
- #Hiszpania
- #białe
- #wytrawne
- #tropiki
- #trawa
- #świeżość
- #chrupkość
- #upał
- #na co dzień
- #budżet
- #impreza
- #wesele

- #Włochy
- #białe
- #wytrawne
- #brzoskwinia
- #cytrusy
- #trawa
- #rześkość
- #na co dzień
- #do książki
- #randka
- #do obiadu
- #kobieca dusza

- #Włochy
- #białe
- #wytrawne
- #biszkopt
- #rześkość
- #dojrzałość
- #łagodność
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #randka
- #na co dzień
- #budżet

- #Niemcy
- #białe
- #wytrawne
- #cytrusy
- #dojrzałość
- #pijalność
- #intensywność
- #do obiadu
- #upał
- #kobieca dusza
- #randka
- #dla laika

- #Hiszpania
- #białe
- #wytrawne
- #gruszka
- #wanilia
- #świeżość
- #łagodność
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza

- #Niemcy
- #białe
- #wytrawne
- #zioła
- #lekkość
- #cytrusy
- #miód
- #do obiadu
- #upał
- #uroczystość
- #na co dzień

- #Włochy
- #białe
- #wytrawne
- #cytrusy
- #grejpfrut
- #cielistość
- #migdały
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #piwniczka

- #Francja
- #białe
- #wytrawne
- #gruszka
- #cytrusy
- #lekkość
- #elegancja
- #na co dzień
- #budżet
- #do książki
- #randka
- #do obiadu

- #Francja
- #białe
- #wytrawne
- #pomarańcza
- #gruszka
- #miękkość
- #świeżość
- #na co dzień
- #do książki
- #randka
- #do obiadu
- #kobieca dusza

- #Francja
- #białe
- #wytrawne
- #owoc
- #oleistość
- #dym
- #kompozycja
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza

- #Hiszpania
- #białe
- #wytrawne
- #cytrusy
- #trawa
- #lekkość
- #rześkość
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #randka
- #na co dzień
- #budżet

- #Hiszpania
- #białe
- #wytrawne
- #miód
- #kwiaty
- #lekkość
- #aperetif
- #do obiadu
- #upał
- #kobieca dusza
- #na co dzień
- #budżet

- #Niemcy
- #białe
- #wytrawne
- #kwiaty
- #ananas
- #lekkość
- #pijalność
- #na co dzień
- #uroczystość
- #do obiadu
- #koneser
- #upał

- #Niemcy
- #białe
- #wytrawne
- #mango
- #pigwa
- #równowaga
- #masywność

- #Włochy
- #białe
- #wytrawne
- #kwiaty
- #tropiki
- #miękkość
- #oleistość
- #na co dzień
- #budżet
- #do książki
- #do obiadu
- #kobieca dusza

- #Włochy
- #białe
- #wytrawne
- #oleistość
- #pikantność
- #kremowość
- #słoność
- #do obiadu
- #uroczystość
- #koneser

- #francja
- #białe
- #wytrawne
- #ananas
- #oliwa
- #elegancja
- #głębia
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza

- #Włochy
- #białe
- #wytrawne
- #kwiaty
- #cytrusy
- #tropiki
- #świeżość
- #na co dzień
- #do książki
- #randka
- #kobieca dusza
- #upał
Ciekawostki o białym winie
O finalnym stopniu wytrawności lub słodyczy wina decyduje poziom cukru resztkowego, czyli nieprzefermentowanej glukozy i fruktozy oraz poziom kwasów - winnego, jabłkowego i mlekowego.. Aby zachować oczekiwany poziom słodyczy i uzyskać białe wino półwytrawne, zatrzymuje się fermentację wina. Wino będzie przyjemnie słodkawe, a przy tym w dalszym ciągu orzeźwiające. Natomiast dobre białe wino wytrawne, to wina, w których są niewielkie ilości słodyczy resztkowej, lub nie ma jej wcale. Granica pomiędzy tymi dwoma stylami może być nieznaczna. Białe wina wytrawne zawierają poniżej 9 gramów cukru resztkowego na litr wina, białe wina półwytrawne od 10 do 35 gramów na litr.
Odmiany winorośli a produkcja białego wina
Z każdej odmiany winorośli białej i czerwonej można stworzyć białe wino wytrawne. O kolorze wina decyduje pigment, który jest zawarty w skórce winogron. Miąższ prawie zawsze jest bezbarwny. Jeśli natychmiast oddzielimy czerwone skórki od soku winogronowego, uzyskamy więc białe wino. Oprócz barwników, w skórce winogron zawarte są także polifenole zwane taninami. Wywołują one uczucie wysuszania, ściągania w ustach, pewną cierpkość. W białych winach najczęściej tego nie spotkamy, gdyż jak już ustaliliśmy, podczas ich produkcji skórki są oddzielane od wyciśniętego soku, zanim dokona się ekstrakcja tanin i pigmentu. Niektóre odmiany, jak choćby Riesling, z natury dają wina o rześkiej kwasowości, inne, nawet wytrawne, wydają się być miękkie. Przykładem może być Gewurztraminer lub Muscat.
Zarówno wina białe wytrawne, jak i wina białe półwytrawne mają szerokie zastosowanie w gastronomii. W wytrawnych odczuwamy więcej kwasowości. To powoduje, że dobrze łączą się z większością potraw z ryb, białych mięs etc. Półwytrawne, lub nie do końca wytrawne białe wina z delikatnie wyczuwalną słodyczą, są doskonałymi wyborami do kuchni wschodniej. Cukier resztkowy potrafi złagodzić ostrość przypraw.
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina białego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.