- #austria
- #czerwone
- #pinotnoir
- #lukrecja
- #goździki
- #róża
- #austria
- #czerwone
- #syrah
- #cabernetfranc
- #wegańskie
- #austria
- #czerwone
- #wytrawne
- #cabernetfranc
- #merlot
- #roesler
- #austria
- #czerwone
- #zweigelt
- #dąb
- #świeżość
- #wegańskie
- #Grecja
- #czerwone
- #wytrawne
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza
- #Grecja
- #czerwone
- #wytrawne
- #balsamoczność
- #równowaga
- #tanina
- #soczystość
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #prezent
- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #dojrzałość
- #soczystość
- #dym
- #równowaga
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #do obiadu
- #koneser
- #Włochy
- #czerowne
- #wytrawne
- #czereśnia
- #masywność
- #szczodrość
- #miękka tanina
- #na co dzień
- #do książki
- #randka
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #czereśnia
- #wanilia
- #mięta
- #elegancja
- #randka
- #do książki
- #uroczystość
- #koneser
- #prezent
- #Francja
- #czerowne
- #wytrawne
- #malina
- #truskawka
- #soczystość
- #lekkość
- #na co dzień
- #budżet
- #randka
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #Włochy
- #czerwone
- #wytrawne
- #malina
- #anyż
- #równowaga
- #miękkość
- #do książki
- #uroczystość
- #koneser
- #piwniczka
- #prezent
- #Francja
- #czerowne
- #wytrawne
- #śliwka
- #wiśnia
- #pieprz
- #dym
- #do książki
- #do obiadu
- #koneser
- #ziąb
- #piwniczka
- #Francja
- #czerwone
- #wytrawne
- #zioła
- #ziemistość
- #śliwka
- #czekolada
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #ziąb
- #Włochy
- #czerwone
- #wytrawne
- #czereśnia
- #śliwka
- #masywność
- #długość
- #Francja
- #czerwone
- #wytrawne
- #jeżyna
- #ewolucja
- #soczystość
- #złożoność
- #na co dzień
- #do książki
- #uroczystość
- #do obiadu
- #koneser
- #hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #wiśnia
- #czerwona porzeczka
- #malina
- #wanilia
- #uroczystość
- #koneser
- #grill
- #ziąb
- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #jeżyna
- #wiśnia
- #ciepło
- #mięta
- #na co dzień
- #budżet
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #ziąb
- #Włochy
- #czerowne
- #wytrawne
- #czereśnia
- #śliwka
- #czekolada
- #tytoń
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #grill
Czym są czerwone wina wytrawne ?
Czerwone wina wytrawne są, uwaga: czerwone i wytrawne! Być może zastanawialiście się kiedyś, dlaczego czerwone wina wytrawne są czerwone i wytrawne ? Mamy na to odpowiedź:
- czerwone wina wytrawne są czerwone, ponieważ produkuje się je z odmian winorośli, których skórki są zabarwione na czerwono, tak by można z nich otrzymać czerwone wina wytrawne.
- czerwone wina wytrawne są wytrawne, ponieważ mają niska zawartość cukru resztkowego, co powoduje, że nie są one słodkie, ani półsłodkie, ani
półwytrawne, ale właśnie wytrawne! Tadam!
O wytrawności bądź słodyczy wina decyduje z jednej strony poziom cukrów gronowych, nieprzetworzonych przez drożdże na alkohol, fachowo nazywany cukrem resztkowym, z drugiej poziom kwasów — winnego, jabłkowego i mlekowego. Produkując wino półwytrawne, zatrzymuje się fermentację, aby odrobina cukru resztkowego została w winie. Wino wydaje się wtedy mniej kwasowe, jest bardziej przystępne i gładkie. Natomiast wina wytrawne, to wina, w których mamy śladowe ilości słodyczy resztkowej, lub nie mamy jej wcale. Granica pomiędzy winem wytrawnym i półwytrawnym bywa czasami nieznaczna. Wytrawne wina zawierają poniżej 9 gramów cukru resztkowego na litr wina, półwytrawne od 10 do 35 gramów na litr.
Gdzie produkuje się czerwone wina wytrawne?
