- #austria
- #białe
- #chardonnay
- #kwasowość
- #owocowe
- #austria
- #białe
- #chardonnay
- #kremowość
- #orzech
- #austria
- #białe
- #grunerveltliner
- #elegancja
- #świeżość
- #austria
- #białe
- #muskateller
- #wytrawne
- #elegancja
- #austria
- #białe
- #riesling
- #świeżość
- #cytrusy
- #austria
- #białe
- #sauvignonblanc
- #mineralność
- #elegancja
- #austria
- #białe
- #fuméblanc
- #wytrawne
- #osadowość
- #austria
- #białe
- #wytrawne
- #pestki
- #kwiatowyaromat
- #austria
- #białe
- #parcellaire
- #pinotblanc
- #sauvignonblanc
- #austria
- #białe
- #parcellaire
- #welschriesling
- #chardonnay
- #wegańskie
- #austria
- #białe
- #grunerveltliner
- #pieprz
- #zioła
- #grejpfrut
- #niemcy
- #białe
- #pinotblanc
- #pigwa
- #gruszka
- #niemcy
- #białe
- #riesling
- #altereben
- #elegancja
- #niemcy
- #białe
- #riesling
- #balans
- #niemcy
- #białe
- #riesling
- #cukier
- #mineralność
- #austria
- #białe
- #wytrawne
- #agrest
- #porzeczki
- #czarnybez
- #austria
- #białe
- #wytrawne
- #gruner
- #lekkość
- #świeżość
- #austria
- #białe
- #grunerveltliner
- #gruszka
- #pigwa
- #subtelność
Ciekawostki o białym winie
O finalnym stopniu wytrawności lub słodyczy wina decyduje poziom cukru resztkowego, czyli nieprzefermentowanej glukozy i fruktozy oraz poziom kwasów - winnego, jabłkowego i mlekowego.. Aby zachować oczekiwany poziom słodyczy i uzyskać białe wino półwytrawne, zatrzymuje się fermentację wina. Wino będzie przyjemnie słodkawe, a przy tym w dalszym ciągu orzeźwiające. Natomiast dobre białe wino wytrawne, to wina, w których są niewielkie ilości słodyczy resztkowej, lub nie ma jej wcale. Granica pomiędzy tymi dwoma stylami może być nieznaczna. Białe wina wytrawne zawierają poniżej 9 gramów cukru resztkowego na litr wina, białe wina półwytrawne od 10 do 35 gramów na litr.
Odmiany winorośli a produkcja białego wina
Z każdej odmiany winorośli białej i czerwonej można stworzyć białe wino wytrawne. O kolorze wina decyduje pigment, który jest zawarty w skórce winogron. Miąższ prawie zawsze jest bezbarwny. Jeśli natychmiast oddzielimy czerwone skórki od soku winogronowego, uzyskamy więc białe wino. Oprócz barwników, w skórce winogron zawarte są także polifenole zwane taninami. Wywołują one uczucie wysuszania, ściągania w ustach, pewną cierpkość. W białych winach najczęściej tego nie spotkamy, gdyż jak już ustaliliśmy, podczas ich produkcji skórki są oddzielane od wyciśniętego soku, zanim dokona się ekstrakcja tanin i pigmentu. Niektóre odmiany, jak choćby Riesling, z natury dają wina o rześkiej kwasowości, inne, nawet wytrawne, wydają się być miękkie. Przykładem może być Gewurztraminer lub Muscat.
Zarówno wina białe wytrawne, jak i wina białe półwytrawne mają szerokie zastosowanie w gastronomii. W wytrawnych odczuwamy więcej kwasowości. To powoduje, że dobrze łączą się z większością potraw z ryb, białych mięs etc. Półwytrawne, lub nie do końca wytrawne białe wina z delikatnie wyczuwalną słodyczą, są doskonałymi wyborami do kuchni wschodniej. Cukier resztkowy potrafi złagodzić ostrość przypraw.
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina białego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.