Jakie wino do owoców morza?
Blog kategorie
Nowości
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
62,00 zł
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
78,00 zł
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
59,00 zł

Jakie wino do owoców morza?

Owoce morza stanowią delikatny i wyjątkowo szlachetny rodzaj produktów o bardzo łagodnym smaku. Aby nie zniszczyć walorów smakowych tak wyjątkowych składników, do potraw z owocami morza podaje się tylko delikatne wina o wyższej kwasowości. Prawdziwi koneserzy win doskonale wiedzą, które z nich pasują do określonego rodzaju dań, a osoby poszukujące inspiracji kulinarnych zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem.  

Jakie wino do owoców morza?

Jak podawać owoce morza z winem?

Owoce morza, w tym skorupiaki i małże można przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie nadają się zarówno na przystawkę, ale można je podać również jako danie główne. Owoce morza przyrządzane są w formie surowej, gotowanej, czy smażonej. Ponadto można je serwować z różnego rodzaju sosami i zalewami. Wśród najbardziej popularnych sposobów przyrządzania tego typu dań jest duszenie owoców morza w białym winie, wędzenie lub marynowanie.

Wino podawane do stołu stanowi wyśmienity dodatek do potraw z owocami morza, ale nie może być ono zbyt intensywne ani słodkie, ponieważ zakłóci smak dania. Jako, że za najdelikatniejsze odmiany wina uznaje się wina białe, to właśnie one są najczęstszym wyborem/ Aromat białego wina podkreśla smak morskich składników i nie zakłóca walorów smakowych wyjątkowo delikatnego mięsa w owocach morza. 

[product id="2546, 2310, 2221, 2065, 1901" limit="5" slider="true" autoScrolling="false"]

Jakie wino do krewetek? Słodkie czy wytrawne? 

Od kiedy wino do krewetek wpisało się na stałe w kanon kulinarny zrodziło się wiele ciekawych połączeń i nowych możliwości. Z reguły do dań z owocami morza, w tym z krewetkami podaje się wytrawne oraz półwytrawne odmiany wina. Charakteryzuje je odpowiedni do tego typu dań poziom kwasowości i delikatność, która nie wpłynie negatywnie na smak delikatnych skorupiaków. 

Krewetki z winem w różnej postaci to przysmak wielu koneserów owoców morza, zwłaszcza tych ceniących sobie różnorodność w łączeniu smaków i wiele form przyrządzania dań. Bardzo popularne jest duszenie krewetek w sosie z białym winem lub podsmażanie ich na patelni z dodatkiem masła i czosnku.  

Na jakim winie krewetki?

Krewetki w białym winie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zwykle tego rodzaju dania przygotowuje się w formie gotowanej lub smażonej. Duszone krewetki z białym winem typu Rieslingu nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. 

Jaki alkohol do krewetek z czosnkiem i na maśle?

Wielbiciele diety śródziemnomorskiej zwykle przygotowują krewetki smażone na masełku z dodatkiem czosnku, pietruszki czy papryczki chili. Do tak przyrządzonych owoców morza przygotowuje się sos na bazie białego wina, który uzupełnia danie o dodatkowe walory smakowe. 

Jeżeli przygotowujesz danie pierwszy raz i zastanawiasz się jakie wino do krewetek na maśle podać, to najbezpieczniejszym wyborem zawsze jest delikatne białe Wino F. Brohl Heartbreak Riesling. I tu pojawia się pytanie co z ciemnymi trunkami? Czy może być czerwone wino do krewetek? Z reguły, jasne odmiany wina są lepsze do dań z owocami morza, ale eksperymenty z czerwonym winem mogą stanowić ciekawą formę poszukiwania nowych smaków. 

Ryba w przyprawach serwowana z lampką białego wina

Jakie wino podaje się do potraw z owoców morza?

Skorupiaki i małże są bardzo zdrowe i bogate w witaminy. Ponadto charakteryzują się one oryginalnym, delikatnym i niepowtarzalnym smakiem. To od razu sugeruje, jakie wino do owoców morza będzie najlepsze. Oczywiście delikatne, niekiedy mocno orzeźwiające czy owocowe. W zakresie przygotowywania dań z owocami morza, możliwości kulinarnych jest naprawdę dużo, a rodzaj wina i poziom kwasowości warto dobierać pod konkretny rodzaj dania. 

Jednym z najbardziej uniwersalnych win, pasujących niemal do każdego dania z owocami morza jest Wino Martin Codax Marieta Albarino Rias Baixas. W większości przypadków jednak, decyzję o tym jakie wino do frutti di mare wybrać, powinno się podejmować biorąc pod uwagę smak konkretnego dania. Poza produktem głównym na talerzach znajdują się zwykle również dodatki, które w połączeniu ze sposobem przygotowania i przyprawianie mogą być bardzo istotne w kontekście wybierania rodzaju wina. 

Jakie wino do makaronu z owocami morza?

Spaghetti z owocami morza duszonymi w winie czy makaron z krewetkami i winem podanym do stołu stanowią świetną kompozycję kulinarną. Niektóre owoce morze dobrze komponują się z wytrawnymi winami musującymi, które charakteryzuje się mocno orzeźwiającym smakiem. Dania z owoców morza podawane z kremowym sosem świetnie komponują się z Winem Telmo Rodriguez Gaba Do Xil Godello.

Przyjęło się, że wino do makaronu z owocami morza powinno mieć delikatny i rześki posmak. Warto jednak mieć na uwadze, że dania z duża ilością intensywnych składników wymagają nieco intensywniejszego dodatku. Dlatego do orientalnie przyprawionego makaronu z owocami morza podaje się Wino Framingham Sauvignon Blanc

Jakie wino do risotto z owocami morza?

Risotto z owocami morza bazujące na ryżu przyprawionym oliwą lub masłem i różnego rodzaju ziołami najlepiej podawać w towarzystwie świeżego i młodego Wina Turk Gruner Veltliner Vom Urgestein o zrównoważonej kwasocie i orzeźwiającym aromacie, który dodatkowo podkreśla słodycz krewetek. Najczęściej do dań z ryżem wybiera się wykwintne i orzeźwiające trunki, dlatego wybierając wino do sushi czy do risotto z owocami morza warto postawić na białe wino wytrawne. 

Owoce morza z białym winem otoczone dodatkami

Jakie wino pasuje do muli?

Takim owocom morza jak mule nie trzeba dużo, by stworzyć iście wykwintne danie, dlatego przy wyborze wina siła tkwi w prostocie. Wino do muli jakie podajesz do stołu powinno być delikatne i lekko aromatyczne. będzie ono stanowiło świetny trunek do muli w pomidorach czy paelli z mulami. Większość wielbicieli tego typu owoców morza to zdecydowani zwolennicy przyrządzania muli w formie duszonej w białym winie z dodatkiem masła i pietruszki. 

Jakie wino do skorupiaków?

Jeżeli zastanawiasz się jakie wino do małży podkreśli ich smak, sięgnij po różowe wina charakteryzujące się aromatem czerwonych owoców, takich jak poziomki, maliny truskawki. Przygotowując małże po azjatycku wybierz delikatnego, orzeźwiające Wino Skouras Moschofilero. W przypadku homara świetnie sprawdzi się wytrawne włoskie Wino iStefanini Monte de Toni Soave, które uwypukla smak białego mięsa a jednocześnie na pewno go nie zdominuje. 

A jakie wino do ostryg? Słone potrawy dobrze komponują się z kwaśnymi rodzajami wina, dlatego do ostryg idealne będzie dobre Wino musujące Bernardi Prosecco Conegliano Valdobbiadene Brut. Neutralizuje ono czasem zbyt słony posmak i jednocześnie pełni funkcję kwaśnego dodatku doprawiającego potrawę. 

Jakie wino podaje się do ślimaków?

Do ślimaków idealnym dodatkiem jest białe wytrawne wino o wysokiej kwasowości. Co więcej możesz je podać do obiadu, ale także przygotować danie na bazie takiego wina. Tego typu wino świetnie sprawdza się również w połączeniu z kalmarami czy ośmiornicami. Pozytywnie zaskoczyć może Cię połączenie ślimaków z różowym winem o lekkim, owocowym aromacie.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl