Jakie wino do kaczki?
Blog kategorie
Nowości
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
62,00 zł
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
78,00 zł
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
59,00 zł

Jakie wino do kaczki?

Kaczka stanowi jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli tradycyjnej kuchni polskiej. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów z użycie wielu wyśmienitych dodatków tworząc zarówno tradycyjne dania jak i potrawy orientalne. Niezależnie jednak od rodzaju dania, wino jest wręcz niezbędnym dodatkiem znakomicie podkreślającym smak przypraw i mięsa. Należy więc podjąć decyzję jakie wino do kaczki wybrać. Na czym należy opierać swój wybór, czym się sugerować przy zakupie wina i jakie połączenia mogą cię zaskoczyć? 

Jakie wino do kaczki?

Co się pije do kaczki? 

Dobierając rodzaj alkoholu do potraw należy skupić się na tym, aby nie przytłoczyło ono smaku konkretnego dania, a wręcz podkreślało jego aromat i intensywność. Wino do gęsi powinno mieć intensywny aromat i delikatny poziom kwasowości. Wino do kurczaka, którego mięso jest delikatne i chude podaje się w lekkiej, soczystej, niekiedy owocowej wersji. Zaś wino do wołowiny jako dosyć tłustej odmiany mięsa musi być mocniejsze i bardziej aromatyczne. A jak łączyć kaczkę z winem?

Kaczka, często podawana z owocami potrzebuje dodatku o zrównoważonych proporcjach słodyczy i kwasowości. Właśnie z tego powodu najlepszy duet kulinarny tworzy kaczka z winem, zarówno białym jak i czerwonym w zależności od dodatkowych składników w daniu. 

Wino do kaczki idealnie komponuje się z bogatym w smak mięsem oraz różnego rodzaju przyprawami i owocami. Ponadto wino jest świetnym dodatkiem, który dopełnia dania z dużą zawartością tłuszczu i o głębokim aromacie. Ważne by sam trunek nie zaginął w wyrazistych smakach dania, dlatego w przypadku niektórych potraw wino powinno być bardziej intensywne. 

[product id="2326, 1874, 2269, 2361, 1868" limit="5" slider="true" autoScrolling="false"]

Jakie wino do kaczki - białe czy czerwone? 

Zazwyczaj do drobiu zaleca się podawanie białych win, które charakteryzują się delikatnością. Kaczka jest jednak dosyć skomplikowanym daniem, bo tłustym i o wyrazistym smaku, a to przywodzi na myśl raczej łączenie jej z czerwonymi winami. Odpowiednio rozbudowane wino o wysokiej kwasowości stanowi idealny dodatek do dosyć ostrego w smaku mięsa kaczki, ale czy tylko taka odmiana wina może być dobrym uzupełnieniem potrawy? 

W racji tego, że kaczkę bardzo często serwuje się w obecności jabłek, pomarańczy czy innych owoców, wielu znawców win sugeruje podanie orzeźwiającego owocowego trunku. Przyrządzając samą kaczkę, możesz wybrać nieco lżejsze wina o ziołowym aromacie. Biorąc pod uwagę złożoność specyfiki kaczki do dań z jej udziałem można serwować wiele odmian wina w różnych odsłonach. 

Jakie wino czerwone do kaczki?

Kaczka pieczona podana z lampką białego wina

Czerwone wino stanowi doskonałe uzupełnienie kaczki, ponieważ jego kwasowość i dosyć duża zawartość tanin świetnie komponują się z kaczym mięsem. Jej intensywny aromat przywodzi na myśl smak dziczyzny dlatego wina o delikatnym, owocowym smaku stanowią świetnie rozwiązanie. Do kaczki polecamy serwować czerwone, wytrawne Wino Senorio de Arana Vina del Oja Reserva Rioja z Hiszpanii. Wyczuwalne nuty owocowe a jednocześnie wyraźny charakter wina idealnie podkreśli wyjątkowy smak mięsa z kaczki. 

