Wina Toskanii - Chianti
Blog kategorie
Nowości
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
62,00 zł
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
78,00 zł
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
59,00 zł

Wina Toskanii - Chianti

 

Chianti to ikona Włoch jak skuter, spaghetti i espresso.

Wina Toskanii - Chianti

Wino z Toskanii

Któż nie przywoził z Italii wielkich flach oplecionych w rafię! Niemal masowy charakter jest jego marketingowym sukcesem, a jednocześnie przekleństwem. To prawdziwe morze wina, prezentuje tak nierówny poziom, że  najlepsze, porywające i wielkie, giną w otchłani supermarketowej magmy. Dlatego wielu klientów sklepów winiarskich mówi chianti nie, obawiając się słabego, kwaśnego, krótkiego, innymi słowy byle jakiego wina.

Wyrzucają tym samym do kosza prawdziwy skarb europejskiego winiarstwa. Szopen ląduje w koszu, bo sąsiad, który nominalnie też jest pianistą, zdaje się instrument stroić, a nie na nim grać.

Chianti - czym się charakteryzuje? 

Tożsamość chianti to soczystość. Owoc, beczka, tanina, pikantność,  wszystko jak satelita krąży wokół soczystości, która daje winu życie i predestynuje je do stołu. Bo Chianti to wino biesiadne - potrzebuje jedzenia jak tlenu. 

Gdzie produkowane jest toskańskie wino?

Najbardziej klasyczny obszar produkcji chianti rozciąga się między Florencją a Sieną, obecnie produkuje się je także w prowincjach Pisa, Arezzo, Prato i Pistoia. Całkowita roczna produkcja tego płynnego szczęścia to około 80 milionów litrów.

Oprócz obszaru klasycznego (Chianti Classico) mamy więc: Chianti Rufina, Chianti Colli Aretini, Chianti Colline Pisane, Chianti Montalbano,  Chianti Montespertoli, Chianti Colli Senesi, Chianti Colli Fiorentini. Na etykietach tych “pod-apelacji” znaleźć możemy pełną nazwę, bądź jej wersję skróconą - po prostu jako Chianti.

Granice apelacji po raz pierwszy wyznaczone zostały  z początkiem osiemnastego wieku, jednak twórcą jej nowożytnej twarzy  (słynny przepis na chianti) był żyjący sto pięćdziesiąt lat później Baron Ricasoli. Przepisy apelacyjne były zmieniane jeszcze wielokrotnie, trochę na zasadzie „od ściany do ściany” - najpierw liberalizując wymagania, potem wobec jakościowej dewaluacji - wykazująć dość duży rygoryzm.

[product id="2531, 1532, 1875, 2028" slider="true" autoScrolling="false"]

W jaki sposób produkowane jest Chianti? 

Chianti produkowane jest przede wszystkim z Sangiovese (minimum 70 %  kupażu, w Chianti Classico 80 %). Oprócz Sangiovese używane są także lokalne szczepy Canaiolo i Colorino oraz międzynarodowe Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot. Jeszcze niedawno przepisy apelacyjne pozwalały na używanie białych szczepów, obecnie, ze względu na wymaganą koncentrację, nie jest to możliwe. Intencja była dobra, wylano chyba jednak dziecko z kąpielą, bo umiejętny i niewielki dodatek Trebbiano czy Malvasii dawał chianti niepowtarzalny charakter (soczystość i pijalność!).

Sangiovese jest szczepem o naturalnie wysokiej kwasowości mocnych taninach, przy jednoczesnym zachowaniu balansu. Oprócz nut wiśni i jeżyn, charakterystyczne są dla niego akcenty ziołowe, pomidorowe (tak, tak - dzięki temu Sangiovese i pomidor to para idealna). Kwasowość i tanina sprawiają, że umiejętne użycie beczki dodaje winu głębi i świetnie je układa.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl