Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Wina różowe
Są produkowane najczęściej z czerwonych odmian winogron. Ich barwa zależy od czasu maceracji, czyli kontaktu wyciśniętego soku ze skórkami owoców. W przypadku win różowych maceracja trwa zazwyczaj od kilku do kilkunastu godzin. Im dłuższy czas kontaktu ze skórkami, tym intensywniejszy jest kolor wina. Czasem także miesza się białe winogrona z czerwonymi celem uzyskania różowego koloru wina. Ta praktyka dotyczy praktycznie wyłącznie różowych win musujących.
Winorośla i ich odmiany
Odmiana czerwona może być użyta do stworzenia różowego wina. Szczep będzie decydował o charakterze wina różowego. Włoskie Rosato, z odmiany Aglianico będzie winem różowym o intensywnym kolorze i aromatach wiśni oraz skórki pomarańczowej. Bladoróżowe Rose z francuskiej Prowansji z kolei, jest winem opartym na odmianie Grenache, która daje różowe wina pachnące cytrusami, melonem czy selerem.
Wina różowe i ich kraje pochodzenia
Różowe wina produkuje się w każdym kraju winiarskim, od Niemiec po Chile. Mogą być świetnym kompromisem, gdy nie możemy zdecydować jakie wino otworzyć. Wina różowe, zachowując część smaku i aromatu win czerwonych, dają orzeźwienie charakterystyczne dla białych win. Wina różowe podaje się schłodzone, pasują do lekkich potraw, ryb, sałat i makaronów.
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina różowego wytrawnego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.