Wina z Apulii - wykwintne trunki o nieprzeciętnym aromacie
Blog kategorie
Nowości
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
62,00 zł
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
78,00 zł
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
59,00 zł

Wina z Apulii - wykwintne trunki o nieprzeciętnym aromacie

Apulia to malowniczy region znany z produkcji wyśmienitych włoskich win. Znajduje się na południu kraju, gdzie warunki klimatyczne i podłoże umożliwiają uprawianie zarówno białych jak i czerwonych winogron. Abyście mogli odpowiednio zobrazować sobie położenie Apulii przypomnijcie sobie wygląd słynnego buta na mapie, to właśnie Włochy. Apulia znajduje się dokładnie na obcasie tego “buta” na Półwyspie Apenińskim. Co jeszcze warto wiedzieć o tym regionie? Jakie wina produkuje się w Apulii i które z nich są najlepsze? Zapraszamy do lektury!

Wina z Apulii - wykwintne trunki o nieprzeciętnym aromacie

Apulia - charakterystyka regionu 

Apulia, zwana przez Włochów jako Puglia, słynie z produkcji dużej ilości włoskiego wina. Słońce świecące przez okrągły rok i wilgotne powietrze sprawiają, że jest to idealny region do uprawy winorośli. Włoska Puglia słynie nie tylko z rolnictwa, ale również z turystyki, bowiem region odwiedzany jest przez turystów z całego świata. Zdecydowana większość z nich przyjeżdża tutaj by zobaczyć wyjątkowe miasta i przepiękne wybrzeża, ponieważ Apulię z jednej strony otacza Morze Adriatyckie, zaś z drugiej Morze Jońskie. 

[product id="2540, 1912, 2374, 1947" limit="4" slider="true" autoScrolling="false"] 

Winiarze z Apulii wykorzystując potencjał regionu stworzyli ponad 100 tys. hektarów upraw winorośli. To tutaj powstaje aż 25 rodzajów wina wyróżnionego znakiem DOC (najwyższa klasa wina apelacyjnego). Ze względu na fantastyczne warunki do upra, winiarze hodują tu zarówno białe jak i czerwone odmiany winorośli, ze zdecydowaną przewagą tych drugich. Najbardziej popularnymi odmianami wina produkowanymi na tych terenach są wina primitivo, negroamaro oraz nero di troia. 

Czym charakteryzuje się wino z regionu Apulii? 

Wino z Puglii charakteryzuje się przede wszystkim wysoką zawartością alkoholu. Bez wątpienia są to wina mocne o rubinowym kolorze i głębokim smaku, dlatego też zachwycają szczególnie osoby gustujące w wyrazistych, wytrawnych winach. Wina z Apulii cechuje głównie aromat konfitur, świeżych owoców i czekolady. W wysokoprocentowych odmianach czerwonego wina wytrawnego wyczuwalne są wyraźne nuty czereśni i słodkich wiśni. Choć primitivo, negroamaro i nero di troia to najbardziej popularne odmiany winorośli, to region oferuje naprawdę szeroką gamę smaków. Trunki z tego regionu sprawdzą się zarówno jako dodatek do potraw jak i w wersji solo, a cena wina z Puglii jest bardzo przystępna. Z pewnością warto ich spróbować! 

Najbardziej popularne odmiany winogron z Apulii 

Apulia widziana z lotu ptaka.

Apulię można podzielić na dwa rejony upraw zróżnicowane pod kątem ukształtowania terenu, klimatu, a nawet kultury. Północna część regionu charakteryzuje się górzystymi terenami i umiarkowanym klimatem idealnym do produkcji włoskich win wytrawnych o średniej zawartości alkoholu. Uprawia się tu głównie rodzime, czerwone szczepy, takie jak nero di troia czy bambino nero, których powstają wyśmienite czerwone wina. Nie brakuje tu również producentów białych win na bazie szczepu verdeca lub greco bianco. 

Południowa część regionu, a dokładnie Półwysep Salentyński obfituje w niskie wzgórza oraz pofałdowane tereny. Choć często występują tu bardzo wysokie temperatury, Morze Jońskie skutecznie je chłodzi stwarzając iście śródziemnomorski klimat. Ten rejon od zawsze słynie z tradycyjnych, mocnych win włoskich produkowanych ze szczepów primitivo, negroamaro lub malvasia nera. W ostatnich latach mocno rozwinęła się również produkcja białych i różowych win o mocno owocowym bukiecie. 

Najlepsze wina z Apulii 

Wszystkie wina apulijskie cechuje mocny i wyrazisty smak, ale poszczególne odmiany różnią się gamą smakową, sposobem produkcji, dodatkami i aromatem. Dobre włoskie wino musi spełniać wiele norm dotyczących rodzaju winorośli oraz metod przetwarzania i przechowywania owoców. Poniżej prezentujemy najlepsze wina odznaczające się najwyższą jakością, która zadowoli nawet najbardziej wymagających koneserów. 

Primitivo 

Primitivo di Manduria jako wcześnie dojrzewający szczep stanowi najbardziej powszechną odmianę winorośli w Apulii. Na tle innych trunków wyróżnia się największa zawartość alkoholu. Jest głębokie i mocne, ale z wyczuwalną, owocową nutą. Włoskie wino Primitivo najlepiej smakuje w towarzystwie wędlin, serów oraz dań na bazie wieprzowiny. Jeżeli poszukujesz masywnego, aczkolwiek nie przytłaczającego trunku, spróbuj koniecznie Wina Conte di Campiano Corterosso Supremo Primitivo di Manduria o lekko pikantnym smaku.

Deser podany z winem Negroamaro z Puglii.

Negroamaro

Wino Negroamaro Puglia to drugie w kolejności najbardziej popularne wino pochodzące z Apulii, a konkretnie z Salento. Ta marka włoskiego wina popularność zdobywała głównie w kraju, ale jednocześnie jest bardzo doceniana przez największych znawców wina na świecie. Koneserzy twierdzą, że to produkt z charakterem, który objawia się dojrzałym smakiem oraz intensywnym aromatem ciemnych owoców ziół i przypraw korzennych. Wszystkim ,którzy chcą spróbować trunku ze szczepu negroamaro, polecamy Wino Sampietrana Jussum Negroamaro o pięknym, fioletowym kolorze i wyczuwalnych aromatach jagody i czekolady.  

Nero di Troia

Wino ze szczepu nero di troia to mocny trunek choć bardziej ziołowy i lżejszy od poprzednich. Ale nie tylko to je wyróżnia, bowiem wino Conte di Campiano Nero di Troia posiada wyjątkowo ciemną barwę uzyskiwaną podczas przetwarzania czarnych winogron. Odmiana ta charakteryzuje się dosyć długim okresem dojrzewania, podczas którego wytwarza się bardzo duża ilość owoców. Lekko cierpki smak winogron sprawia, że nero di troia bardzo często stanowi dodatek do mieszanek z innymi winami dodając im pieprzno-kwiatowego smaku.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl