Producent
kolor
rodzaj
Szczep
kraj
region
subregion
cielistość
styl wina
taniny
pojemność
obiadek rodzinny
bo babskie pogaduchy na horyzoncie
na co dzień (i co noc)
na skromny budżet
montuję imprezowy bufet
wesele cóż zrobić
Cena
-
od
do
Nowość
Wina czerwone półsłodkie
- #hiszpania
- #czerwone
- #półsłodkie
- #wiśnia
- #słodycz
- #soczystość
- #łagodność
- #na co dzień
- #budżet
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #wesele
- #Hiszpania
- #czerwone
- #półsłodkie
- #pijalność
- #wianilia
- #równowaga
- #naturalność
- #na co dzień
- #budżet
- #kobieca dusza
- #wesele
Wina czerwone półsłodkie
Są bardzo popularne ze względu na ich lekkość i równowagę między słodyczą a kwasowością. Najczęściej wybieramy je, gdy łakniemy odrobiny słodyczy, a typowe czerwone słodkie wina są dla nas zbyt ciężkie.
Słodkość wina
O poziomie słodyczy decyduje ilość cukru gronowego, którego drożdże nie przetworzyły w alkohol. Wina takie mają niską zawartość alkoholu, co bywa ogromnym plusem. Włosi mają swoje Lambrusco Amabile, produkowane w regionie Emilia Romagna. Są to wina czerwone półsłodkie lekko musujące, o aromacie wiśni. W tymże regionie znajdziemy także Brachetto d'Aqui. To z kolei wino czerwone półsłodkie o różano truskawkowym zapachu. Również w nim poczujemy delikatne bąbelki.
Wino gruzińskie czerwone
Gruziński region winiarski Kvareli słynie z wina o nazwie Kindzmarauli. Produkowane jest z odmiany Saperavi, zawsze półsłodkie i intensywne w barwie i aromacie. Warto zawsze mieć w domu butelkę dobrego wina czerwonego półsłodkiego, pasującego do lekkich deserów owocowych i tart. Wina czerwone półsłodkie świetnie sprawdzą się jako aperitif, a także dadzą wiele radości popijane na tarasie w letni dzień. Dla wielu osób będą one winami, od których rozpoczną swoją przygodę ze światem win.
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina czerwonego półsłodkiego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.