Producent
kolor
rodzaj
Szczep
kraj
region
subregion
cielistość
styl wina
taniny
alkohol
pojemność
obiadek rodzinny
bo babskie pogaduchy na horyzoncie
jest ona/on wolny wieczór nie ma wina
mam kominek fotel dobrą książkę a wina nie
jest ohydnie zimno
na co dzień (i co noc)
Cena
-
od
do
Nowość
Wina czerwone półwytrawne
- #Włochy
- #czerwone
- #wytrawne
- #konfitura
- #masywność
- #czereśnia
- #krągłość
- #na co dzień
- #do książki
- #randka
- #do obiadu
- #kobieca dusza
Czy wybierając butelkę czerwonego wina, zastanawiałeś się dlaczego smakuje tak, a nie inaczej?
Istnieją setki odmian winorośli czerwonej na świecie. Każda z nich daje wina o odmiennym charakterze. Winogrona o grubej skórce (np. Cabernet Sauvignon, Syrah) rodzą wino czerwone o ciemniejszej barwie. Wina z odmian o delikatnej, cienkiej skórce (Pinot Noir, Gamay, Garnacha) mają jaśniejsze zabarwienie, bywają niemal przezroczyste. W skórce winogron, pestkach i łodygach zawarte są polifenole zwane taninami. Odpowiadają one za uczucie ściągania w ustach, tak jak mocna czarna herbata.
Klimat obszaru pozyskiwania owocu ma kolosalne znaczenie dla finalnego smaku wina czerwonego.
Można przyjąć że w chłodniejszych strefach wina czerwone będą miały wyraźnie zaznaczoną kwasowość, przez co będą się wydawać bardziej wytrawne. Cieplejsze regiony zrodzą dojrzale słodki owoc, więc tamtejsze wina czerwone półwytrawne bywają mniej kwasowe, bujnie owocowe. Wraz z upływem lat wino czerwone traci swój kolor, brązowieje. Także taniczność i kwasowość łagodnieją. Bardzo wiele zależy od samego winiarza, to on decyduje o końcowym smaku, charakterze i przeznaczeniu jego win czerwonych. Warto zapoznać się z producentami win dostępnych w naszym sklepie. Każdy z nich ma swój niepowtarzalny styl. Za pomocą wyszukiwarki łatwo znajdziesz ten odpowiadający Twoim oczekiwaniom.
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina czerwonego półsłodkiego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.