Wino Cabernet Sauvignon to prawdopodobnie najlepiej znany szczep winny. Jego rywalem może być tylko brat z Bordeaux - Merlot i konkurent z Burgundii - Pinot Noir. Z Bordeaux Cabernet wyemigrował niemal w każdy zakątek Ziemi - to kluczowy szczep, by zrozumieć takie regiony jak Napa, Coonawara czy Maipo. Skądkolwiek pochodzi, wszędzie ukazuje podobny charakter - głębia koloru, dobra struktura tanin, umiarkowana kwasowość, aromaty porzeczki, liścia pomidorowego, przypraw i cedru.
Cabernet Sauvignon - element kupażu
Używany często jako element kupażu - oprócz towarzyszy oczywistych takich jak Merlot, czy Cabernet Franc, spotkać można go także z Malbec, Petit Verdot czy Carmenere. Shiraz (w Australii) i Tempranillo (w Hiszpanii). Ponadto Cabernet Sauvignon jest wykorzystywane do produkcji słynnego wina toskańskiego - Chianti. Nawet masywne, taniczne Tannaty z Madiran są obecnie kupażowane z Cabernet.
Skąd pochodzi wino Cabernet Sauvignon?
Badania DNA dowiodły, że Cabernet pochodzi z naturalnej krzyżówki Sauvignon Blanc i Cabernet Franc. Większość znawców uważa, że jest ona stosunkowo młoda, kilkusetletnia; tym większe wrażenie robi ekspansja szczepu. Są przynajmniej dwa powody, dla których tak się dzieje. Pierwszy to łatwość przystosowania się Cabernet do warunków klimatycznych i glebowych - Cabernet rośnie od Kanady po Argentynę, od bogatych ciężkich w żelazo siedlisk do żwiru. Drugi powód to zachowanie tożsamości, mimo tak bardzo odmiennych warunków.
Cabernet, w przeciwieństwie do szampana, w różnych miejscach smakuje różnie, ale zawsze przypomina siebie. To powoduje, że łatwiej go sprzedawać, bo konsumenci, mniej lub bardziej, wiedzą czego się spodziewać, gdy sięgają po Cabernet Sauvignon. Cabernet opłaca się także winiarzom, bo jest szczepem dość wydajnym, mają więc wybór czy chcą iść w stronę wydajności czy jakości. Jako odmiana dojrzewająca późno, Cabernet potrzebuje sporo czasu - to może być jeden z największych problemów stojących przed winiarzem - zimna mokra jesień, jest mu zawsze wrogiem; w tym jednak przypadku, może się okazać prawdziwą katastrofą.
Gdzie powstają najlepsze wina Cabernet Sauvignon?
Wielu może sądzić, że najlepsze Cabernety powstają w Bordeaux i Kalifornii, tak jak ogłosiło słynne paryskie jury w 1976. Od tego czasu sporo wody upłynęło w Sekwanie - świetne przykłady Caberneta można znaleźć w Chile i Australii. Przekroczył on nawet granicę (zwłaszcza mentalną) włoskiej tradycji - coraz częściej stosowany jest w toskańskich kupażach, na przykład w Carmignano.