Pizza stanowi niemal nieodłączny element wszystkich spotkań z przyjaciółmi czy domowych imprez. To okazja, aby nadrobić towarzyskie zaległości, spróbować nowych smaków i uraczyć się kieliszkiem dobrego wina. Ale jakie wino do pizzy będzie najlepsze? Które z nich wybrać, by dobrze wypaść przed znajomymi? Z pewnością, warto mieć na uwadze preferencje swoich gości, a nasze wskazówki dotyczące łączenia wina z pizzą mogą okazać się niezwykle cenne.
czytaj całość »- #Francja
- #białe
- #słodkie
- #tropiki
- #krągłość
- #balans
- #wielowątkowość
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza
- #Francja
- #czerwone
- #wytrawne
- #tanina
- #porzeczka
- #czekolada
- #zioła
- #uroczystość
- #koneser
- #grill
- #ziąb
- #piwniczka
- #Francja
- #białe
- #wytrawne
- #gruszka
- #jabłko
- #oleistość
- #świeżość
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #kobieca dusza
- #dla laika
Wino na Walentynki może mieć trzy funkcje. Po pierwsze może być prezentem. Po drugie może towarzyszyć wspólnej kolacji. Po trzecie w ogóle może, jakby to powiedzieć, towarzyszyć.
czytaj całość »Owoce morza stanowią delikatny i wyjątkowo szlachetny rodzaj produktów o bardzo łagodnym smaku. Aby nie zniszczyć walorów smakowych tak wyjątkowych składników, do potraw z owocami morza podaje się tylko delikatne wina o wyższej kwasowości. Prawdziwi koneserzy win doskonale wiedzą, które z nich pasują do określonego rodzaju dań, a osoby poszukujące inspiracji kulinarnych zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem.
czytaj całość »Bardzo dużo osób, które rozpoczynają swoją przygodę z winem i nie posiadają eksperckiej wiedzy ma dylemat przy wyborze odpowiedniego dla siebie trunku. Według nas najlepszym sposobem na odkrycie swoich ulubionych smaków jest próbowanie poszczególnych odmian i zagłębianie się w inne trunki z tego szczepu w przypadku poczucia, że to jest to, czego szukaliśmy. Wszyscy, którzy twierdzą, że nie lubią czerwonego wina, po prostu nie odnaleźli jeszcze swojego faworyta. Ułatwimy Ci zadanie podpowiadając od czego zacząć poszukiwanie wyjątkowego wina dla siebie.
czytaj całość »Chłodny wieczór za oknem? śnieżny puch zaczyna otulać okolicę? To doskonała pora na grzańca! Zobacz jak w łatwy sposób możesz przygotować go w domu.
czytaj całość »Wino Nero d’Avola to jeden z najbardziej popularnych szczepów pochodzących z Sycylii. Jego cechą charakterystyczną jest intensywnie czerwony kolor, który powoduje, że wino podane w kieliszku wygląda jakby miało czarną barwę. Przez wielu znawców wina Nero d’Avola uważane jest za księcia Sycylii, który w niczym nie odstępuje winom ze słynnych szczepów, takim jak Nebbiolo oraz Sangiovese i Cabernet Franc. W czym tkwi sekret tego wyjątkowego wina? O tym w poniższym artykule.
czytaj całość »A czy istnieją wina zimowe? Oczywiście można pójść tropem win wzmacnianych - porto, marsala, madera i niektóre rodzaje sherry będą tu pasować jak ulał. To dość proste rozwiązanie jest jednak odpowiedzią daleko niepełną, choć w pewien sposób naprowadzającą. Warto bowiem poszukać takich win...
czytaj całość »Pary Młode coraz częściej w zaproszeniach na ślub proszą gości o butelkę wina. Jakie wino w takim razie wybrać na prezent ślubny, tak aby trafić w gusta nowożeńców? Przeczytaj nasz artykuł i nie zawiedź Młodej Pary!
czytaj całość »Nazwa Dolcetto pochodzi od włoskich słów małe i słodkie, co wydaje się dosyć ironicznym określeniem, ponieważ owoce winogron ze szczepu dolcetto nie są ani małe ani słodkie. Za to wina, które z nich powstają są wprost wyśmienite. Skąd pochodzi Dolcetto, jak smakuje i przede wszystkim z czym podać tak wspaniały trunek? Zachęcamy do zapoznania się z poniższym artykułem.
czytaj całość »Szczep corvina, a precyzyjniej Corvina Veronese jest uznawana za najlepszą odmianę w apelacjach Bardolino i Valpolicella. Obecnie, największą liczbę upraw wynoszącą łącznie około 4 900 ha winnic, znaleźć można we Włoszech, gdzie stanowi bazę do wielu czerwonych win z apelacji DOC, DOCG i IGT. Choć ta włoska odmiana ceniona jest na całym świecie, to szczep nie rozprzestrzenił się zbytnio po regionach winiarskich w innych krajach. Czym charakteryzuje się Corvina i dlaczego uprawia się ją tylko we Włoszech?
czytaj całość »Wino chardonnay doskonale komponuje się z wieloma potrawami...
czytaj całość »Najpopularniejszy, zaraz obok trebbiano, szczep cataratto to autochtoniczna winorośl pochodząca...
czytaj całość »Intensywna rubinowa barwa, aromat czerwonych owoców, przypraw, jagód, nuta gorzkiej czekolady, tytoniu i skóry...
