Jakie wino do kuchni azjatyckiej?
Dania kuchni azjatyckiej są niesłychanie bogate w różne orientalne smaki. Przy wyborze odpowiedniego rodzaju wina do konkretnego dania, należy wziąć pod uwagę trzy wyznaczniki: ostrość, intensywność przypraw oraz lekkość.
W ramach przełamania ostrego smaku do pikantnych potraw powinno się podawać słodkie odmiany win. Jeżeli potrawa zawiera różnego rodzaju intensywne przyprawy o wielu walorach smakowych dobrze jest podać proste, delikatne wino, które nie zaburzy smaku dania. Do lekkich potraw również należy podać wino o łagodnym smaku.
Jak możemy zauważyć, w kuchni azjatyckiej królują głównie łagodne lub średnie odmiany wina, ale są dania, które można podkreślić wyrazistym i głębokim smakiem tego trunku. Aromatyczne wino z wysoką kwasowością będzie idealnie komponować się z intensywnym korzennym czy pikantnym smakiem wielu potraw.
[product id="2182, 2487, 2546, 2221, 2059" limit="5" slider="true" autoScrolling="false"]
Czy można pić wino do sushi?
Wiele osób zastanawia się jaki alkohol pije się do sushi, ponieważ jest ono wciąż sporą nowością w Polsce. Niektórzy wielbiciele sushi mają wątpliwości, czy wino jest dobrym wyborem, ponieważ w poradnikach kulinarnych znajdują się informacje, że generalnie nie powinno się łączyć wina z daniami zawierającymi ocet. Jednak w przypadku sushi, ocet stanowi tylko jeden z wielu składników, dlatego wino może świetnie podkreślić jego smak.
Sushi to danie charakteryzujące się eksplozją smaków i aromatów, do której wręcz idealnie pasuje kwasowość wina. Ponadto sushi jest stosunkowo nową potrawą w Europie, dlatego nie ma jeszcze jasno określonych reguł łączenia z napojami i trunkami. Pozostawia to nam możliwość eksperymentowania i kreatywnego łączenia smaków.
Wino do sushi - białe, czerwone czy różowe?
Sushi stanowi idealne danie zarówno na imprezę jak i pyszny obiad czy wyśmienitą kolację. Może być również podane w formie przystawki, a przy tym jest zdrowe i dietetyczne. Pozostaje tylko wybór odpowiedniego wina, co nie jest łatwym zadaniem, zwłaszcza że kuchnia japońska raczej nie kojarzy się z winem.
Zastanawiając się jaki rodzaj wina do sushi wybrać, warto pamiętać, że walory smakowe tego typu dań idealnie podkreślą wina różowe i białe. Jednak lekkie czerwone wino może z powodzeniem stanowić ciekawy dodatek do niektórych rodzajów sushi.
Czerwone wino do sushi
Czerwone wina świetnie komponują się z sushi zawierającym marynowaną wołowinę, wędzoną kaczkę oraz łososia. Warto pamiętać, że w przypadku łączenia sushi z winem nie należy przesadzać z ilością spożywanego wasabi, gdyż może ono znacząco wpłynąć na smak wina spłaszczając bukiet smaków.
Białe wino do sushi
Wytrawne białe wina idealnie komponuje się z daniami zawierającymi surowe ryby i owoce morza. Warto pamiętać, że ze względu na wielorakość smaków zawartych w sushi, najlepiej wybierać wina jednoszczepowe, na przykład Riesling czy Pinot Gris. Wino Charles Frey Riesling Granit podkreśla świeży smak dania, a lekka słodycz świetnie współgra z ryżem. Zaś Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvee Reservee o smaku gruszki i jabłka pozostawia po sobie cudne uczucie rześkości.
Białe wino jest dobrym dodatkiem do sushi w tempurze, które jako jedno z cięższych pozycji w japońskim daniu ma to do siebie, że posiada dużo tłuszczu Do smażonego sushi dobrze pasuje Wino Martin Codax Marieta Albarino Rias Baixas czy odświeżający riesling.
Różowe wino do sushi
Różowe wino stanowi niezawodny dodatek do sushi, który znakomicie smakuje, a ponadto wspomaga procesy trawienne. Cytrusowe akcenty w winach musujących stanowią skuteczną przeciwwagę dla ryżu i znakomicie podkreślają smak serka philadelphia, ryby maślanej oraz tuńczyka. Łagodne Wino musujące Bernardi Prosecco Conegliano Valdobbiadene Brut pasują do mieszanych zestawów sushi, w których pojawia się szeroka paleta smaków.
Jakie wino pasuje do sushi - wytrawne czy półwytrawne?
Jakie wino do sushi podać? Które będzie najlepsze w przypadku dania charakteryzującego się smakiem surowej ryby i owoców morza, ostrością octu, sosu sojowy, pikantnego wasabi i imbiru? Ta trudna kombinacja smaków powoduje, że większość osób sięga po lekkie, wyraźnie kwaśne, a jednocześnie odrobinę słodkie wino do sushi.
Spośród wytrawnych trunków idealną propozycję do sushi stanowi Wino Framingham Sauvignon Blanc. Z racji tego, że przy wyborze wina do owoców morza ważne jest zachowanie odpowiedniego balansu i delikatne podkreślenie smaku potraw, do sushi idealnie będą wina wytrawne oraz półwytrawne, które charakteryzują się odpowiednim balansem pomiędzy kwasowością i słodyczą.