Wytrawne wino Dolcetto - nietypowy włoski aromat zamknięty w butelce
Blog kategorie
Nowości
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
Wino Domaine Nigri Pierre de Lune
  • #Francja
  • #białe
  • #słodkie
  • #tropiki
  • #krągłość
  • #balans
  • #wielowątkowość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #kobieca dusza
62,00 zł
Bestsellery
Wino Domaine Sergent Les Noyers Madiran
Wino Domaine Sergent Les Noyers ...
  • #Francja
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #tanina
  • #porzeczka
  • #czekolada
  • #zioła
  • #uroczystość
  • #koneser
  • #grill
  • #ziąb
  • #piwniczka
78,00 zł
Wino Maison Zoeller Pinot Gris Cuvée Réservée
Wino Maison Zoeller Pinot Gris C...
  • #Francja
  • #białe
  • #wytrawne
  • #gruszka
  • #jabłko
  • #oleistość
  • #świeżość
  • #do książki
  • #randka
  • #uroczystość
  • #kobieca dusza
  • #dla laika
59,00 zł

Wytrawne wino Dolcetto - nietypowy włoski aromat zamknięty w butelce

Nazwa Dolcetto pochodzi od włoskich słów małe i słodkie, co wydaje się dosyć ironicznym określeniem, ponieważ owoce winogron ze szczepu dolcetto nie są ani małe ani słodkie. Za to wina, które z nich powstają są wprost wyśmienite. Skąd pochodzi Dolcetto, jak smakuje i przede wszystkim z czym podać tak wspaniały trunek? Zachęcamy do zapoznania się z poniższym artykułem.

Wytrawne wino Dolcetto - nietypowy włoski aromat zamknięty w butelce

Skąd pochodzi wino Dolcetto? 

Czerwony szczep winogron dolcetto w dużej mierze uprawiany jest we Włoszech, a konkretnie w najsłynniejszym, włoskim regionie Piemont. Poza tym minimalne ilości winogron ze szczepu dolcetto spotkać można również w Ligurii oraz Lombardii. Na tle innych win z Piemontu, wino Dolcetto wyróżnia się tym, że najlepiej smakuje niedługo po zabutelkowaniu. To zaś za sprawą niesamowitej lekkości, zawartości delikatnych i aromatycznych tanin oraz niskiego poziomu kwasowości. Z winogron szczepu dolcetto można uzyskać również długowieczne wina czerwone, ale z pewnością mało kwasowe w porównaniu do innych, włoskich win

[product id="1894, 2280, 1871, 1873" limit="4" slider="true" autoScrolling="false"]

Dolcetto to wino wcześnie dojrzewające, dlatego też pojawia się na rynku nawet miesiąc przed tradycyjnym Nebbiolo. Szczep uprawiany jest często na trudniejszych terenach, gdzie bardziej wymagające wina nie mogłyby prawidłowo dojrzewać. Szybki zbiór oraz możliwość upraw na gorszym podłożu sprawia, że Dolcetto jest wykorzystywane w produkcji win mieszanych. W samym Piemoncie można je spotkać aż w trzynastu trunkach klasy DOC/DOCG.

Charakterystyka smaku czerwonego wina Dolcetto 

Stół zastawiony winem Dolcetto w towarzystwie przekąsek.

Wina ze szczepu dolcetto charakteryzują się piękną, ciemną barwą oraz głębokim aromatem owoców, wśród których wyczuć można śliwki oraz jeżyny. Doświadczeni koneserzy często wyodrębniają również smak kakao, lukrecji, czarnej herbaty, a nawet pieprzu. Dolcetto to wino wytrawne i mocno taniczne, a zarazem bardzo lekkie. 

Z czym podawać wino ze szczepu dolcetto? 

Czerwone wino dolcetto d alba można z powodzeniem podać do wszystkich dań zawierających czerwone mięso, takie jak kaczka, gęsina oraz dziczyzna. Dolcetto wyśmienicie smakuje również z wędlinami, tłustymi serami i smażonymi rybami. To też wspaniały dodatek do grillowanych warzyw oraz niektórych rodzajów deserów. W kwestii serwowania czerwonego wina wytrawnego, warto pamiętać o tym, jak ważny jest sposób jego podania. Wino Guido Porro Dolcetto d’Alba przed rozlaniem do kieliszków należy na piętnaście/ dwadzieścia minut umieścić w lodówce w celu lekkiego schłodzenia.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl