Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Skąd i jak powstało wino musujące ?
Benedyktyńscy Mnisi z okolic Carcassonne na terenie dzisiejszej Langwedocji ok. roku 1531 zabutelkowali wino przed ukończeniem fermentacji. Zaowocowało to powstaniem bąbelków dwutlenku węgla w butelce. Tak (przypadkowo) zrodziło się pierwsze wino musujące, nazwane póżniej Blanquette de Limoux. Z czasem wina musujące podbiły serca miłośników wina na całym świecie.
Cenimy je za orzeźwiające właściwości, za łatwość łączenia z potrawami, za elegancję, za wystrzałowość otwierania butelki. Istnieje kilka metod produkcji win musujących. Metoda szampańska (tradycyjna) zakłada wtórną fermentację już powstałego wina w butelce poprzez dodanie do niej roztworu cukru i drożdży winiarskich. Zakorkowane, wino leżakuje na osadzie drożdżowym przez pewien czas. W ten sposób produkowane są np. francuskie Champagne, hiszpańska Cava, włoska Franciacorta i wiele innych. Wina musujące wytwarzane tą metodą, często prezentują aromaty drożdży lub pieczywa, które w połączeniu z owocowością dają niebanalne wrażenie.
Wino winowi nierówne
Inaczej pachnie i smakuje np. włoskie Prosecco. To dlatego że produkowane jest innym sposobem, tzw. metodą Charmat. Wino przechodzi wtórną fermentację w zbiorniku ze stali nierdzewnej, a następnie jest butelkowane. Prosecco oraz wina powstałe w podobny sposób są owocowe w charakterze, przedstawiają wyłącznie aromat i smak odmiany z której powstały.
Osobną katergorią są wina Frizzante. Lekko, naturalnie musujące wina z których chyba najsławniejszym jest słodkie i pachnące Moscato d'Asti z włoskiego Piemontu. Sylwester, wesele, rocznica, urodziny, czy śniadanie... wino musujące swoją różnorodnością uświetni każdą okazję.
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina musującego półwytrawne na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.