Wybór właściwego wina na wesele może wydawać się trudny. Zapraszamy wielu gości, a więc przy stołach spotka się wiele różnych podniebień i upodobań. Kelnerzy podadzą kilka (kilkanaście!) dań, do których wina powinny pasować, lub przynajmniej się z nimi nie kłócić. Jak dobrze wybrać wino na wesele, na jakie się zdecydować, jak nie wydać na wino fortuny i ile będziesz go potrzebował, przeczytasz poniżej.
czytaj całość »


- #Francja
- #białe
- #słodkie
- #tropiki
- #krągłość
- #balans
- #wielowątkowość
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza


- #Francja
- #czerwone
- #wytrawne
- #tanina
- #porzeczka
- #czekolada
- #zioła
- #uroczystość
- #koneser
- #grill
- #ziąb
- #piwniczka

- #Włochy
- #czerwone
- #wytrawne
- #śliwka
- #masywność
- #ekstraktywność
- #miękkość
- #do książki
- #randka
- #koneser
- #kobieca dusza
- #prezent

- #Francja
- #białe
- #wytrawne
- #owoc
- #masywność
- #mineralność
- #Pikantność
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza

- #Francja
- #białe
- #wytrawne
- #gruszka
- #jabłko
- #oleistość
- #świeżość
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #kobieca dusza
- #dla laika
To, że do risotto należy używać wina, jest rzeczą oczywistą. Ostatecznie to jeden z jego ważnych składników. Jest to zarazem naturalny partner risotto, które już przygotowane, paruje na naszym talerzu. Wino wnosi tu świeżość, przełamuje tłustość, mączność, zabiera choćby i cień nudy.
czytaj całość »Prosecco to jedna z ikon włoskiego stylu życia, coś jak pizza, pasta i ferrari. Leje się strumieniami, zwłaszcza latem, będąc schładzaczem i sympatycznym towarzyszem leniwego gawędzenia. Jest tak powszechne, że wielu producentów naprawdę dobrego prosecco, zastanawia się, gdzie te miliony hektolitrów są tak naprawdę robione. Dla bezpieczeństwa własnych kubków smakowych warto mieć na uwadze dwie zasady.
czytaj całość »Czuję się trochę, jakbym pisał o tym czy rozmiar ma znaczenie. "Trochę" w poprzednim zdaniu, nie pełni roli wierszówkowego wypełniacza, to literalnie po części tak, a po części nie. Po części tak, bo zarazem rozmiar jak i temperatura są przez wszystkich uważane za temat godny artykułu. Po części nie, bo o ile chodzi o rozmiar, zdania są podzielone, o tyle w przypadku temperatury opinia jest jedna – tak, TEMPERATURA MA ZNACZENIE.
czytaj całość »Wszystko robimy na odwrót, chcemy spektakularnie wypoczywać więc się zaharowujemy , chcemy się komunikować z innymi ludźmi więc glapimy się w ekrany smartfonów, chcemy być wolni, więc bierzemy kredyty; ludzie są dziwni, nieprawdaż?
czytaj całość »Nasze poczciwe domowe lodówki, nastawione na 5-6 stopni, traktują wino jak nie przymierzając - piwko. Efekt jest taki, że wino owszem niesie ochłodę ale jest zamknięte, puste, pozbawione głębi. Źle to robi zwłaszcza aromatom, całość wydaje się tez być krótsza, zbita, jakby zhomogenizowana. Wszystko za sprawą skrępowanego niską temperaturą alkoholu i słodyczy.
czytaj całość »Uginające się półki sklepowe lub kilkadziesiąt wyników wyszukiwania w sklepie internetowym z winami, a wybrać trzeba takie, które będzie odpowiadało naszym gustom. Kierując się wyborem wina bierzemy pod uwagę wiele czynników jak kolor, stopień wytrawności wina, kraj pochodzenia, czy też – lub przede wszystkim – cenę. Na pomoc powinna nam przyjść etykieta znajdująca się na butelce wina, ale tu zaczynają się pierwsze schody. Dobre wino co do zasady posiada oryginalną etykietę wina w języku danego kraju. I choć gdzieś z boku butelki zwykle znajduje się malutka etykieta importera krajowego to nie wyjaśnia ona w zupełności złożonego problemu oznaczeń i terminów stosowanych na etykiecie wina.
czytaj całość »