Najpopularniejsze czerwone wina wytrawne pochodzą z winnic, na których prowadzi się czerwone odmiany winorośli, z których można otrzymać czerwone wina wytrawne. Czerwone wina wytrawne znajdziemy w wielkiej obfitości we Francji, wino francuskie czerwone wytrawne produkowane są na przykład w Burgundii i Bordeaux. Wino włoskie czerwone wytrawne, albo inaczej włoskie toskańskie czerwone wina wytrawne królują na wielu stołach, to samo dotyczy Piemontu, gdzie czerwone wina wytrawne są prawdziwym bestsellerem. Po czerwone wina wytrawne warto też udać się do Hiszpanii, tutaj specjalizują się w hiszpańskich czerwonych winach wytrawnych choćby w Rioja, choć czerwone wina wytrawne produkuje się też w Katalonii czy olbrzymiej La Manchy. Wina Portugalskie czerwone wytrawne , choćby w wydaniu znad rzeki Douro, która jest prawdziwym rezerwuarem dobrych win portugalskich czerwonych wytrawnych. Jeśli wyjechać z Europy, to czerwone wina wytrawne znaleźć można choćby w Argentynie, na przykład w Mendozie najważniejszym regionie argentyńskich czerwonych win wytrawnych, albo w Chile, zwłaszcza w okolicach Santiago, prawdziwej stolicy chilijskich czerwonych win wytrawnych. Długo można by jeszcze wymieniać kraje, skąd pochodzą czerwone wina
wytrawne, wydaje mi się jednak, że na tyle często powtórzyłem frazę czerwone wina wytrawne, że roboty wyszukiwarek powinny już to zobaczyć. No, chyba że nie, to pójdźmy dalej.
Z jakich odmian produkuje się czerwone wina wytrawne?
Z każdej odmiany winorośli czerwonej można stworzyć zarówno wino czerwone wytrawne, jak i półwytrawne. Istnieją szczepy, które nawet w wersji wytrawnej będą dla nas miękkie i przyjemnie słodkawe w odbiorze. Włoskie primitivo i bonarda, hiszpańska garnacha, oraz wiele win z gorących regionów to wina mało kwasowe, o umiarkowanej cierpkości. Zadowolą one tych, którzy na samo hasło „wytrawne wino” dostają gęsiej skórki.
Klasykami są takie odmiany jak Cabernet Sauvignon i Merlot, które dają najlepsze czerwone wina wytrawne w Bordeaux, Pinot Noir królujący w Burgundii, Sangiovese, dające najlepsze czerwone wina wytrawne w Toskanii, Shiraz (Syrah), które doskonale sprawdza się w produkcji czerwonych
win wytrawnych w Dolinie Rodanu i Australii, Malbec, który znaleźć można w Argentynie i francuskim Cahors. Są setki odmian winorośli dających świetne czerwone wina wytrawne.
Do czego podawać czerwone wina wytrawne?
Zarówno wytrawne, jak i półwytrawne wina czerwone mają szerokie zastosowanie w gastronomii. W wytrawnych odczuwamy więcej kwasowości i tanin. To powoduje, że idealnie łączą się z tłustymi potrawami. Kwasowość i tanina sprawiają bowiem, że wino oczyszcza paletę, “ścina” tłuszcz, daje świeżość i niemalże symfonicznie “gra” z jedzeniem. Powinniśmy tak dobierać czerwone wina wytrawne do posiłku, żeby stanowiły kompozycję — to znaczy do bardzo delikatnego mięsa, na przykład policzków wołowych nie podamy potężnego i tanicznego Barolo, postaramy się znaleźć coś bardziej soczystego i lekkiego — jeśli pozostaniemy w Piemoncie, możemy sięgnąć na przykład po lokalne Dolcetto. Gdy natomiast na ruszt wrzucimy masywnego steka, dobrze jest poszukać intensywności, którą zapewni na przykład potężna Montepulciano z Marche we Włoszech. Co innego jeśli jesteśmy wegetarianami - do wege pizzy świetnie sprawdzi się proste Tempranillo, a do lekkiej sałatki - ups tutaj lepiej chyba sięgnąć po coś białego :)
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina czerwonego wytrawnego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.