WYBIERAMY WINO DO LEŻAKOWANIA
Blog kategorie
Nowości
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
62,00 zł
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
78,00 zł
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
59,00 zł

WYBIERAMY WINO DO LEŻAKOWANIA

Jeżeli chcemy utworzyć własną kolekcję win i możemy wydzielić na ten cel odpowiednie
miejsce, na przykład część piwnicy, musimy najpierw posiąść wiedzę dotyczącą wyboru
odpowiedniego wina do leżakowania. Nie każdy bowiem gatunek sprawdzi się w takiej
sytuacji.

WYBIERAMY WINO DO LEŻAKOWANIA

Na co zatem zwrócić uwagę wybierając wino do odłożenia
do piwnicy?

 


Podstawowy czynnik, który jest najważniejszy pod kątem wyboru wina do leżakowania,
jest jego spodziewany czas życia, czyli tak zwany potencjał starzenia. Wpływają na niego
między innymi:

miejsca pochodzenia wina,
jego rocznik i jakość,
jak również rocznik i rodzaj owoców, których użyto do jego produkcji.
Powyżej wymienione cechy wpływają na tak zwaną strukturę wina. To właśnie od niej
zależy to, czy wino będzie mogło leżakując wzbogacać swój bukiet czy po prostu się
zepsuje. Odpowiedzmy sobie zatem na pytania dotyczące wina do odłożenia do
piwnicy?


Jakie cechy składają się na strukturę wina do leżakowania?

 


Podejmując decyzję o takim przeznaczeniu wina, koniecznie należy brać pod uwagę
następujące czynniki:

Poziom alkoholu – jeśli jest on zbyt wysoki wino zyskuje słodki posmak, a
kiedy jest go nader dużo trunek traci równowagę. Takie wino specjaliści
określają mianem „uduszonego” alkoholem. Pamiętać jednak należy, że
alkohol działa także jak konserwant, a wina z jego najwyższym poziomem
można przechowywać najdłużej;
Kwasowość – wina o wysokim poziomie kwasowości dojrzewają lepiej niż
gatunki o niskiej kwasowości;
Zawartość cukru – cukier, zwłaszcza w białych winach, działa jak
konserwant. Z tego względu wina słodkie, białe uznawane są za najlepsze
do dojrzewania przez wiele lat;
Spotykane wyłącznie w czerwonych winach taniny - pochodzą one ze
skórki winogron. Stanowią ochronę dla innych związków chemicznych w
winie. Gatunki o wyższej zawartości taniny są bardziej podatne na długie
leżakowanie.

Jeśli szukasz właściwego wina do odłożenia do piwnicy sprawdź co mają Tobie do
zaproponowania specjaliści z Winayo.pl!


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl