Nero d’Avola - najlepsze wino sycylijskie
Blog kategorie
Nowości
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
62,00 zł
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
78,00 zł
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
59,00 zł

Nero d’Avola - najlepsze wino sycylijskie

Wino Nero d’Avola to jeden z najbardziej popularnych szczepów pochodzących z Sycylii. Jego cechą charakterystyczną jest intensywnie czerwony kolor, który powoduje, że wino podane w kieliszku wygląda jakby miało czarną barwę. Przez wielu znawców wina Nero d’Avola uważane jest za księcia Sycylii, który w niczym nie odstępuje winom ze słynnych szczepów, takim jak Nebbiolo oraz Sangiovese i Cabernet Franc. W czym tkwi sekret tego wyjątkowego wina? O tym w poniższym artykule. 

Nero d’Avola - najlepsze wino sycylijskie

Wino Nero d’Avola - historia w pigułce

Nazwa szczepu pochodzi od małej miejscowości Avolo na południu półwyspu sycylijskiego i oznacza dosłownie czerń z Avoli. Czerń w nazwie nawiązuje do ciemnoczerwonej, intensywnej barwy wina. Szczepy winogron Nero d’Avola pojawiły się na Sycylii jeszcze przed naszą erą za sprawą Greków. Przez wiele lat eksporterzy win sprzedawali wina sycylijskie jak kalabryjskie licząc na większe zainteresowanie i zyski. Tak naprawdę dopiero od XX wieku Nero d’Avola jest sprzedawane pod swoją obecną nazwą. Dziś jest to najbardziej znane sycylijskie wino

[product id="1933, 2410, 1940" limit="4" slider="true" autoScrolling="false"]

Na jakim terytorium produkowane jest wino Nero d’Avola?

Choć większość wyspy to tereny górzyste, obszary w Avola charakteryzują się płaskim terenem i łagodnym klimatem przez cały rok. Pobliskie góry odkrywają jednak znaczącą rolę w uprawie wina sycylijskiego, ponieważ chronią winogrona przed silnymi wiatrami. Obszary upraw winogron Nero d’Avola z czasem rozciągnęły się na wiele innych regionów, ale serce szczepu pozostaje w tej malowniczej miejscowości na południu wyspy. Wszystko to sprawia, że wina z Sycylii są naprawdę wyjątkowe. 

Wino sycylijskie Nero d’Avola - czym się charakteryzuje? 

Sycylijski farmer trzyma w rękach kosz z winogronami na wino.

Wino Nero d’Avola z pewnością nie należy do grona słodkiego wina sycylijskiego, ponieważ charakteryzuje je wytrawność, aksamitność i wyjątkowa głębia smaku. Bukiet skomponowany jest z dodatkiem pieprzu i czerwonych owoców, w tym wiśni czy jagód, co sprawia że wino jest idealnie zrównoważone i intensywne. W smaku tego wyjątkowego włoskiego wina można wyczuć aromaty sosny, eukaliptusa i jodu, co przywodzi na myśl morską bryzę na Sycylii. Z pewnością nie jest to lekki trunek, ale też nie należy do najcięższych, dlatego młode szczepy tworzą świetny duet wina z owocami morza. Starsze odmiany zaś są niezastąpione w przypadku łączenia wina z makaronem oraz daniami mięsnymi. 

Sycylijskie wino Nero d’Avola dostępne w Winayo 

W ofercie naszego sklepu internetowego posiadamy Wino Musita Nero d’Avola Regieterre Sicilia DOC charakteryzujące się lekkością, posmakiem czereśni oraz wyjątkową świeżością. a niska cena wina Nero d Avola zachęca do wypróbowania tego sycylijskiego trunku. Zwłaszcza, że świetnie sprawdzi się on zarówno na rodzinnym obiedzie, imprezie z przyjaciółmi czy podczas samotnych wieczorów przy kominku. Wino Nero d Avola podane w temperaturze 16 stopni Celsjusza zaskoczy Cię bogactwem smaku i aromatu, co sprawi, że sięgniesz po więcej.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl