Wino Primitivo - historia
Zacznijmy od tego co znaczy nazwa wina Primitivo, które zostało sprowadzone do Włoch w XVIII wieku jako samodzielnie funkcjonujący szczep. Nazwa Primitivo wcale nie ma nic wspólnego z prymitywnym charakterem wina, a z postacią włoskiego księdza Francesco Filippo Indelicati, który prowadził badania nad tą odmianą winorośli. Jego zasługą jest wyselekcjonowanie wcześnie dojrzewającego szczepu, który po włosku określany jest jako Primo. Po zasadzeniu winorośli, ksiądz Francesco nadał jej nazwę Primitivo od łacińskiego określenia primativus oznaczającego najwcześniej dojrzewający.
[product id="2466, 1947, 1907, 2358, 2395" limit="5" slider="true" autoScrolling="false"]
Historycznie Primitivo pochodzi z Chorwacji skąd szczepy winorośli trafiły do Włoch i Stanów Zjednoczonych. Sławę w Apulii Primitivo zyskało w XIX wieku i po dziś dzień szczep ten produkowany jest praktycznie tylko tam. Obecnie stanowi on jedną z dziesięciu najlepszych odmian spośród wszystkich włoskich win. W sklepach niekiedy można spotkać się z określeniem wino primitivo puglia, gdyż region Apulia to włoska Puglia. Zbiory winogron z tego szczepu przeprowadzane są już pod koniec sierpnia. Czerwone wino Primitivo ze względu na tak wczesne dojrzewanie zawiera dosyć dużą ilość cukru i aromatyczny, głęboki smak owoców.
Charakterystyka smaku wina Primitivo
Śródziemnomorski klimat charakteryzujący się suchą aurą i słoneczną pogodą przez cały rok sprawia, że włoskie wino Primitivo produkowane w Apulii ma oryginalny i niepowtarzalny smak. Nie bez znaczenia jest również żyzna gleba obecna w całym regionie oraz chłodna bryza znad Adriatyku i Morza Jońskiego łagodząca wysoką temperaturę w słoneczne dni.
Winogrona ze szczepu Primitivo znane są z nierównomiernego procesu dojrzewania, co oznacza, że w momencie zbioru niektóre z owoców nie są jeszcze dojrzałe. Niezwykle aromatyczne wina Primitivo są bogate w nuty jagodowe i wiśniowe, a także posmak anyżu oraz pieprzu. Wielu włoskich winiarzy chcąc uzyskać czekoladowo-waniliowy smak trunku umieszczają dojrzewające wina w beczkach z amerykańskiego dębu. Zapach wina jest niezwykle intensywny i bardzo trwały, a jego kolor można określić jako rubinową barwę z filotewymi refleksami.
Jak i gdzie produkowane są wina z rodziny Primitivo?
Cały proces produkcji wina z Apulii zaczyna się w momencie ręcznego zbierania winogron pod koniec sierpnia. To z nich powstaną potem wina o owocowym aromacie i wysokiej zawartości alkoholu. W Winnicy grona są pogniecione i prasowane, a uzyskany moszcz poddaje się chłodzeniu w 18 stopniach Celsjusza. Następnie przez trzy tygodnie w naturalnych warunkach trwa przedłużona fermentacja gwarantująca zrównoważoną strukturę i gładką konsystencję. Przed rozlaniem wina do butelek jest ono przechowywane w wielkich kadziach, gdzie temperatura nie przekracza 10 stopni Celsjusza.
Naukowcy dzięki badaniom genetycznym odkryli, że zarówno Primitivo jak i chorwacki Crljenak Kaštelanski oraz kalifornijski Zinfandel to tak naprawdę wina produkowane z tego samego szczepu różnie nazywanego w tych krajach. Crljenak Kaštelanski został wykorzystany do wygenerowania swojego następcy Plavac Mali i jest obecnie bardzo rzadko spotykany. Zaś Zinfandel na przestrzeni lat stał się jednym z bardziej znaczących kalifornijskich win, którego sława rozprzestrzeniła się po całym świecie.
Do jakich potraw serwować Primitivo?
Wino czerwone Primitivo Puglia stanowi świetne połączenie z daniami zawierającymi czerwone mięso. Będzie to zatem idealne wino do cielęciny czy jagnięciny. Nie oznacza to jednak, że nie może być dobrym towarzyszem do dań z białym mięsem, ponieważ naszym zdaniem nie ma nic lepszego niż pieczony indyk w duecie z Winem Why Not Negroamaro-Primitivo Puglia IGT.
Wino Primitivo Manduria jeszcze niedawno było mocno niedocenianym trunkiem, a dziś jest pożądane na stołach w niemalże wszystkich krajach świata. Solidna struktura wina Primitivo Salento sprawia, że szczep ten jest odbierany jako wyrób bardzo elegancki o niepowtarzalnym uroku i autentycznie oryginalnym smaku. Zatem bez wahania możesz także podać jedno z tych win do risotto oraz dań na bazie makaronu.
W jaki sposób podawać wino ze szczepu primitivo?
Czerwone wino Primitivo najlepiej smakuje w wersji lekko schłodzonej, a dokładnie w temperaturze od 10 do 16 stopni Celsjusza. W kwestii doboru szkła, w którym zaserwujesz wino, warto pamiętać, że Primitivo jest bardzo aromatyczne i bogate w smaki, co oznacza, że potrzebuje ono dużego, pękatego kieliszka, który zapewnia skoncentrowany bukiet i pomoże utrzymać temperaturę trunku na odpowiednim poziomie.
Najlepsze wina Primitivo w sklepie Winayo
Cena wina Primitivo zaczyna się od około 30 zł i jest określana współmiernie do jakości oferowanego trunku. Gwarantujemy, że w Winayo posiadamy tylko bardzo dobrej jakości wytrawne i półwytrawne wina Primitivo, które są warte swojej ceny. Idealną propozycją dla osób zaczynających swoją przygodę z włoskimi producentami jest półwytrawne Wino D.Angiuli Primitivo o aromacie suszonej śliwki i lekko zaznaczonej taninie lub Wino San Marzano I Tratturi Primitivo charakteryzujące się zbalansowaną nutą słodyczy i kwasowości.
W naszej dostępne jest również niejedno wyjątkowe czerwone wino wytrawne Primitivo idealne na randkę uroczystą kolację czy wieczór przy kominku. Z tej kategorii szczególnie polecamy Wino Sampietrana Terre Cave Negroamaro-Primitivo produkowane z wyjątkowo soczystych owoców w Salento. Jeżeli lubisz ostrzejsze wino to zdecydowanie na Twoją uwagę zasługuje mocne, czerwone Wino Torrevento Ghenos Primitivo di Manduria z nutką wanilii i pieprzu.