Czym jest syrah?
Syrah to szczep winny, który charakteryzuje się porzeczkowym aromatem. Winorośl ta pozwala na uzyskanie ciemnego wina, o dużej ilości garbników. W związku z tym, aby zminimalizować cierpkość i kwasowość wina syrah, musi ono długo leżakować w beczkach, a winnica musi zapewniać odpowiednie warunki.
[product id="1916, 1985, 2330, 2152" limit="4" slider="true" autoScrolling="false"]
Uprawa winorośli syrah wymaga dużo pracy, mimo iż roślina odporna jest na niekorzystne warunki, zanim wypuści pierwsze pąki. Jednak gdy dochodzi do momentu kwitnienia, chłód i wilgotność mogą spowodować uzyskanie małej ilości gron, a brak odpowiedniej ilości słońca sprawia, że zgodnie z opinią koneserów wina, uzyskuje ono trawiasty smak. Jednak gdy słońca jest zbyt dużo, wino traci swój owocowy aromat i charakterystyczną dla tego szczepu kwasowość. W związku z tym trzeba doskonale wiedzieć, kiedy zbierać grona, by pozwalały na zachowanie wyjątkowego aromatu.
Syrah uprawiany jest w wielu zakątkach świata, przez co dostęp do różnych jego odmian pozwala na rozsmakowanie się w tym winie. Choć syrah to międzynarodowa odmiana winorośli, to specyficzne warunki jakich potrzebuje do wzrostu sprawiają, że nie wszędzie można ją uprawiać. Najpopularniejszymi miejscami jest Francja, Australia, USA (Kalifornia), Włochy (Sycylia i Toskania), Chile, Argentyna, a także Niemcy. Łączną powierzchnię winnic obfitujących w odmianę syrah szacuje się na ok. 145 tys. ha.
Jak się czyta shiraz czy syrah?
Powszechnie przyjmuje się, że nazwę czyta się jako shiraz. Nie jest to obligatoryjne nazewnictwo, jednak zostało ono przyjęte za powszechnie obowiązujące. Taki sposób jest szczególnie popularny w trzech miejscach na ziemi, tj. Stanach Zjednoczonych Ameryki (USA), Republice Południowej Afryki (RPA) i Australii.
Nazwą shiraz, jak i syrah można posługiwać się wymiennie i nie będzie to uznawane za błąd, ponieważ nie ma zunifikowanej formy. Może ono występować także pod innymi nazwami, jak np.: shyrac, sirac, shiras, shiraz, sirah, sirah marsanne noir, syra, czy syrac.
Do czego syrah?
Ogromną zaletą wina syrah jest jego wszechstronność, w zakresie podawania go z różnymi potrawami. Bez problemu możemy je serwować do takich dań jak wędliny, sery, czy nawet desery. W szczególności shiraz będzie się idealnie komponował z mięsami pieczonymi i smażonymi, ale także mięsem z rusztu, czy w nieco delikatniejszej formie - mięsem duszonym. Według wielu koneserów tej odmiany, jest to najlepsze wino do dziczyzny oraz cielęciny.
Należy pamiętać, że wina syrah będą różnić się smakiem, w zależności od miejsca pochodzenia, dlatego przed zakupem, warto zapytać o poradę eksperta, jeśli zależy nam na wykorzystaniu pełnego potencjału aromatu. W tym celu warto wybrać sklep z winem, w którym otrzymamy specjalistyczne doradztwo - jak choćby w naszym sklepie Winayo, gdzie nasi eksperci z pewnością znajdą odpowiednią odmianę syrah, dobraną do menu czy okazji.
Jakie wino powstaje ze szczepu syrah?
Smak Wina Polkura Syrah jest bardzo wyrazisty poprzez swoją kwasowość, wysoką koncentrację garbników, ale również intensywny kolor i zapach. Z racji, że wino ma owocowy aromat, dominującą nutą będzie czarna porzeczka, która jest najczęściej spotykana w przypadku shiraza. W przypadku win pochodzących z chłodniejszych zakątków, takich jak Wino Polkura Lote D Syrah charakterystyczną nutą nadającą ciekawego posmaku, jest czarny pieprz.
Wina syrah pochodzące z Australii (z racji klimatu) posiadają mniej tanin, przez co są o wiele delikatniejsze, względem swoich europejskich i amerykańskich odpowiedników.