Jakie wino do cielęciny?
Blog kategorie
Nowości
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
62,00 zł
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
78,00 zł
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
59,00 zł

Jakie wino do cielęciny?

Cielęcina charakteryzuje się delikatnością i subtelnością, co powoduje, ze zasługuje ona na odpowiednia oprawę. Wyjątkowo miękkie mięso w połączeniu z odpowiednio dobranym winem stworzy niepowtarzalne danie o wyjątkowych walorach smakowych. Wino powinno podkreślać smak mięsa, delikatnie je urozmaicając. Należy jednak uważać, by wino do cielęciny nie było zbyt aromatyczne, ponieważ może wtedy przyćmić potrawę z cielęciną.

Jakie wino do cielęciny?

Jakie wina do cielęciny?

Cielęcinę podaje się zwykle podczas uroczystych obiadów rodzinnych, wykwintnych przyjęć czy też romantycznych kolacji. Jednocześnie to doskonałe momenty na podanie lampki świetnego wina, dzięki której zapewnisz swoim gościom niesamowite wrażenia kulinarne. Wino do potraw z cielęciną powinno charakteryzować się wyraźnym, a jednocześnie niezbyt mocnym smakiem i aromatem. Musi być one odpowiednio wyważone, jeżeli ma idealnie współgrać ze specyfiką dania. 

[product id="2525, 2363, 2205, 2532, 2481" limit="5" slider="true" autoScrolling="false"]

Cielęcina może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Najczęściej na stół podaje się bitki, pieczeń czy gulasz cielęcy. Ponadto mięso z cielęciny komponuje się świetnie z wieloma sosami tworząc wyjątkowe kompozycje smakowe. Wino powinno podkreślać to urozmaicenie i niepowtarzalny charakter cielęciny w każdym wydaniu. Zazwyczaj do cielęciny podaje się lekkie białe wina, ale czerwone wina w niektórych wydaniach smakują o wiele lepiej. Dla podsycenia aromatu cielęciny można też serwować wina różowe

Jakie wino do duszenia cielęciny?

Wino świetnie odnajduje się nie tylko w roli dodatku, ale także jako składnik potrawy, którego zadaniem jest wzbogacenie smaku i aromatu na etapie przyrządzania potrawy. Według zasad kulinarnych do białego mięsa, w tym do cielęciny powinno się stosować białe wytrawne wino David Fagot Macon Villages Cepage Chardonnay. Podczas przyrządzania duszonej wołowiny z warzywami i ziołami, warto jednak pamiętać o fenomenie wytrawnego, czerwonego wina Caparzo Sangiovese IGT, dzięki któremu przygotujesz niepowtarzalny gulasz o wyśmienitej barwie. 

Jakie wino do pieczeni cielęcej?

Talerz z surową cielęciną, papryczkami i przyprawami, a obok butelka czerwonego wina.

Pieczona cielęcina w towarzystwie esencjonalnego sosu z dodatkiem czosnku i ziół to wyśmienite połączenie kulinarne. Kruche mięso bardzo dobrze będzie współgrało z białym winem Anne de Joyeuse Chardonnay Original, które charakteryzuje się lekkością i owocowym aromatem. Wino z nutą cytrusów idealnie pasuje do wyjątkowo miękkiego mięsa delikatnie podkreślając aromat przypraw. 

Jakie wino do wołowiny cielęcej?

Do potraw z wołowiny cielęcej, która stanowi wyjątkowo delikatne mięso, warto podawać równie subtelne młode wina czerwone, różowe, a także wina musujące. W roli dodatku do wołowiny cielęcej świetnie sprawdzi się wino Domaine Guy Allion Les Perdriettes Gamay, które słynie z wyraźnej lekkości i soczystości. Spośród różowych win o aromatycznym i świeżym smaku na wyróżnienie zasługuje wino Iniesta Corazon Loco Rose pochodzące z Hiszpanii.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl