Wina czerwone półwytrawne
- #włochy
- #czerwone
- #primitivodimanduria
- #elegancja
- #słodycz
- #Włochy
- #czerwone
- #wytrawne
- #czereśnia
- #korzenne
- #krągłość
- #łatwość
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #randka
- #do książki
- #ziąb
- #Włochy
- #czerowne
- #wytrawne
- #konfitura
- #jagoda
- #śliwka
- #masywność
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza
- #Włochy
- #czerwone
- #wytrawne
- #jagoda
- #krągłość
- #konfitura
- #czekolada
- #kobieca dusza
- #randka
- #do książki
- #uroczystość
- #Włochy
- #czerowne
- #wytrawne
- #czereśnia
- #śliwka
- #kakao
- #wanilia
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza
- #Włochy
- #czerwone
- #wytrawne
- #śliwka
- #wanilia
- #gorzka czekolada
- #moc
- #do książki
- #randka
- #koneser
- #kobieca dusza
- #ziąb
- #Włochy
- #czerwone
- #wytrawne
- #las
- #śliwka
- #wanilia
- #łatwość
- #na co dzień
- #do książki
- #randka
- #kobieca dusza
- #ziąb
- #Włochy
- #czerwone
- #wytrawne
- #konfitura
- #masywność
- #czereśnia
- #krągłość
- #na co dzień
- #do książki
- #randka
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #Francja
- #czerowne
- #wytrawne
- #jagoda
- #konfitura
- #miękkość
- #intensywność
- #na co dzień
- #do książki
- #randka
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #Włochy
- #czerowne
- #wytrawne
- #śliwka
- #czereśnia
- #intensywność
- #wanilia
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza
Czy wybierając butelkę czerwonego wina, zastanawiałeś się dlaczego smakuje tak, a nie inaczej?
Istnieją setki odmian winorośli czerwonej na świecie. Każda z nich daje wina o odmiennym charakterze. Winogrona o grubej skórce (np. Cabernet Sauvignon, Syrah) rodzą wino czerwone o ciemniejszej barwie. Wina z odmian o delikatnej, cienkiej skórce (Pinot Noir, Gamay, Garnacha) mają jaśniejsze zabarwienie, bywają niemal przezroczyste. W skórce winogron, pestkach i łodygach zawarte są polifenole zwane taninami. Odpowiadają one za uczucie ściągania w ustach, tak jak mocna czarna herbata.
Klimat obszaru pozyskiwania owocu ma kolosalne znaczenie dla finalnego smaku wina czerwonego.
Można przyjąć że w chłodniejszych strefach wina czerwone będą miały wyraźnie zaznaczoną kwasowość, przez co będą się wydawać bardziej wytrawne. Cieplejsze regiony zrodzą dojrzale słodki owoc, więc tamtejsze wina czerwone półwytrawne bywają mniej kwasowe, bujnie owocowe. Wraz z upływem lat wino czerwone traci swój kolor, brązowieje. Także taniczność i kwasowość łagodnieją. Bardzo wiele zależy od samego winiarza, to on decyduje o końcowym smaku, charakterze i przeznaczeniu jego win czerwonych. Warto zapoznać się z producentami win dostępnych w naszym sklepie. Każdy z nich ma swój niepowtarzalny styl. Za pomocą wyszukiwarki łatwo znajdziesz ten odpowiadający Twoim oczekiwaniom.
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina czerwonego półsłodkiego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.