Pokaż filtry
Ukryj Filtry
Znajdź wino
Wino J.N. Moreira Poeira Tinto Wino J.N. Moreira Poeira Tinto
  • #Portugalia
  • #czerwone
  • #wytrawne
  • #śliwka
  • #soczystość
  • #mineralność
  • #tanina
  • #piwniczka
  • #koneser
Cena: 180,00 zł
szczegóły

Wina czerwone - skąd się bierze czerwona barwa?

Czy wybierając butelkę czerwonego wina, zastanawiałeś się dlaczego wygląda tak, a nie inaczej? Istnieją setki odmian winorośli czerwonej na świecie. Każda z nich daje wina o odmiennym charakterze. Winogrona o grubej skórce (np. Cabernet Sauvignon, Syrah) rodzą wino czerwone o ciemniejszej barwie. Wina z odmian o delikatnej, cienkiej skórce (Pinot Noir, Gamay, Garnacha) mają jaśniejsze zabarwienie, bywają niemal przezroczyste. W skórce winogron, pestkach i łodygach zawarte są polifenole zwane taninami. Odpowiadają one za uczucie ściągania w ustach, tak jak mocna czarna herbata. Klimat obszaru pozyskiwania owocu ma kolosalne znaczenie dla finalnego smaku wina czerwonego.

Czerwone wino - skąd słodycz w winie? 

Można przyjąć że w chłodniejszych strefach wina czerwone będą miały wyraźnie zaznaczoną kwasowość, przez co będą się wydawać bardziej wytrawne. Cieplejsze regiony zrodzą dojrzale słodki owoc, więc tamtejsze wina czerwone bywają mniej kwasowe, bujnie owocowe. Wraz z upływem lat wino czerwone traci swój kolor, brązowieje. Także taniczność i kwasowość łagodnieją. Bardzo wiele zależy od samego winiarza, to on decyduje o końcowym smaku, charakterze i przeznaczeniu jego win czerwonych. Warto zapoznać się z producentami win dostępnych w naszym sklepie. Każdy z nich ma swój niepowtarzalny styl. Za pomocą wyszukiwarki łatwo znajdziesz ten odpowiadający Twoim oczekiwaniom.

Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina czerwonego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl