Białe wino – do czego i dlaczego warto je podawać?
Blog kategorie
Nowości
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
62,00 zł
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
78,00 zł
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
59,00 zł

Białe wino – do czego i dlaczego warto je podawać?

Białe wino jest klasycznym trunkiem znanym na całym świecie. Jego wyjątkowość polega na tym, że pasuje na każdą okazję. Jest ważnym dodatkiem do dań, dlatego warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej.

Białe wino – do czego i dlaczego warto je podawać?

Do jakich potraw serwować białe wino?

Dobór wina do potrawy jest bardzo istotny. Nie każde białe wino pasuje do konkretnego dania - inne dopełniają wytrawny obiad, a inne harmonizują się ze słodkim poczęstunkiem. Aby dopasować odpowiedni napój do jedzenia, warto poznać kilka kompozycji. Najlepiej dobrać:

  • wino białe wytrawne do drobiu, ryb smażonych, owoców morza, dziczyzny i sałatek,
  • wino białe półwytrawne do białego mięsa i zimnych przekąsek,
  • wino białe półsłodkie do ryb gotowanych i indyka,
  • wino białe słodkie do owoców i dań pikantnych.

Subtelny smak białego wina idealnie współgra z deserami. W tym przypadku to najsłodsze gatunki znakomicie komponują się z owocowymi lodami, ciastami i innymi słodyczami. Ten rodzaj trunku z białych winogron jest także bardzo polecany do różnego rodzaju serów.

Jakie kieliszki do białego wina?

Kieliszek białego wina z Winayo

Wytrawne białe wina muszą musi być podawane w odpowiedni sposób. Bardzo ważny jest rodzaj kieliszków, których kształt ma wpływ na smak i aromat wina. Przyjęło się, że podaje się je w mniejszych kieliszkach o zwężonym kształcie. Dzięki temu jego temperatura dłużej się utrzyma na właściwym poziomie. Wina białe są delikatniejsze niż czerwone i nie wymagają intensywnego uwalniania aromatów, które w mniejszej lampce bardziej się kumulują.

Dlaczego warto podawać białe wino?

Napój z białych winogron ma szereg właściwości zdrowotnych. Trunek bogaty w takie składniki jak żelazo, sód, wapń czy witaminy z grupy B ma również inne właściwości:

 

  • zwiększa odporność — alkohol zawarty w białym winie obniża ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która odpowiada za zapalenie żołądka i tworzenie się w nim wrzodów;
  • redukuje ryzyko chorób serca — zawarte w winie przeciwutleniacze zwiększają wydolność serca, nie dopuszczają do zatorów i zakrzepów w tętnicach oraz żyłach;
  • odmładza – białe wino wytrawne zawiera resweratrol, czyli przeciwutleniacz stymulujący gen długowieczności;
  • wzmacnia kości – zasługą jest wysoka zawartość fosforu występująca w białym winie;
  • działanie moczopędne – dzięki temu z organizmu są wydalane takie substancje jak amoniak czy mocznik, a szansa na zachorowanie na kamicę nerkową jest znacznie mniejsza.

Białe wina w Winayo

Winayo zapewnia każdemu Klientowi bogaty wybór wysokiej jakości trunków. W ofercie można znaleźć białe wina wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. Wina pochodzą z winiarni niemieckich, hiszpańskich, włoskich oraz francuskich. W zależności od marki można zdecydować się na wina lekkie, kwaśne, o cytrusowym lub agrestowym smaku. Miłośnicy słodkich smaków z pewnością będą rozkoszować się kwiatowymi, tropikalnymi i miodowymi nutami.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl