Cataratto
Najpopularniejszy, zaraz obok trebbiano, szczep cataratto to autochtoniczna winorośl pochodząca i uprawiana na Sycylii. Początkowo wykorzystywany był do produkcji wina marsala oraz wermutu. Wina ze szczepu cataratto to wytrawne i lekko aromatyczne trunki, w której daje się wyczuć aromat cytrusowy i posmak mineralny lub orzechowy.
Nie tylko do produkcji mieszanek
Szczep cataratto uprawia się głównie na Sycylii. Duża część zbiorów wykorzystywana jest do produkcji sycylijskiego wina deserowego marsala, a także koncentratu winnego. Staranna obróbka pozwala uzyskać jednak wyrafinowane wina jednoszczepowe. Produkowane ze szczepów catarratto bianco comune i catarratto bianco lucido – najczęściej spotykanych odmian – wino wyróżnia się słomkową barwą, naturalną kwaskowatością oraz dużym stężeniem alkoholu. Na Sycylii wina cataratto objęte są różnymi apelacjami (podstawową jest DOC Alcamo). Wino cataratto to doskonały aperitif. Wspaniale podkreśla smak przekąsek, dań rybnych, białego mięsa i serów.
Winayo jest miejscem, w którym każdy z nas znajdzie dobre wino. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.