Morze Śródziemne stanowi naturalną wschodnią granicę regionu. DO Catalunya była pierwszą hiszpańską apelacją
pokrywającą cały region, włączając w to tereny, które nie należały do 11 wcześniej
istniejących w regionie. Stolicą Katalonii jest oczywiście Barcelona, drugie co do wielkości
miasto Hiszpanii, a zarazem jeden z największych portów na Morzu Śródziemnym.
Przez swoje morskie położenie Barcelona stała się winiarskim hubem, nie bez wpływu na
rozwój winiarstwa w regionie ma też świetnie rozwinięta turystyka.
Historia winiarstwa w Katalonii sięga czasów Fenicjan i Greków, czyli czwartego wieku
przed Chrystusem, uprawa winorośli była też powszechna w czasach rzymskich. Prawdziwy
rozkwit winiarski Katalonia przeżyła w średniowieczu, za sprawa licznych klasztorów i
mnichów, którzy systematycznie odkrywali najlepsze siedliska, podobnie jak działo się to na
przykład w Burgundii czy nad Renem. Aż do końca 18 wieku produkcja wina i destylatów
była najważniejszą gałęzią katalońskiej gospodarki; region wykazywał się dynamizmem i
innowacyjnością, to tam wprowadzano nowe techniki winifikacyjne i nowe szczepy.
Katalonia jest regionem bardzo zróżnicowanym winiarsko. Z jednej strony zaznacza się silny
wpływ francuski - to on dał impuls do produkcji Cavy musującego wina na styl szampański.
Wiele czerwieni bazujących na Garnachy ma też sznyt przypominający znajdujące się tuż za
Pirenejami francuskie Roussillon. Klimat Katalonii jest wyraźnie śródziemnomorski, z
ciepłym wybrzeżem o niewielkich opadach i gorącym interiorem, przypominającym klimat
środkowej Hiszpanii, niepozbawionym jednak miejsc chłodniejszych, zwłaszcza tam, gdzie
winnice są wyniesione.
Dla win białych i musujących w Katalonii uprawia się Macabeo,, Parelladę, Xarel-lo i nieco
Chardonnay. W czerwieniach króluje Garnacha, jest też sporo Tempranillo (po katalońsku
Ull de Llebre), i Monastrell. Szczepy bordoskie spotkać można przede wszystkim w
butikowych winach aspirujących do katalońskiej ekstraklasy.
Jednym, ze znaków rozpoznawczych Katalonii stała się Cava, choć jej historia jest tu
stosunkowo niedługa. Wszystko zaczęło się za sprawą Jose Raventosa, fundatora
Condorniu, który rozpoczął produkcję wina musującego metoda tradycyjną w okolicach Sant
Sadurní d'Anoia w Penedes. Sukces jaki osiągnął stał się impulsem do produkcji Cavy nie
tylko w Katalonii, ale w całej Hiszpanii. Katalońska Cava uzyskała status DO w 1986 roku.
O jakości win katalońskich świadczą małe apelacji, które, jak w przypadku Prioratu, stały się
wizytówką regionu. Znajdziemy tu zatem Empordę, Costers del Segre, Pla de Bages, Alellę,
Cavę, Penedes, Conca de Barbera, Tarragonę, Montsant, Terra Altę i wspomniany Priorat o
szczególnym statusie DOCa.