Wino do wołowiny
Blog kategorie
Nowości
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
62,00 zł
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
78,00 zł
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
59,00 zł

Wino do wołowiny

Wino do wołowiny

Czym się kierować przy wyborze wina do wołowiny?

Wołowina nie jest specjalnie skomplikowanym problemem w parowaniu - sporo zależy od osobistych preferencji. Myśląc o doborze odpowiedniej butelki, warto wziąć pod uwagę cztery czynniki - jakim tłustym kawałkiem wołu dysponujemy, jak długo był sezonowany, jak przygotowywany i wreszcie, jakie wino do wołowiny?

Jakie wino do tłustego mięsa? 

Im więcej tłuszczu w naszym kawałku mięsa, tym bardziej będzie on aromatyczny i mocny smakiem. Tutaj najlepszym przykładem jest antrykot. Warto dobrać do niego wino na tyle mocarne owocem, beczką i taniną, by cała kompozycja trzymała się złotej zasady równowagi. Tutaj dobrym winem do wołowiny będzie Cabernet Sauvignon, argentyński Malbec, kampanijskie Aglianico, dobry pieprzny Syrah, czy włoskie Nebbiolo albo Sangiovese o twarzy bardziej męskiej niż kobiecej. Jeśli jednak podajmy delikatnego, cudnie soczystego fileta, nie traktujmy go zbyt potężnym winem, bo wół niewątpliwie utonie. Tutaj dobrze sprawdzi się czerwone wino do wołowiny typu Pinot Noir, Grenache, Cabernet Franc, francuski Malbec z Cahors.

Sezonowość wołowiny a rodzaj wina

Jeśli wołowina sezonowała dość długo, ma swój zapaszek, czasem nieco serowy, który przepięknie łączy się z dobrze wystarzonymi winami. Tutaj strzałem w dziesiątkę będzie wino do wołowiny Barolo albo Barbaresco, pięknie poukładane Bordeaux z lewego brzegu, charakterny Burgund, Rioja, np. w stylu Vina Tondonia, albo kosmiczne Montepulciano od Emidio Pepe. Długo sezonowana wołowina potrzebuje długo leżakowanego wina. - łatwo zapamiętać!

Jak dobrać wino do mięsa? 

Czas przygotowywania Twojej wołowiny ma wpływa na dobór wina. Tu również zasada jest prosta. Im krócej traktujemy mięso temperaturą, tym bardziej soczyste i miękkie wina powinniśmy zastosować. Stek "rare" wymaga raczej Pinota, Zweigelta czy nieprzesadzonego Sangiovese, "well done" albo wołowina po burgundzku zażądają wina masywnego, tanicznego, dobrze oczyszczającego paletę.

Jakie dodatki do wołowiny? 

Na koniec dodatki, zwłaszcza sosy. Jeśli Twój kawałek wołowiny jest chudy jak modelka na diecie, ale polejesz go gęstym sosem czy ziołowym masłem, musisz mieć to na uwadze, dobierając wino. Wino zbyt lekkie, mimo, że dałoby radę mięsu, nie przebije się przez tłusty pancerz sosu, a nasza modelka zostanie bez odpowiedniego towarzystwa.

Jakie wino do wołowiny?

Jeśli chcielibyście poeksperymentować, warto przyjrzeć się bielom. No pewnie, nie myślę o mineralnym Riselingu czy nowozelandzkim Sauvignon. Cięższe, fermentowane w beczce białe wina, zwłaszcza cechujące się lekkim stopniem utlenienia, mogą być z wołowiną niezwykłą, niesztampową parą. Spróbujcie Vernacci w starym stylu, beczkowej Rioji albo orzechowego Sherry oloroso. Może być odjazdowo!

 

Winayo jest miejscem, w którym każdy z nas znajdzie dobre wino do wołowiny. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl