Wina chilijskie
- #Chile
- #czerwone
- #wytrawne
- #hedonistyczne
- #masywność
- #porzeczka
- #czekolada
- #kobieca dusza
- #randka
- #do książki
- #uroczystość
- #prezent
- #Chile
- #czerwone
- #wytrawne
- #koncentracja
- #głębia
- #czekolada
- #długość
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza
Wino chilijskie - alkohol który przywędrował aż za oceanu
Uprawa winorośli w Chile sięga XVI wieku i jest związana z historią hiszpańskich win, ponieważ to właśnie z Hiszpanii mnisi przypłynęli wraz z sadzonkami Cabernet Sauvignon, Chardonnay i innych odmian. Przez wiele lat używano tam wina głównie do celów sakralnych. XIX wiek był prawdziwym przełomem w historii chilijskiego winiarstwa. Wina z Chile swoją obecną popularność zawdzięczają nieszczęściu winiarzy z Europy. Plaga filoksery, która zniszczyła większość upraw na starym kontynencie spowodowała wzrost eksportu zza oceanu. To wtedy na nasze rynki zaczęły trafiać wina z winnic u podnóża Andów.
Wina chilijskie - uprawa
Suchy i ciepły klimat Chile sprzyja uprawie odmian czerwonych win. Cabernet Sauvignon, Merlot i Carmenere dają wina wysokiej jakości, cieszące się ogromnym zainteresowaniem. Warunki pogodowe powodują, że Chardonnay i Sauvignon Blanc z Chille, zazwyczaj są łagodniejsze niż ich europejscy odpowiednicy. Wyjątkiem jest między innymi Valle de Casablanca gdzie bliskość gór oraz chłodne fronty oceaniczne obniżają temperatury przez co białe wina są tu rześkie i kwasowe.
Wina z Chille są bardzo zróżnicowane. To nie tylko niedrogie wina produkowane w ogromnych ilościach. Jesteśmy świadkami prawdziwej rewolucji jakościowej w Chile.