Biały bugund - szczep chardonnay
Należy do najpopularniejszych odmian winorośli. Dzięki łatwości adaptacji do różnych warunków klimatycznych uprawiany jest w wielu winnicach na całym świecie. Swoją nazwę przyjął od jednej z burgundzkich miejscowości. Ogromna popularność gron odmiany chardonnay niesie ze sobą również wady. Wykorzystuje się je nie tylko do produkcji wyrafinowanych win, ale także tych, które możemy spotkać na półkach marketów. Chardonnay to szczep pochodzący z Burgundii. Najwyższej jakości wina chardonnay produkowane są w regionie Chablis. Co więcej, szczep chardonnay jest jednym z trzech głównych dopuszczonych przepisami apelacji do produkcji szampana. Określenie blanc de blanc (białe wino z białych winogron) oznacza, że szampan jest wytworzony w 100% z odmiany chardonnay.
Wspólne cechy wina chardonnay z różnych stron świata
Każdy koneser z łatwością odróżni charakterystyczny smak wina chardonnay spośród innych, bez względu na jego pochodzenie. W winach chardonnay dają wyczuć się nuty egzotycznych owoców – ananasa, mango, białej morwy, brzoskwini. Swoisty maślany i oleisty posmak jest domeną kalifornijskiej odmiany wina chardonnay – tzw. chardonnay z Golden State. Wino chardonnay można podzielić na cztery zasadnicze grupy smakowe w zależności od specyfiki produkcji:
- wina rześkie, charakteryzujące się nutami jabłek, cytrusów i minerałów; są to najbardziej wytrawne odmiany wina chardonnay produkowane w chłodnych regionach;
- w regionach ciepłych najczęściej można posmakować wino chardonnay z wybijającą się nutą brzoskwini i cytryny; są to również wina charakteryzujące się delikatną słodyczą;
- wina złożone oparte na szczepie chardonnay charakteryzują się zapachem gałki muszkatołowej, wanilii i masła; ciemniejszy kolor wina chardonnay wynika z użycia dębowych beczek w procesie fermentacji;
- najrzadziej dostępne wina chardonnay deserowe wyróżniają się wyrazistą słodkością, zarówno w smaku, jak i zapachu.
Wino chardonnay do posiłku
Niezwykła popularność wina chardonnay nie umknęła również poszukiwaczom kulinarnych doznań. Wino chardonnay doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Świeże wina chardonnay wspaniale podkreślą smak owoców morza, ryb, oraz serów. Cięższe, oleiste wina chardonnay z Kaliforni są doskonałym kompanem dla delikatnych mięs, w tym indyka, kurczaka, jagnięciny. Bardzo dobrze współgrają z sosami na bazie śmietany, a także dojrzałymi serami o mocnej, kremowej strukturze.
Winayo jest miejscem, w którym każdy z nas znajdzie dobre wino. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.
[product search="chardonnay" limit="9" onlyAvailable="true"]