Jakie wino do pizzy - białe czy czerwone?
Trudno jest jednoznacznie określić, który kolor wina będzie pasował do pizzy. Jest to wręcz niemożliwe, ponieważ wino powinno się dobierać zgodnie z zawartymi w niej składnikami. Inna odmiana będzie świetnie komponowała się pizzą wegetariańską, inna z pizzą mięsną, a jeszcze innego wyboru dokonamy w przypadku łączenia wina z wyraźnymi, pikantnymi przyprawami. Postaramy się odrobinę przybliżyć charakterystykę czerwonego, białego oraz różowego wina i podpowiedzieć, z którymi składniki stanowią duet doskonały.
[product id="2326, 2283, 2375, 1936, 2364" limit="5" slider="true" autoScrolling="false"]
Czerwone wino do pizzy
Czerwone wina swoją barwę zawdzięczają ciemnym winogronom i stanowią najbardziej klasyczny rodzaj wina wytwarzany w wielu krajach na świecie. Szeroka gama smaków i odpowiednia ilość tanin sprawiają, że w wielu przypadkach jest to idealny wybór do pizzy. I choć to danie włoskie, wino nie musi koniecznie pochodzić z Włoch, bowiem czerwone wino Jordi Miro Ennak pochodzące z Hiszpanii świetnie komponuje się z pizzą w mięsnym oraz pikantnym wydaniu.
Białe wino do pizzy
Białe wina w wersji wytrawnej oraz półwytrawnej charakteryzują się rześkim smakiem i subtelnym aromatem owoców, co sprawia, że idealnie komponują się z pizzą wegetariańską bogatą w warzywa, z owocami morza oraz pizzą quattro formaggi.
Różowe wino do pizzy
Różowe wina posiadają bardzo ciekawe walory smakowe i charakteryzują się utrzymaniem odpowiednich proporcji między barwą, a kwasowością i cierpkością. Świetnie współgrają one z klasyczną pizzą, w stylu Margherita, pizzą w wersji wegetariańskiej oraz w połączeniu z niektórymi pizzami mięsnymi.
Jakie wino pasuje do pizzy?
Wino i pizza stanowią prawdziwie włoskie połączenie. Podobnie jak w przypadku wina do makaronu, wino do pizzy wybiera się biorąc pod uwagę pozostałe składniki i sosy. Wybór powinien opierać się na wytrawnych i półwytrawnych trunkach, takich jak wino Ceste Piemonte Grignolino. Chętnie doradzimy jakie wino pasuje do pizzy w zależności od zawartych w niej składników i dodatków.
Jakie wino do pizzy wegetariańskiej?
Do pizzy wegetariańskiej najlepiej podać białe lub różowe wino, ponieważ wina czerwone często są zbyt dominujące i zabijają delikatny smak potrawy. Klasyczne Chardonnay czy Pinot Noir idealnie komponuje się z warzywami, takimi jak zielona papryka, brokuł, szpinak i oliwki, czyli najczęstszymi składnikami pizzy wegetariańskiej.
Jakie wino do pizzy serowej?
Pizza serowa nie charakteryzuje się zbytnio wyrazistymi aromatami, dlatego warto zestawić ją z lekkim różowym winem, które współgra również z sosem pomidorowym. Wielbiciele białego wina mogą postawić na niezastąpionego Rieslinga, którego kwasowość doskonale będzie komponowała się z tłustą oliwą. Możesz również podać czerwone wino do pizzy serowej, ale warto zwrócić uwagę, aby było ona przyjemnie cierpkie i odpowiednio kwaśne.
Jakie wino do pizzy z kurczakiem?
Do dań z drobiem warto podać orzeźwiające białe lub lekkie czerwone wino. Wybierając wino do kurczaka warto postawić na trunki ze szczepu Chardonnay czy Sauvignon Blanc. Ciekawym rozwiązaniem może być również podanie musującego wina typu Prosecco.
Jakie wino do pizzy z owocami morza?
Wino do owoców morza powinno charakteryzować się delikatnością i subtelnością, dlatego najlepiej sprawdzi się tutaj białe wino typu Sauvignon Blanc lub Chardonnay. Dla fanów ciemniejszych win polecamy czerwone wino Camas Pinot Noir.
Jakie wino do pizzy salami?
Tłuste salami wymaga odpowiedniego zrównoważenia smaków, którym może być czerwone, wytrawne wino. Zarówno salami, jak i prosciutto charakteryzują się słonym i lekko pikantnym smakiem, co sprawia, że tworzą one wręcz idealny duet z czerwonymi, wytrawnymi odmianami wina. Z tego względu zachęcamy do spróbowania wina Bodegas Fontana Oveja Tinta, które charakteryzuje się rześkim i przyjemnie taninowym smakiem.
Jakie wino do pizzy pepperoni?
Wybierając wino do pizzy pepperoni warto postawić na francuskie, wytrawne wino Domaine Guy Allion Le Poira Cot Malbec, ponieważ nie jest ono zbyt taniczne. Dodatkowo jego specyfika sprawia, że idealnie komponuje się z pikantnymi składnikami pizzy łagodząc efekt ostrości.