Jakie wino do dziczyzny - białe czy czerwone?
Kwintesencja kuchni myśliwskiej tkwi w połączeniu mięsa z odpowiednim winem, dlatego nie wyobrażamy sobie delektowania się wykwintną dziczyzną bez dobrze dobranego trunku, który podkreśli wyborność potrawy. Jak powszechnie wiadomo, białe wina najlepiej komponują się z drobiem, zaś z czerwonym mięsem bardzo dobrze współgrają taniczne wina czerwone. Poszukując najbardziej odpowiedniego wina do dziczyzny, należy więc wziąć pod uwagę ciemne, wytrawne trunki takie jak wino Chemin de Compostelle.
[product id="2517, 2053, 2115, 2067, 1914" limit="5" slider="true" autoScrolling="false"]
Jakie wino do gulaszu z dziczyzny?
Marynata z winem do dziczyzny stanowi podstawę dania, która decyduje o jego charakterze. Do gulaszu z dziczyzny warto wybierać wina szlachetne o głębokiej, czerwonej barwie. Mocno wyczuwalny smak wina nada dziczyźnie odpowiedniego aromatu, a wyrazista czerwień ubarwi danie eleganckim kolorem podkreślając wykwintność dania.
Jakie wino do marynaty dziczyzny?
Przygotowując marynatę do dziczyzny należy mieć na uwadze rodzaj mięsa, który ma stanowić główny składnik. Marynata do sarniny i jeleniny wymaga nieco lżejszych win, zaś marynata z czerwonego wina do dzika powinna charakteryzować się odpowiednią zawartością tanin oraz głębokim i mocno aromatycznym smakiem. W tej roli widzimy przede wszystkim wino Bodegas Muga Reserva.
Jakie wino pasuje do dziczyzny?
Bez wątpienia najlepszym wyborem do dziczyzny jest wino wytrawne o ciemnej barwie. Jednak nie ma sprawdzonego sposobu na wybranie jednego wina wytrawnego do dziczyzny, ponieważ każde danie i wino charakteryzuje się nieco innym aromatem i poziomem wyrazistości. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem dobieranie wina do konkretnego rodzaju dziczyzny przy uwzględnieniu sosów i innych dodatków.
Jak przyrządzić sarninę w winie?
Do sarniny najlepsze będzie wino Bodegas los Frailes Bilogia pochodzące z Hiszpanii. To wino z intensywną rubinową barwą charakteryzuje się aromatami czereśni stanowiąc apetyczny dodatek do sarniny. Jeśli masz już odpowiednie wino, wystarczy przygotować zalewę z przyprawami, w której następnie umieszczane jest mięso. Całość należy pozostawić na dobę, aby mięso mogło pochłonąć cenne aromaty. Teraz wystarczy już tylko poddusić sarninę na małym ogniu lub upiec w piekarniku, w zależności od preferencji.
Jakie wino do gulaszu z dzika?
Jeżeli poszukujesz trunku idealnego do gulaszu z dzika, zachęcamy do wypróbowania wytrawnego wina Theulot Juillot Pinot Noir Mercury 1er Cru, które charakteryzuje się tradycyjnym i głębokim charakterem. Marynata do dzika z winem wyróżniająca się bukietem z nutą owoców leśnych o przyjemnym poziomie cierpkości zagwarantuje Twoim gościom niesamowite doznania kulinarne.
Jakie wino do jelenia?
Jelenina stanowi jedną z bardziej delikatnych odmian dziczyzny, dlatego przygotowując marynatę do jelenia z winem warto wziąć pod uwagę lżejsze trunki o ciemnej barwie. Polecamy skupić się na aromatycznych winach, w których kwasowość i słodycz idealnie się równoważą. W tym wydaniu najlepiej sprawdzi się wino Guido Porro Langhe Nebbiolo z nutką dojrzałego czerwonego owocu.