Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Wino też może być zamiennikiem dla słodyczy
Czasami każdy z nas ma ochotę na coś słodkiego. Być może warto otworzyć butelkę czerwonego wina słodkiego zamiast tabliczki czekolady, czy paczki ciastek. Świat czerwonych win słodkich jest ogromny, warto go eksplorować.
Popularne czerwone wina
Najbardziej znanym czerwonym winem słodkim jest Porto, wzmacniane wino z Portugalii. Wymyślili je Anglicy, którzy nie chcąc, aby cudowny napój uległ zepsuciu podczas transportu morskiego, dolali do niego destylatu. Intensywne, słodkie wino czerwone z Porto podbiło nie tylko Imperium Brytyjskie, ale i cały świat. W podobnym stylu produkuje się wina na południu Francji, w Langwedocji. Słodkie czerwone wina z miejsc takich jak Banulys czy Maury są lżejsze niż Porto, mają świeży malinowy zapach winorośli z odmiany Grenache.
Włosi i wino
Włosi mają swoje Vin Santo Occhio di Pernice, wytwarzane w Toskanii, powstające przez wysuszanie gron szczepu Sangiovese, przez co doprowadzają do koncentracji słodyczy. Innym winem słodkim czerwonym z Włoch jest Recioto della Valpolicella, także uzyskiwane poprzez wysuszanie gron, zwane metodą passito. W Grecji, wartym uwagi winem czerwonym słodkim jest Mavrodaphne z Patras, podobnie jak porto wzmacniane, cechuje je głębia i akasamitna tekstura.
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina czerwonego słodkiego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.