Wspólne chwile przy kieliszku dobrego wina
Często, tak szczególne dni, jak Święta Bożego Narodzenia, to okazja do spotkania się z całą rodziną. Nierzadko jest to jedyny czas w roku, kiedy możemy spokojnie usiąść i porozmawiać w gronie najbliższych. Celebrujmy te chwile przy pysznych daniach i kieliszku dobrego wina. W dobrym towarzystwie wszystko smakuje po stokroć bardziej. Wino należy zaproponować już przed posiłkiem. Są jednak osoby, które wolą skosztować je dopiero po jedzeniu. Ważne jest, żeby alkohol miał odpowiednią temperaturę. Jeśli gospodarz chce zadbać o elegancję, może przelać je do pięknej karafki.
Doskonała okazja, aby spróbować czegoś nowego
Święta to znakomity czas, aby skosztować smaków wina innych niż zazwyczaj. Z pewnością Winayo może pomóc znaleźć nam to, co będzie nam odpowiadało w zależności od okazji, czy preferencji smakowych. Jeśli zazwyczaj lubimy cierpkość win wytrawnych, to może z okazji tych wyjątkowych chwil warto zdecydować się na lampkę wina musującego? Gdy najczęściej popijamy słodkie hiszpańskie alkohole, to może tym razem skusimy się na lekkie półwytrawne francuskie wino?
Pamiętaj o różnorodnych gustach i upodobaniach
Wybór rodzajów i smaków win jest ogromny. Jeżeli jesteś gospodarzem kolacji wigilijnej lub obiadu świątecznego, to zapewne zadajesz sobie pytanie, jakie wino wybrać? Gdy nie wiesz, co preferują Twoi goście, najlepszym wyborem będzie subtelne wino półwytrawne i delikatne półsłodkie – zarówno w wariancie czerwonym, białym, jak i różowym. Wytrawne wina dla wielu ludzi są zbyt cierpkie, a z kolei słodkie znacznie przesłodzone. Z pewnością należy unikać ciężkich kompozycji o wysokiej zawartości alkoholu, gdyż nie będą one pasować do charakteru tego uroczystego spotkania.
Dobierz wino do serwowanych dań
Zgodnie z wigilijną tradycją podczas kolacji nie serwuje się mięsnych dań. Królują potrawy na bazie kapusty i grzybów, m.in. pierogi, czy zupa grzybowa. Oczywiście nie powinno zabraknąć ryb pod różną postacią, czyli karpia smażonego, śledzia w galarecie lub ryby po grecku. Dobór odpowiedniego wina do tych dań nie jest prosty. Na tę okazję warto sięgnąć po wina białe. Świetnym wyborem będzie Chardonnay. Ten szczep to wina lekkie, ale także maślane. Wspaniale będą się one komponować z rybami. Jego naturalnie wysoka kwasowość będzie znakomicie zgrywać się z wigilijną kuchnią.
W przypadku wyboru czerwonych win te głębokie i wyraziste smaki mogą pojawić się na stole podczas świątecznego obiadu. Podane do tłustych pieczeni w gęstym sosie i słodkich ciast sprawdzą się doskonale. W tej sytuacji to Syrah będzie najlepszym wyborem. Wino z tego szczepu jest wszechstronne, jeśli chodzi o podawanie go z różnymi potrawami. Bez problemu można serwować je zarówno z wędlinami, serami, jak i deserami. Również idealnie komponuje się z pieczonym, smażonym i duszonym mięsem.
Wina różowe są bardzo delikatne w smaku. Świetnie będą pasować do ciężkich, jak i lekkich posiłków. Najczęściej polecane są hiszpańskie wina różowe. Mimo wyrazistego charakteru mają świeże, lekkie i owocowe nuty, udanie kontrastujące z grzybowymi aromatami wigilijnego stołu. Te wina o pełnym smaku i wysokiej kwasowości podkreślą wyjątkowość chwil świątecznych.
Wyłącz telefon, telewizor i porozmawiaj z bliskimi
Święta Bożego Narodzenia to idealny moment, w którym warto się na chwilę zatrzymać. Ten spokojny czas, który poświęcimy rodzinie, może dać nam siłę na zbliżający się kolejny rok wyzwań. Warto wyciszyć telefon, wyłączyć telewizor i przy lampce dobrego wina porozmawiać z bliskimi, których nie widujemy na co dzień. Tak piękne chwile należy szczególnie celebrować.