Jaki alkohol do deseru?
Do deserów zwykle podaje się likiery, słodkie wódki lub słodkie wina. Alkohol powinien stanowić uzupełnienie dla słodkiego smaku deseru, który zamierzamy podać. Do deserów zawierających cytrusy warto podać wszelkiego rodzaju wódki cytrusowe czy nalewki. Do ciast z jabłkami czy serników możesz zaserwować wódkę cynamonową. Jednak bez wątpienia najlepszym dodatkiem do wielu rodzajów deserów jest słodkie wino.
[product id="1994, 2485, 2361, 2181" limit="4" slider="true" autoScrolling="false"]
Jakie wino podać do deseru?
Świetnym dodatkiem do pierników i korzennych ciasteczek będą słodkie czerwone wina. Zaś do lekkich, słodkich deserów z bitą śmietaną, lodów, sorbetów i wielu, wielu innych niezastąpione okazują się słodkie i półsłodkie wina białe. Do deserów z owocami możesz również podać wina różowe.
Niewątpliwie główną cechą wina do deseru będzie słodycz, dlatego powszechnie przyjęło się, że wybrany alkohol powinien być co najmniej tak samo słodki jak deser. Aby więc wybrać dobre wino należy upewnić się z jakim typem deseru mamy do czynienia zwracając uwagę na jego strukturę, temperaturę podania, dodatki i ogólny charakter.
Jakie wino do szarlotki z lodami?
Do lodów i sorbetów poleca się w szczególności białe wina słodkie i półsłodkie w zależności od poziomu słodyczy deseru. Lody czekoladowe idealnie skomponują się ze słodkim winem, zaś owocowe sorbety z kwaśnych owoców tworzą duet idealny z półsłodkim winem Enotec Val Conde Crianza.
Do szarlotki zwykle nie podaje się zbyt słodkich lodów, aby nie zepsuć walorów smakowych ciasta charakteryzującego się lekką kwasowością. To już delikatnie sugeruje skłanianie się w stronę win półsłodkich z owocową nutą. Do szarlotki z lodami warto więc zaserwować półsłodkie, białe wino Maison Zoeller Gewurztraminer Les Orchidees.
Jakie wino podaje się do tortu?
Tort podaje się podczas wielu ważnych uroczystości takich, jak urodziny, wesela, jubileusze czy rocznice. Z racji tego, że bardzo popularne stało się ostatnio podawanie na weselu wina zamiast szampana, warto wykorzystać również możliwość połączenia słodkiego, musującego wina z tortem. Dużo lepiej skomponuje się ono ze słodyczą i charakterem tortu niż szampan.
Oczywiście niezawodnym wyborem do tortu będą również słodkie i półsłodkie wina, których kolor warto dobrać w zależności od barwy deseru. Czerwone wino będzie więc idealne do tortu szwarcwaldzkiego, a białe do tortu bezowego.
Jakie wino słodkie kupić?
Wbrew pozorom wybór wina do deseru nie jest szczególnie dużym wyzwaniem. W tej roli z pewnością najlepiej sprawdzą się wina słodkie i półsłodkie. Warto tylko pamiętać o dopasowaniu poziomu słodyczy i koloru deseru do spożywanego trunku, a także nie ulegać przekonaniu, że słodycz koniecznie potrzebuje przełamania w postaci wytrawnego wina. Spośród białych odmian na wyróżnienie zasługuje wino Domaine Guy Allion L’ Innommable Sauvignon Doux charakteryzujące się owocowym aromatem słodyczy. Do czekoladowych i innych ciemnych deserów bez wahania polecamy wiśniowe wino Enotec Mansa Tinto.