Wino do risotto
Blog kategorie
Nowości
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
62,00 zł
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
78,00 zł
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
59,00 zł

Wino do risotto

To, że do risotto należy używać wina, jest rzeczą oczywistą. Ostatecznie to jeden z jego ważnych składników. Jest to zarazem naturalny partner risotto, które już przygotowane, paruje na naszym talerzu. Wino wnosi tu świeżość, przełamuje tłustość, mączność, zabiera choćby i cień nudy. 

Wino do risotto

To, że do risotto należy używać wina, jest rzeczą oczywistą. Ostatecznie to jeden z jego ważnych składników. Jest to zarazem naturalny partner risotto, które już przygotowane, paruje na naszym talerzu. Wino wnosi tu świeżość, przełamuje tłustość, mączność, zabiera choćby i cień nudy. 

Zasada pierwsza - biel

Pewnie jak każda zasada, może być złamana, zgódźmy się jednak, że risotto woła o biel. Trudniej jest je połączyć, nie tylko kolorystycznie, z winem czerwonym. Popróbować oczywiście można, zwłaszcza z takimi czerwieniami, które mają niewiele tanin, są soczyste, rześkie, stoją w rozkroku między czerwonym i białym. Eksperymentujmy więc, ale patrzmy raczej w kierunku białego.

Zasada druga - rześkość

Wiele twarzy może mieć biel, którą będziemy parować z risotto, bo i risotto bywają różne. Inne jest to z truflami, inne  z kurczakiem czy owocami morza. Wspólnym mianownikiem wszystkich win, które podamy, powinna być jednak rześkość, kręgosłup, który zasadzony jest na kwasowości i/lub mineralności. W zależności od szczepu i sposobu winifikacji może mieć różny poziom intensywności. Jednak nawet w przypadku win, które miały kontakt z beczką, są wyraźnie oleiste, mają więcej alkoholu; szukajmy takich, które pozostają rześkie. Tylko takie naprawdę dobrze zagrają z naszym risotto.

A konkretnie?

Konkretnych odpowiedzi jest kosmicznie wiele. Można spróbować z lekkim, świeżym, niedrogim Pinot Grigio albo Verdicchio (zwłaszcza to drugie, dzięki lekkiej oleistości i migdałowej goryczce sprawdzi się doskonale). Do risotto z owocami morza, warto użyć Sauvignon blanc, dobrze zagra  ten nowozelandzki, prawdziwą furorę może jednak zrobić ten znad Loary. Nasi niemieckojęzyczni przyjaciele, mimo że gustują  w golonce, poradzą sobie i z włoskim ryżem. Mineralny Riesling, choćby ten najprostszy, z litrowej butelki lub cytrusowo pieprzny Gruner Veltliner, są tego  najlepszym dowodem. Tam, gdzie aromaty są bardzo intensywne, jak w klasycznym risotto z truflami, warto popróbować win lekko beczkowych (oby nie za bardzo!). Ich kremowość i charakter, zagrają idealnie.

Wybór może nieco onieśmielać, z drugiej strony to prawdziwy plac zabaw. Bawmy się!


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl