Amarone - jak produkowana jest winiarska sława Italii?
Blog kategorie
Nowości
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
62,00 zł
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
78,00 zł
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
59,00 zł

Amarone - jak produkowana jest winiarska sława Italii?

Amarone znane jest jako jedno z najlepszych włoskich win z Veneto. Założymy się, że wielu z was o nim słyszało, ale tylko nieliczni mieli okazję spróbować ze względu na dosyć wysoką cenę. W Polsce,  za butelkę tego wyśmienitego trunku trzeba zapłacić co najmniej 100 zł, a czasami ceny sięgają ponad 200 zł. Mówi się, że dobre włoskie wino musi kosztować, a Amarone to nie tylko dobre, ale wspaniałe wino, którego warto spróbować chociaż raz. Zwłaszcza jeśli podróżujesz do Włoch i masz okazję pojechać w kwietniu do Werony na największe targi wina na świecie - Vin Italy.

Amarone - jak produkowana jest winiarska sława Italii?

Amarone - pochodzenie i sposób produkcji wina 

Wina Amarone pochodzą z regionu Veneto znajdującym się nieopodal najbardziej romantycznego miasta na świecie jakim jest Werona. Nazwa trunku jest tożsama z nazwą apelacji DOCG Amarone della Valpolicella pochodzącej z północno-wschodniej części Włoch. 

[product id="2574, 2286, 2480, 2321" limit="4" slider="true" autoScrolling="false"]

Włoskie wina produkowane są z lokalnych szczepów. Bazę Amarone, czyli jakieś 45-95 % kompozycji stanowi szlachetna Corvina. Jako dodatkowe szczepy zazwyczaj stosuje się jeszcze odmianę Rondinella o charakterystycznym wiśniowym smaku oraz winorośl Molinara. Mieszanka tego standardowego trio pozwala na stworzenie lekkiego, czerwonego wina Valpolicella do wypicia wkrótce po zakorkowaniu. Długowieczne Amarone uzyskuje się dopiero po przeprowadzeniu procesu zwanego appassimento, który polega na wysuszeniu owoców winorośli. 

Jak smakuje włoskie wino Amarone? 

Młode wino Amarone cechuje się lekkością i świeżością, zaś trunki z podsuszanych winogron, czyli właściwie rodzynek wyróżnia dosyć duża zawartość alkoholu. Długie starzenie wina Amarone powoduje, że zawiera ono odrobinę cukru resztkowego, średnio od 5 do 15 gram, co sprawia, że smakuje ono bardziej jak jedno z czerwonych win półwytrawnych, a nie typowo wytrawnych. 

Proces appassimento dodatkowo nadaje specyficznego charakteru, przez co w winie wyczuć można smak powideł śliwkowych oraz konfitury wiśniowej. Ponadto zauważalne są również aromaty balsamiczne, kawowe, kakaowe, korzenne i oliwkowe. Taka kompozycja składa się na przykład na potężne, intensywne wino Giuseppe Campagnola Amarone della Valpolicella o wysokim stężeniu alkoholu i wyczuwalnej kwasowości. 

Kelner podaje włoskie wino Amarone.

Wyśmienite Amarone jest warte swojej ceny  

Cena wina Amarone może skutecznie zniechęcić niektórych Klientów, warto jednak pamiętać, że w tym przypadku za wysoką kwotą kryje się wspaniała jakość i smak. Na koszt butelki tego wyśmienitego wina wpływ ma kilka istotnych czynników powiązanych ze sposobem produkcji. Procesy produkcyjne wymagają dużych ilości winogron, kapitału, pracy i czasu, ponieważ winogrona wysusza się przez całą zimę. Na cenę wpływ ma także niewielka podaż spowodowana małą ilością upraw. Jednocześnie, Amarone Castegnedi uważane jest za trunek prestiżowy, dlatego na rynku panuje duży popyt na to fantastyczne wino charakteryzujące się wyjątkowymi właściwościami. 

Z czym podawać słynne Amarone? 

Włoskie wino wytrawne Amarone o silnym charakterze świetnie smakuje bez żadnego towarzystwa, dlatego poleca się je do swobodnego picia lub jako trunek na trawienie po posiłku. Łączenie tego wyśmienitego trunku z jedzeniem nie jest niemożliwe. Warto pamiętać o mocnym smaku wina Amarone della Valpolicella, który powoduje, że dobrze będzie się ono komponowało tylko z daniami o wyrazistych aromatach. Z tego też powodu polecane jest jako wino do dziczyzny czy jako towarzystwo dla steka w gęstym, aromatycznym sosie. Jako, że czerwone wina świetnie nadają się do przyrządzania duszonych potraw, warto także spróbować risotto przyrządzone na bazie Amarone.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl