Cabernet Franc
Pochodzący z Francji, z regionu Bordeaux szczep cabernet franc, należy do grupy wcześnie dojrzewających. Bywało ono często mylone z odmianami cabernet sauvignon oraz carménère. Nic w tym dziwnego. Szczep cabernet franc to rodzic wielu popularnych win, między innymi wspomnianych wcześniej cabernet sauvignon, carménère, a także popularnego merlot. Cabernet franc to szczep odporny na niskie temperatury, stąd jest często uprawiany w miejscach narażonych na przymrozki. Szczep cabernet franc lubi kamieniste i piaszczyste podłoże. Grona są niewielkie i charakteryzują się cylindryczno-stożkowym kształtem. Owoce również są małe i mają cienką skórkę. Najlepszy klimat do uprawy szczepu cabernet franc charakteryzuje się stosunkowo dużą wilgotnością oraz niewysokimi temperaturami.
Delikatne i aromatyczne wino cabernet franc
Wonne i delikatne wina cabernet franc są nie są tak wyważone jak cabernet sauvignon, są również od niego bledsze, co skutkuje, że szczep cabernet franc jest raczej uzupełnieniem smaku niż dominantem. Ze szczepu można jednak wytłoczyć aromatyczne wina cabernet franc. W zależności od regionu, wina cabernet franc zawierają aromaty czekolady, porzeczek, czereśni, truskawki, lukrecji oraz pieprzu.
Wina cabernet franc na stole
Mimo, iż wina cabernet franc częściej występują w postaci mieszanki z innymi gronami, warto poznać ich smak w wydaniu solowym. Ich obecność na stole w zestawieniu z delikatnym mięsem pozwoli odkryć głębię smaku potraw. Wina cabernet franc doskonale współgrają z mięsem przepiórczym lub cielęciną. Wspaniale łączą się również z pasztetami, a także suszonymi wędlinami. Wino cabernet franc jest niedostatecznie docenione, jednak jego charakterystyczny aromat z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym wyrafinowane i delikatne wina.
Winayo jest miejscem, w którym każdy z nas znajdzie dobre wino. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.