Producent
kolor
rodzaj
Szczep
rocznik
kraj
region
subregion
cielistość
styl wina
alkohol
jest ohydnie gorąco
bo babskie pogaduchy na horyzoncie
na co dzień (i co noc)
na skromny budżet
Cena
-
od
do
Nowość
Różowe wina wytrawne
- #austria
- #różowe
- #wytrawne
- #roesler
- #syrah
- #sanktlaurent
- #Portugalia
- #różowe
- #wytrawne
- #malina
- #truskawka
- #krągłość
- #orzeźwienie
- #upał
- #kobieca dusza
- #na co dzień
- #budżet
Wina różowe
Są produkowane najczęściej z czerwonych odmian winogron. Ich barwa zależy od czasu maceracji, czyli kontaktu wyciśniętego soku ze skórkami owoców. W przypadku win różowych maceracja trwa zazwyczaj od kilku do kilkunastu godzin. Im dłuższy czas kontaktu ze skórkami, tym intensywniejszy jest kolor wina. Czasem także miesza się białe winogrona z czerwonymi celem uzyskania różowego koloru wina. Ta praktyka dotyczy praktycznie wyłącznie różowych win musujących.
Winorośla i ich odmiany
Odmiana czerwona może być użyta do stworzenia różowego wina. Szczep będzie decydował o charakterze wina różowego. Włoskie Rosato, z odmiany Aglianico będzie winem różowym o intensywnym kolorze i aromatach wiśni oraz skórki pomarańczowej. Bladoróżowe Rose z francuskiej Prowansji z kolei, jest winem opartym na odmianie Grenache, która daje różowe wina pachnące cytrusami, melonem czy selerem.
Wina różowe i ich kraje pochodzenia
Różowe wina produkuje się w każdym kraju winiarskim, od Niemiec po Chile. Mogą być świetnym kompromisem, gdy nie możemy zdecydować jakie wino otworzyć. Wina różowe, zachowując część smaku i aromatu win czerwonych, dają orzeźwienie charakterystyczne dla białych win. Wina różowe podaje się schłodzone, pasują do lekkich potraw, ryb, sałat i makaronów.
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina różowego wytrawnego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.