- #austria
- #białe
- #chardonnay
- #kwasowość
- #owocowe
- #austria
- #białe
- #chardonnay
- #kremowość
- #orzech
- #austria
- #białe
- #grunerveltliner
- #elegancja
- #świeżość
- #austria
- #białe
- #muskateller
- #wytrawne
- #elegancja
- #austria
- #białe
- #riesling
- #świeżość
- #cytrusy
- #austria
- #białe
- #sauvignonblanc
- #mineralność
- #elegancja
- #austria
- #białe
- #fuméblanc
- #wytrawne
- #osadowość
- #austria
- #białe
- #wytrawne
- #pestki
- #kwiatowyaromat
- #austria
- #białe
- #parcellaire
- #pinotblanc
- #sauvignonblanc
- #austria
- #białe
- #parcellaire
- #welschriesling
- #chardonnay
- #wegańskie
- #austria
- #białe
- #riesling
- #dojrzałość
- #cukierresztkowy
- #austria
- #białe
- #grunerveltliner
- #pieprz
- #zioła
- #grejpfrut
- #niemcy
- #białe
- #półwytrawne
- #brzoskwinia
- #mango
- #morela
- #niemcy
- #białe
- #pinotblanc
- #pigwa
- #gruszka
- #niemcy
- #białe
- #riesling
- #altereben
- #elegancja
- #niemcy
- #białe
- #riesling
- #balans
- #niemcy
- #białe
- #riesling
- #cukier
- #mineralność
- #austria
- #białe
- #grunerveltliner
- #gruszka
- #pigwa
- #subtelność
Dlaczego białe wina są białe?
>
Tak, jak w przypadku win czerwonych chodzi o skórkę. Fermentacja wina białego zachodzi po odseparowaniu skórek i pestek od wyciśniętego soku winogronowego. Nie zachodzi ekstrakcja pigmentów (oraz tanin). Najczęściej wina białe wytwarzane są z odmian winorośli dających owoce o jasnym kolorze. Nie można jednak powiedzieć, że wszystkie. Sławne wina musujące Szampanii wytwarza się używając odmian czerwonych Pinot Noir i Pinot Meunier. Wino białe z odmian czerwonych nazywamy Blanc de Noir. Zyskującą popularność kategorią win białych są tzw. wina pomarańczowe, które fermentują wraz ze skórkami, przez co nabierają intensywnej pomarańczowej barwy. Poszczególne odmiany winorośli białej dają bardzo zróżnicowane wina.
Najbardziej znane białe wina
Najbardziej rozpowszechnione są Chardonnay i Sauvignon Blanc. Pierwszy szczep nie jest z natury aromatyczny, lecz beczkowanie oraz fermentacja małolaktyczna (przemiana kwasów jabłkowych w mlekowe) nadają mu kuszących aromatów jogurtu i kremówki lub masła. Sauvignon Blanc z kolei, jest odmianą uwodzicielsko pachnącą. Chwyta za nos aromatami agrestu, trawy, cytrusów, a czasami "kocimi zapachami". Kolosalny wpływ na charakter wina białego ma także klimat. Chłodniejszy, zaowocuje winami lekkimi, kwasowymi. Cieplejszy zrodzi wino białe, o pełnej, zaokrąglonej i mniej kwaśnej naturze. Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina białego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.