Decydując się na delikatne i proste wino o lekko owocowym aromacie możesz podkreślić głównie sam smak kaczki, który nie zostanie zaburzony przez zbyt intensywny aromat wina. Przyrządzanie kaczki w czerwonym winie podkreśla jej aromat i sprawia, że mięso jest bardzo soczyste. Wino CiuCiu Bachus Rosso Piceno stanowiące prostą odmianę wina o wysublimowanym aromacie świetnie pasuje jako dodatek do pieczonej kaczki.  

Jakie wino białe do kaczki? 

Wiele osób dziwi podawania białego, owocowego wina do dania, które często samo w sobie zawiera owoce. Warto jednak mieć na uwadze, że najlepsze beczkowe trunki mogą stanowić ciekawe i ciężkie aromaty, które będą wyśmienicie uzupełniać smak jabłek i mięsa. 

Warto postawić na dosyć silne i długoletnie wina o intensywnym smaku, takie jak wytrawny Riesling. W ramach przełamania smaku do kaczki z warzywami polecamy zaś białe, półsłodkie Wino Domaine Guy Allion L’Innommable Sauvignon Doux. Ilość rodzajów białego wina pasującego do kaczki jest dosyć krótka, warto jednak czasem spróbować dania o nieco innym charakterze. 

Jak zrobić kaczkę w winie?

Wino podawane do obiadu czy kolacji podkreśla smak i wrażenia kulinarne przygotowanych już potraw. Niesamowity potencjał kryje się również w wykorzystywaniu wina podczas przyrządzania dań. Pieczona czy duszona kaczka przy asyście wina nabiera całkowicie odmiennego aromatu i staje się bardziej soczysta. Niektóre rodzaje wina służą przełamaniu smaku kaczki, inne, takie jak Wino Sierra Cantabria Crianza mają podkreślać owocowy smak dania. 

Kaczka pieczona w winie 

Kaczka pieczona i białe wino postawione na rodzinnym stole

Podczas przyrządzania pieczonej kaczki częściej dużo lepiej sprawdza się białe wino, które skutecznie równoważy słodycz dodawanych owoców i zapewnia dodatkowe walory smakowe. Ponadto kaczka pieczona w białym winie nie ulega przebarwieniu, które mogłoby zepsuć efekt wizualny dania. Jednak, podejmując decyzję, jakie wino do kaczki pieczonej wybrać należy mieć na uwadze, że jeżeli chcesz uzyskać charakterne i wyraziste danie to bez wątpienia warto sięgnąć po czerwone, głębokie wino wytrawne. 

Przygotowanie pieczonej kaczki w winie, warto zacząć od wyłożeniu mięsa do naczynia żaroodpornego, dodaniu odpowiednich przypraw i zalaniu tego winem z wodą. Tak przygotowaną mieszankę zamyka się na noc w lodówce. Po całej nocy mięso lekko skruszeje i nabierze aromatu. Teraz wystarczy tylko upiec danie w piekarniku. Ważne by podczas pieczenia, od czasu do czasu podlewać kaczkę winem i wodą. 

A więc jakie wino do kaczki pieczonej z jabłkami najlepiej podkreśli smak dania? Szczególnie polecamy Wino Sampietrana Brindisi Riserva, które charakteryzuje się głębokim smakiem kawy i wiśni, ale wyczuć tu możesz również lekki akcent ziołowy. 

Kaczka duszona w winie

Duszona kaczka w winie z jabłkami to niesamowicie aromatyczne danie. W pierwszej kolejności należy umyć kaczkę i natrzeć ją przyprawami, a potem obsmażyć mięso z każdej strony na patelni. Tak przygotowaną kaczkę zalewa się winem i przyprawia ziołami, można też również dodać ugotowany bulion. Ostatnim etapem jest duszenie kaczki na wolnym ogniu. 
Mięso kaczki dzięki długiemu duszeniu staje się miękkie i delikatne. Jednocześnie jest ono bardzo soczyste, a w smaku możesz wyczuć lekką kwaskowatość i owocowy posmak. Soczyste, wytrawne czerwone Wino Jordi Miro Ennak może bardzo pozytywnie zaskoczyć Twoje kubki smakowe, niezależnie od tego czy pijesz je do obiadu, czy wykorzystujesz do przyrządzenia duszonej kaczki.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl