się w gąszczu nazw, etykiet, producentów, szczepów. Toż to istna książka telefoniczna. Po pierwsze więc - doświadczenie. Nic nie może go zastąpić; teoretyzowanie o winie, chociaż ważne, choć wprowadza porządek, samo w sobie nie ma wartości. Systematyzacja wymaga przecież tego co sytematyzowane - wymaga doświadczenia.

czytaj całość »
Grzaniec - czyli kultura wyższa niż się wydaje Grzaniec - czyli kultura wyższa niż się wydaje

Pozornie zgrzyta. Grzaniec to trochę profanacja. Pomijam wersje przemysłowe, produkowane w milionach butelek, na zasadzie chińskich zupek - wlewasz do garnka, podgrzewasz i gotowe.Nawet jeśli robimy grzańca sami, od podstaw, to wydaje się kłócić z całą opowieścią o winie jako świadku miejsca, który znaczony jest siedliskiem, tradycjami winiarskimi, rocznikiem. Gdy dodajesz miodu, goździków i owoców, to cała górnolotna narracja bierze w łeb.

czytaj całość »
Fenomen Fenomen

Bywa tak, że wino zaskakuje, czaruje nieprzewidywalnością, nigdy nie męczy, nie wdzięczy się, nie wykoślawia swojego charakteru, nie gna za modami. Stoi w kieliszku bez makijażu:  jest, jakie jest, a jeśli rzeczywiście jest dobre, to przez samą swoją prawdziwość jest bardzo dobre.

czytaj całość »
Apulia, primitivo i konfitury Apulia, primitivo i konfitury

Jeśli Włochy kształtem przypominają nogę, to Apulia sięga od obcasa do łydki – to samo gorące południe. Nie jest to jednak obszar jednorodny - o ile jego północ jest pagórkowata i odwołuje się w sposobie winifikacji do zwyczajów centralnych Włoch, o tyle południe („zadzidzie - zadzidzia”) to płaska jak stół równina, gdzie kultywuje się tradycje winiarskie sięgające czasów grecko-rzymskich.

czytaj całość »
Bo życie składa się z drobiazgów Bo życie składa się z drobiazgów

Jeśli całe kulinarne świąteczne zamieszanie ma jakikolwiek sens. to wyłącznie ten, by bez słów powiedzieć, że jestem obok. Ludzie stworzyli  język pozaintelektualny, trafiający wprost, bez pojęć, jak muzyka. Pojęcia są tu wtórne, tak często brakuje przecież słów by wyrazić jak smakuje i jak bardzo nam zależy by innemu smakowało. Codziennie przychodzą do mnie ludzie, którzy proszą o pomoc w wyborze wina dla żony, męża, przyjaciół. Czasem wybór jest długi, z  uważnością zegarmistrza, wybredny. Niby banał ale jeśli o tym pomyśleć, to najpowszedniejsza, a w swojej powszedniości niezwykła ludzka miłość. Składnik, bez którego najlepiej zastawiony stół nie nakarmi, a najlepsza butelka wina mimo genialnej kompozycji będzie kakofonią.

czytaj całość »
Czy wypada zaprosić Niemca na wigilię? Czy wypada zaprosić Niemca na wigilię?

Nie oszukujmy się: jest z tym pewien emocjonalny problem. Zresztą mamy powody, najpierw te śmiertelnie poważne, w drugiej kolejności równie mocno oddziałujące, kulturowe. Większość pokolenia „średniolatków” wychowała się przecież na kapitanie Klosie i Czterech Pancernych, a to, choćbyśmy nie wiem jak się starali, w głowie pozostaje. Możemy się zapierać, że Unia, że nowa rzeczywistość, świat bez granic, a Niemcy to już tak naprawdę ich zamerykanizowana liberalna wersja. A jednak. Jeśli dokonamy eksperymentu myślowego i wyobrazimy sobie, że syn przyprowadza na Wigilię Helgę spod Dortmundu a córka Heinricha z Hamburga, to będzie jednak inaczej, niż gdyby przyprowadzili Francescę z Florencji albo Jacquesa z Lyonu. Oczywiście to nie znaczy, że wyrzucimy Helgę i Heinricha na mróz, poczęstujemy ogonem od karpia, a zamiast kolęd zaczniemy rytmicznie nucić wojskowe marsze. Niemniej jednak, będzie inaczej.

czytaj całość »
Młodość, Prawda, Vinho Verde Młodość, Prawda, Vinho Verde

Blaskiem młodości, tym co w niej pociąga i rozbraja, jest prawda. Fałsz u tych ze świeżą metryką (bo nie sposób nazwać ich młodymi) widać jak na dłoni. Ich pokręcenia, próby autokreacji, biją kiczem po oczach, najpierw irytują, potem męczą, na koniec śmieszą. Świetnym kompanem panującego obecnie słońca, krótkich rękawków i lnianych sukienek, są wina lekkie jak wspomniana garderoba. Mają dwie funkcje — najpierw ugasić pragnienie, po wtóre być towarzyszem swobodnych, leniwych ogrodowo-tarasowych spotkań. Być tłem, nie dominantą. Wpasować się w warzywno-owocowe menu. Zagrać do truskawki, czereśni i pomidorowej sałatki. Warunkiem realizacji założonych celów taktycznych jest właśnie młodość. W dodatku “mloda młodość”, ta bez stażu, którą definiowałem wyżej. Żadnej beczki, wysokich alkoholi, mocnej taniny, długiego leżakowania. 

czytaj całość »
Biała kiełbaska i wino Biała kiełbaska i wino

Do białej najlepiej pasuje chrzan. Tarty i przyprawiony własnoręcznie. Nadto, dobry świeży chleb i masło. U mnie, w Poznaniu, robiło się z masła baranka, obsypany z jednej strony solą, z drugiej pieprzem, dawał pieczywu słono-pikantny, dla mnie właśnie wielkanocny, smak. Nadto i to najważniejsze, pasuje do białej  atmosfera poranka, kiedy wszystko młodnieje i dzieje się jakby na nowo. Dokładanie czegokolwiek do  idealnego, wydawałoby się, zestawu, trąci fochem, udziwnieniem i sileniem na oryginalność. Kaprysem nowomody, manifestem wielkanocnego postmodernizmu. Spróbujmy jednak spojrzeć na to inaczej. Czy herbata pasuje do białej? A kawa, woda? Gazowana? Tak wiem, wódka pasuje, tylko wódka o poranku to już taka postmoderna, że aż patologia. Pokombinujmy zatem z winem.

czytaj całość »
Mgła Mgła

Mgle towarzyszy cisza, bo choć Piemont jest jednym z najzamożniejszych regionów Italii, to w apelacji Barolo po zbiorach, wiele miasteczek i wsi wygląda na opuszczone, jakby na jałowym biegu, w przedzimowej drzemce.

czytaj całość »
Ciekawość Ciekawość

Z winem jest jak w życiu, powtarzam to do znudzenia. Mamy tak zwane "ulubione piosenki" i "nasze bajki", których lubimy słuchać, po które sięgamy machinalnie, do których wracamy, z którymi znamy się jak łyse konie.

czytaj całość »
Chablis nad Bałtyk! Chablis nad Bałtyk!

Lato w Polsce na pewno nie jest nudne. A to zabawi nas pyton grasujący nad Wisłą, a to Obcy wpadną na ten ziemski padół i w czynie społecznym popracują w polu, celebrytka naocznie uzasadni na plaży swoją celebryckość, a amerykańscy naukowcy wleją w nasze serca nadzieję, że zjadanie na czczo pęczka posiekanego koperku, to cud antidotum na pożerane kilogramami gofry i lody. A właściwie na to, co się w wyniku ich pożarcia odkłada tu i ówdzie.

czytaj całość »
Szampan - tylko z Szampanii Szampan - tylko z Szampanii

Szampan to bez wątpienia święty Graal win musujących, a być może win w ogóle. Nawet ci, którzy nie najlepiej rozróżniają białe od czerwonego, o szampanie słyszeli. Co prawda często mylą go z jakimkolwiek winem musującym, tym niemniej jedno jest pewne - nazwa dzwoni w uszach.

czytaj całość »
Na wesele Na wesele

Wybór właściwego wina na wesele może wydawać się trudny. Zapraszamy wielu gości, a więc przy stołach spotka się wiele różnych podniebień i upodobań. Kelnerzy podadzą kilka (kilkanaście!) dań, do których wina powinny pasować, lub przynajmniej się z nimi nie kłócić. Jak dobrze wybrać wino na wesele, na jakie się zdecydować, jak nie wydać na wino fortuny i ile będziesz go potrzebował, przeczytasz poniżej.

czytaj całość »
Cabernet Sauvignon Cabernet Sauvignon

Cabernet to prawdopodobnie najlepiej znany szczep winny na ziemi. Jego rywalem może być tylko brat z Bordeaux - Merlot, i konkurent z Burgundii - Pinot Noir. Z Bordeaux Cabernet wyemigrował niemal w każdy zakątek Ziemi - to kluczowy szczep, by zrozumieć takie regiony jak Napa, Coonawara czy Maipo. Skądkolwiek pochodzi, wszędzie ukazuje podobny charakter - głębia koloru, dobra struktura tanin, umiarkowana kwasowość, aromaty porzeczki, liścia pomidorowego, przypraw i cedru.

czytaj całość »
Wino do risotto Wino do risotto

To, że do risotto należy używać wina, jest rzeczą oczywistą. Ostatecznie to jeden z jego ważnych składników. Jest to zarazem naturalny partner risotto, które już przygotowane, paruje na naszym talerzu. Wino wnosi tu świeżość, przełamuje tłustość, mączność, zabiera choćby i cień nudy. 

czytaj całość »
Prosecco: dwie zasady bezpieczeństwa Prosecco: dwie zasady bezpieczeństwa

Prosecco to jedna z ikon włoskiego stylu życia, coś jak pizza, pasta i ferrari. Leje się strumieniami, zwłaszcza latem, będąc schładzaczem i sympatycznym towarzyszem leniwego gawędzenia. Jest tak powszechne, że wielu producentów naprawdę dobrego prosecco, zastanawia się, gdzie te miliony hektolitrów są tak naprawdę robione. Dla bezpieczeństwa własnych kubków smakowych warto mieć na uwadze dwie zasady.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl