Do jakich potraw serwować białe wino?
Dobór wina do potrawy jest bardzo istotny. Nie każde białe wino pasuje do konkretnego dania - inne dopełniają wytrawny obiad, a inne harmonizują się ze słodkim poczęstunkiem. Aby dopasować odpowiedni napój do jedzenia, warto poznać kilka kompozycji. Najlepiej dobrać:
- wino białe wytrawne do drobiu, ryb smażonych, owoców morza, dziczyzny i sałatek,
- wino białe półwytrawne do białego mięsa i zimnych przekąsek,
- wino białe półsłodkie do ryb gotowanych i indyka,
- wino białe słodkie do owoców i dań pikantnych.
Subtelny smak białego wina idealnie współgra z deserami. W tym przypadku to najsłodsze gatunki znakomicie komponują się z owocowymi lodami, ciastami i innymi słodyczami. Ten rodzaj trunku z białych winogron jest także bardzo polecany do różnego rodzaju serów.
Jakie kieliszki do białego wina?
Wytrawne białe wina muszą musi być podawane w odpowiedni sposób. Bardzo ważny jest rodzaj kieliszków, których kształt ma wpływ na smak i aromat wina. Przyjęło się, że podaje się je w mniejszych kieliszkach o zwężonym kształcie. Dzięki temu jego temperatura dłużej się utrzyma na właściwym poziomie. Wina białe są delikatniejsze niż czerwone i nie wymagają intensywnego uwalniania aromatów, które w mniejszej lampce bardziej się kumulują.
Dlaczego warto podawać białe wino?
Napój z białych winogron ma szereg właściwości zdrowotnych. Trunek bogaty w takie składniki jak żelazo, sód, wapń czy witaminy z grupy B ma również inne właściwości:
- zwiększa odporność — alkohol zawarty w białym winie obniża ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która odpowiada za zapalenie żołądka i tworzenie się w nim wrzodów;
- redukuje ryzyko chorób serca — zawarte w winie przeciwutleniacze zwiększają wydolność serca, nie dopuszczają do zatorów i zakrzepów w tętnicach oraz żyłach;
- odmładza – białe wino wytrawne zawiera resweratrol, czyli przeciwutleniacz stymulujący gen długowieczności;
- wzmacnia kości – zasługą jest wysoka zawartość fosforu występująca w białym winie;
- działanie moczopędne – dzięki temu z organizmu są wydalane takie substancje jak amoniak czy mocznik, a szansa na zachorowanie na kamicę nerkową jest znacznie mniejsza.
Białe wina w Winayo
Winayo zapewnia każdemu Klientowi bogaty wybór wysokiej jakości trunków. W ofercie można znaleźć białe wina wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. Wina pochodzą z winiarni niemieckich, hiszpańskich, włoskich oraz francuskich. W zależności od marki można zdecydować się na wina lekkie, kwaśne, o cytrusowym lub agrestowym smaku. Miłośnicy słodkich smaków z pewnością będą rozkoszować się kwiatowymi, tropikalnymi i miodowymi nutami.