Wino Nero d’Avola - historia w pigułce
Nazwa szczepu pochodzi od małej miejscowości Avolo na południu półwyspu sycylijskiego i oznacza dosłownie czerń z Avoli. Czerń w nazwie nawiązuje do ciemnoczerwonej, intensywnej barwy wina. Szczepy winogron Nero d’Avola pojawiły się na Sycylii jeszcze przed naszą erą za sprawą Greków. Przez wiele lat eksporterzy win sprzedawali wina sycylijskie jak kalabryjskie licząc na większe zainteresowanie i zyski. Tak naprawdę dopiero od XX wieku Nero d’Avola jest sprzedawane pod swoją obecną nazwą. Dziś jest to najbardziej znane sycylijskie wino.
[product id="1933, 2410, 1940" limit="4" slider="true" autoScrolling="false"]
Na jakim terytorium produkowane jest wino Nero d’Avola?
Choć większość wyspy to tereny górzyste, obszary w Avola charakteryzują się płaskim terenem i łagodnym klimatem przez cały rok. Pobliskie góry odkrywają jednak znaczącą rolę w uprawie wina sycylijskiego, ponieważ chronią winogrona przed silnymi wiatrami. Obszary upraw winogron Nero d’Avola z czasem rozciągnęły się na wiele innych regionów, ale serce szczepu pozostaje w tej malowniczej miejscowości na południu wyspy. Wszystko to sprawia, że wina z Sycylii są naprawdę wyjątkowe.
Wino sycylijskie Nero d’Avola - czym się charakteryzuje?
Wino Nero d’Avola z pewnością nie należy do grona słodkiego wina sycylijskiego, ponieważ charakteryzuje je wytrawność, aksamitność i wyjątkowa głębia smaku. Bukiet skomponowany jest z dodatkiem pieprzu i czerwonych owoców, w tym wiśni czy jagód, co sprawia że wino jest idealnie zrównoważone i intensywne. W smaku tego wyjątkowego włoskiego wina można wyczuć aromaty sosny, eukaliptusa i jodu, co przywodzi na myśl morską bryzę na Sycylii. Z pewnością nie jest to lekki trunek, ale też nie należy do najcięższych, dlatego młode szczepy tworzą świetny duet wina z owocami morza. Starsze odmiany zaś są niezastąpione w przypadku łączenia wina z makaronem oraz daniami mięsnymi.
Sycylijskie wino Nero d’Avola dostępne w Winayo
W ofercie naszego sklepu internetowego posiadamy Wino Musita Nero d’Avola Regieterre Sicilia DOC charakteryzujące się lekkością, posmakiem czereśni oraz wyjątkową świeżością. a niska cena wina Nero d Avola zachęca do wypróbowania tego sycylijskiego trunku. Zwłaszcza, że świetnie sprawdzi się on zarówno na rodzinnym obiedzie, imprezie z przyjaciółmi czy podczas samotnych wieczorów przy kominku. Wino Nero d Avola podane w temperaturze 16 stopni Celsjusza zaskoczy Cię bogactwem smaku i aromatu, co sprawi, że sięgniesz po więcej.