Producent
- Anne de Joyeuse (4)
- Azabache (1)
- Bodega Iniesta (1)
- Bodegas Garcia de Lara (2)
- Bodegas los Frailes (1)
- Bodegas Protos (1)
- Bodegas y Vinedos Fontana (1)
- Brightwater Vineyards (1)
- Campagnola (1)
- Cantina San Marzano (1)
- Carl Loewen (4)
- Carl Loewen (1)
- Charles Frey (1)
- Ciu Ciu (2)
- Domaine Guy Allion (1)
- Domaine Nigri (1)
- El Coto (1)
- Emil Bauer & Sohne (1)
- Framingham Wines (1)
- Frank Brohl (1)
- Garofoli (1)
- iCapitani (2)
- Il Poggiarello (1)
- iStefanini (3)
- Johannes Zillinger (11)
- Kamil Barczentewicz (2)
- Le Morette (2)
- Lopez de Herida Vinia Tondonia (1)
- Maison Zoeller (3)
- Markus Molitor (1)
- Marqués de Murrieta (1)
- Martin Codax (1)
- Megia e Hijos (2)
- Palliser Estate (1)
- Piersanti (1)
- Riondo (1)
- Rod Mcdonald Wines (1)
- Scaia (1)
- Skouras (1)
- Telmo Rodríguez (2)
- Terre di Maria Pia (1)
- Vajra (1)
- Vinas Familia Gil (1)
- Vinivola del Priorat (1)
- Weingut August Eser (6)
- Weingut Lehner Minkowitsch (7)
- Weingut Ratzenberger (1)
- Weingut Türk (1)
- Woodhaven Estate (1)
kolor
rodzaj
Szczep
kraj
region
subregion
cielistość
styl wina
pojemność
obiadek rodzinny
jest ohydnie gorąco
bo babskie pogaduchy na horyzoncie
jest ona/on wolny wieczór nie ma wina
mam kominek fotel dobrą książkę a wina nie
uroczysta śniadanie/obiad/kolacja – niepotrzebne skreślić
prezentu szukam
ciekawego wielowymiarowego takiego o którym da sie pogadać
na co dzień (i co noc)
chcę odłozyć wino do piwnicy
Cena
-
od
do
Nowość
Wina białe
- #Francja
- #białe
- #wytrawne
- #owoc
- #oleistość
- #dym
- #kompozycja
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza
- #francja
- #białe
- #miękkość
- #ciepło
- #dym
- #intensywność
- #równowaga
- #Francja
- #białe
- #wytrawne
- #ananas
- #kremowość
- #oleistość
- #przyjemność
- #na co dzień
- #do książki
- #randka
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #Francja
- #białe
- #wytrawne
- #jabłko
- #świeżość
- #orzech
- #masło
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza
Dlaczego białe wina są białe?
>
Tak, jak w przypadku win czerwonych chodzi o skórkę. Fermentacja wina białego zachodzi po odseparowaniu skórek i pestek od wyciśniętego soku winogronowego. Nie zachodzi ekstrakcja pigmentów (oraz tanin). Najczęściej wina białe wytwarzane są z odmian winorośli dających owoce o jasnym kolorze. Nie można jednak powiedzieć, że wszystkie. Sławne wina musujące Szampanii wytwarza się używając odmian czerwonych Pinot Noir i Pinot Meunier. Wino białe z odmian czerwonych nazywamy Blanc de Noir. Zyskującą popularność kategorią win białych są tzw. wina pomarańczowe, które fermentują wraz ze skórkami, przez co nabierają intensywnej pomarańczowej barwy. Poszczególne odmiany winorośli białej dają bardzo zróżnicowane wina.
Najbardziej znane białe wina
Najbardziej rozpowszechnione są Chardonnay i Sauvignon Blanc. Pierwszy szczep nie jest z natury aromatyczny, lecz beczkowanie oraz fermentacja małolaktyczna (przemiana kwasów jabłkowych w mlekowe) nadają mu kuszących aromatów jogurtu i kremówki lub masła. Sauvignon Blanc z kolei, jest odmianą uwodzicielsko pachnącą. Chwyta za nos aromatami agrestu, trawy, cytrusów, a czasami "kocimi zapachami". Kolosalny wpływ na charakter wina białego ma także klimat. Chłodniejszy, zaowocuje winami lekkimi, kwasowymi. Cieplejszy zrodzi wino białe, o pełnej, zaokrąglonej i mniej kwaśnej naturze. Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina białego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.