czytaj całość »Popularne na całym świecie wino cabernet sauvignon często stanowi mieszankę z innymi gronami. Najczęściej są to:
czytaj całość »Mimo, iż wina cabernet franc częściej występują w postaci mieszanki z innymi gronami, warto poznać ich smak w wydaniu solowym...
czytaj całość »Charakterystyczny czerwonorubinowy kolor z mahoniowymi refleksami powstającymi w miarę starzenia charakteryzują wino powstałe...
czytaj całość »Jeden z mniejszych regionów winiarskich Niemiec – Mittelrhein - rozciągający się wzdłuż Renu...
czytaj całość »Riesling według wielu krytyków świata winiarskiego jest najlepszą odmianą białego wina...
czytaj całość »
Głównym i najpopularniejszym zresztą w Hiszpani szczepem wykorzystywanym do produkcji
Rioja jest Tempranillo. Uprawa tej odmiany stanowi zasadniczą większość areału winnic...
Wieprzowina króluje na naszych stołach, schabowy i kiełbasa to nasza wizytówka. Rzecz w tym, że wieprzowina, to pojęcie bardzo ogólne, stoi za nim cała armia różnych dań...
czytaj całość »Kaczka stanowi jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli tradycyjnej kuchni polskiej. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów z użycie wielu wyśmienitych dodatków tworząc zarówno tradycyjne dania jak i potrawy orientalne. Niezależnie jednak od rodzaju dania, wino jest wręcz niezbędnym dodatkiem znakomicie podkreślającym smak przypraw i mięsa. Należy więc podjąć decyzję jakie wino do kaczki wybrać. Na czym należy opierać swój wybór, czym się sugerować przy zakupie wina i jakie połączenia mogą cię zaskoczyć?
czytaj całość »Nie zapomnę tego początku w Marche, w środkowych Włoszech, dokąd udaliśmy się razem z bratem, mocno rozklekotanym Peugeotem boxerem. Wybór padł właśnie na ten mało znany region, bo Piemonty i Toskanie mieli już wszyscy, a Marche to była prawdziwa terra incognita, w dodatku, jak zaręczali nieliczni świadkowie, płynąca świetnym niedrogim winem.
czytaj całość »Jak mantrę powtarzam, że z winem jest zupełnie jak w życiu, tylko w mikroskali. Wielu dziwi się, jak daję radę poruszać się w gąszczu nazw, etykiet, producentów, szczepów. Toż to istna książka telefoniczna. Po pierwsze więc - doświadczenie. Nic nie może go zastąpić; teoretyzowanie o winie, chociaż ważne, choć wprowadza porządek, samo w sobie nie ma wartości. Systematyzacja wymaga przecież tego co sytematyzowane - wymaga doświadczenia.
czytaj całość »Alzacja ma w sobie ten niezwykły sznyt różnorodności budującej tożsamość. Francja i Niemcy to dwa kulturowe, językowe i mentalne światy, które zdają się wykluczać. Tam tworzą spójną rzeczywistość, jednym z jej fenomenów jest kuchnia i wino.
czytaj całość »Pozornie zgrzyta. Grzaniec to trochę profanacja. Pomijam wersje przemysłowe, produkowane w milionach butelek, na zasadzie chińskich zupek - wlewasz do garnka, podgrzewasz i gotowe.Nawet jeśli robimy grzańca sami, od podstaw, to wydaje się kłócić z całą opowieścią o winie jako świadku miejsca, który znaczony jest siedliskiem, tradycjami winiarskimi, rocznikiem. Gdy dodajesz miodu, goździków i owoców, to cała górnolotna narracja bierze w łeb.
czytaj całość »Bywa tak, że wino zaskakuje, czaruje nieprzewidywalnością, nigdy nie męczy, nie wdzięczy się, nie wykoślawia swojego charakteru, nie gna za modami. Stoi w kieliszku bez makijażu: jest, jakie jest, a jeśli rzeczywiście jest dobre, to przez samą swoją prawdziwość jest bardzo dobre.
czytaj całość »Jeśli Włochy kształtem przypominają nogę, to Apulia sięga od obcasa do łydki – to samo gorące południe. Nie jest to jednak obszar jednorodny - o ile jego północ jest pagórkowata i odwołuje się w sposobie winifikacji do zwyczajów centralnych Włoch, o tyle południe („zadzidzie - zadzidzia”) to płaska jak stół równina, gdzie kultywuje się tradycje winiarskie sięgające czasów grecko-rzymskich.
czytaj całość »Jeśli całe kulinarne świąteczne zamieszanie ma jakikolwiek sens. to wyłącznie ten, by bez słów powiedzieć, że jestem obok. Ludzie stworzyli język pozaintelektualny, trafiający wprost, bez pojęć, jak muzyka. Pojęcia są tu wtórne, tak często brakuje przecież słów by wyrazić jak smakuje i jak bardzo nam zależy by innemu smakowało. Codziennie przychodzą do mnie ludzie, którzy proszą o pomoc w wyborze wina dla żony, męża, przyjaciół. Czasem wybór jest długi, z uważnością zegarmistrza, wybredny. Niby banał ale jeśli o tym pomyśleć, to najpowszedniejsza, a w swojej powszedniości niezwykła ludzka miłość. Składnik, bez którego najlepiej zastawiony stół nie nakarmi, a najlepsza butelka wina mimo genialnej kompozycji będzie kakofonią.
czytaj całość »