Co się pije do kaczki?
Dobierając rodzaj alkoholu do potraw należy skupić się na tym, aby nie przytłoczyło ono smaku konkretnego dania, a wręcz podkreślało jego aromat i intensywność. Wino do gęsi powinno mieć intensywny aromat i delikatny poziom kwasowości. Wino do kurczaka, którego mięso jest delikatne i chude podaje się w lekkiej, soczystej, niekiedy owocowej wersji. Zaś wino do wołowiny jako dosyć tłustej odmiany mięsa musi być mocniejsze i bardziej aromatyczne. A jak łączyć kaczkę z winem?
Kaczka, często podawana z owocami potrzebuje dodatku o zrównoważonych proporcjach słodyczy i kwasowości. Właśnie z tego powodu najlepszy duet kulinarny tworzy kaczka z winem, zarówno białym jak i czerwonym w zależności od dodatkowych składników w daniu.
Wino do kaczki idealnie komponuje się z bogatym w smak mięsem oraz różnego rodzaju przyprawami i owocami. Ponadto wino jest świetnym dodatkiem, który dopełnia dania z dużą zawartością tłuszczu i o głębokim aromacie. Ważne by sam trunek nie zaginął w wyrazistych smakach dania, dlatego w przypadku niektórych potraw wino powinno być bardziej intensywne.
[product id="2326, 1874, 2269, 2361, 1868" limit="5" slider="true" autoScrolling="false"]
Jakie wino do kaczki - białe czy czerwone?
Zazwyczaj do drobiu zaleca się podawanie białych win, które charakteryzują się delikatnością. Kaczka jest jednak dosyć skomplikowanym daniem, bo tłustym i o wyrazistym smaku, a to przywodzi na myśl raczej łączenie jej z czerwonymi winami. Odpowiednio rozbudowane wino o wysokiej kwasowości stanowi idealny dodatek do dosyć ostrego w smaku mięsa kaczki, ale czy tylko taka odmiana wina może być dobrym uzupełnieniem potrawy?
W racji tego, że kaczkę bardzo często serwuje się w obecności jabłek, pomarańczy czy innych owoców, wielu znawców win sugeruje podanie orzeźwiającego owocowego trunku. Przyrządzając samą kaczkę, możesz wybrać nieco lżejsze wina o ziołowym aromacie. Biorąc pod uwagę złożoność specyfiki kaczki do dań z jej udziałem można serwować wiele odmian wina w różnych odsłonach.
Jakie wino czerwone do kaczki?
Czerwone wino stanowi doskonałe uzupełnienie kaczki, ponieważ jego kwasowość i dosyć duża zawartość tanin świetnie komponują się z kaczym mięsem. Jej intensywny aromat przywodzi na myśl smak dziczyzny dlatego wina o delikatnym, owocowym smaku stanowią świetnie rozwiązanie. Do kaczki polecamy serwować czerwone, wytrawne Wino Senorio de Arana Vina del Oja Reserva Rioja z Hiszpanii. Wyczuwalne nuty owocowe a jednocześnie wyraźny charakter wina idealnie podkreśli wyjątkowy smak mięsa z kaczki.
Decydując się na delikatne i proste wino o lekko owocowym aromacie możesz podkreślić głównie sam smak kaczki, który nie zostanie zaburzony przez zbyt intensywny aromat wina. Przyrządzanie kaczki w czerwonym winie podkreśla jej aromat i sprawia, że mięso jest bardzo soczyste. Wino CiuCiu Bachus Rosso Piceno stanowiące prostą odmianę wina o wysublimowanym aromacie świetnie pasuje jako dodatek do pieczonej kaczki.
Jakie wino białe do kaczki?
Wiele osób dziwi podawania białego, owocowego wina do dania, które często samo w sobie zawiera owoce. Warto jednak mieć na uwadze, że najlepsze beczkowe trunki mogą stanowić ciekawe i ciężkie aromaty, które będą wyśmienicie uzupełniać smak jabłek i mięsa.
Warto postawić na dosyć silne i długoletnie wina o intensywnym smaku, takie jak wytrawny Riesling. W ramach przełamania smaku do kaczki z warzywami polecamy zaś białe, półsłodkie Wino Domaine Guy Allion L’Innommable Sauvignon Doux. Ilość rodzajów białego wina pasującego do kaczki jest dosyć krótka, warto jednak czasem spróbować dania o nieco innym charakterze.
Jak zrobić kaczkę w winie?
Wino podawane do obiadu czy kolacji podkreśla smak i wrażenia kulinarne przygotowanych już potraw. Niesamowity potencjał kryje się również w wykorzystywaniu wina podczas przyrządzania dań. Pieczona czy duszona kaczka przy asyście wina nabiera całkowicie odmiennego aromatu i staje się bardziej soczysta. Niektóre rodzaje wina służą przełamaniu smaku kaczki, inne, takie jak Wino Sierra Cantabria Crianza mają podkreślać owocowy smak dania.
Kaczka pieczona w winie
Podczas przyrządzania pieczonej kaczki częściej dużo lepiej sprawdza się białe wino, które skutecznie równoważy słodycz dodawanych owoców i zapewnia dodatkowe walory smakowe. Ponadto kaczka pieczona w białym winie nie ulega przebarwieniu, które mogłoby zepsuć efekt wizualny dania. Jednak, podejmując decyzję, jakie wino do kaczki pieczonej wybrać należy mieć na uwadze, że jeżeli chcesz uzyskać charakterne i wyraziste danie to bez wątpienia warto sięgnąć po czerwone, głębokie wino wytrawne.
Przygotowanie pieczonej kaczki w winie, warto zacząć od wyłożeniu mięsa do naczynia żaroodpornego, dodaniu odpowiednich przypraw i zalaniu tego winem z wodą. Tak przygotowaną mieszankę zamyka się na noc w lodówce. Po całej nocy mięso lekko skruszeje i nabierze aromatu. Teraz wystarczy tylko upiec danie w piekarniku. Ważne by podczas pieczenia, od czasu do czasu podlewać kaczkę winem i wodą.
A więc jakie wino do kaczki pieczonej z jabłkami najlepiej podkreśli smak dania? Szczególnie polecamy Wino Sampietrana Brindisi Riserva, które charakteryzuje się głębokim smakiem kawy i wiśni, ale wyczuć tu możesz również lekki akcent ziołowy.
Kaczka duszona w winie
Duszona kaczka w winie z jabłkami to niesamowicie aromatyczne danie. W pierwszej kolejności należy umyć kaczkę i natrzeć ją przyprawami, a potem obsmażyć mięso z każdej strony na patelni. Tak przygotowaną kaczkę zalewa się winem i przyprawia ziołami, można też również dodać ugotowany bulion. Ostatnim etapem jest duszenie kaczki na wolnym ogniu.
Mięso kaczki dzięki długiemu duszeniu staje się miękkie i delikatne. Jednocześnie jest ono bardzo soczyste, a w smaku możesz wyczuć lekką kwaskowatość i owocowy posmak. Soczyste, wytrawne czerwone Wino Jordi Miro Ennak może bardzo pozytywnie zaskoczyć Twoje kubki smakowe, niezależnie od tego czy pijesz je do obiadu, czy wykorzystujesz do przyrządzenia duszonej kaczki.