Producent
kolor
rodzaj
Szczep
- Agiorgitiko (1)
- Aglianico (1)
- Barbera (1)
- Bobal (Bovale) (1)
- Cabernet Sauvignon (2)
- Carmenere (2)
- Dolcetto 100% (1)
- Gamay (1)
- Garnacha (Grenache) (4)
- Grignolino (1)
- Malbec (4)
- Malvasia Nera (1)
- Mencia (3)
- Montepulciano (1)
- Montepulciano 100% (3)
- Nebbiolo (1)
- Nebbiolo 100% (4)
- Negroamaro (2)
- Nerello Mascalese (1)
- Nero d`Avola (1)
- Nero di Troia (1)
- Pinot Blanc 100% (5)
- Pinot Noir (7)
- Primitivo (4)
- Sangiovese (4)
- Sangiovese 100% (4)
- Stare Krzewy (1)
- Syrah (1)
- Syrah 100% (3)
- Tannat (2)
- Tempranillo (7)
- Tempranillo 100% (3)
- Tinta de Toro (5)
- Xinomavro (1)
- Xinomavro 100% (1)
- Monastrell (2)
- Grenache, Syrah, Mourvedre, Cinsault, Muscardin, Vaccarèse (1)
- Corvina (2)
- Cabernet Franc, Tannat (1)
- Syrah 70%, Merlot 30% (1)
- Garnacha Tintorera (1)
- Szczep (1)
- Blaufränkisch (1)
- Tinto de la Pampana Blanca (1)
rocznik
kraj
region
subregion
cielistość
styl wina
taniny
alkohol
pojemność
obiadek rodzinny
jest ohydnie gorąco
na co dzień (i co noc)
Cena
-
od
do
Nowość
Wina czerwone
- #Włochy
- #czerowne
- #wytrawne
- #malina
- #wiśnia
- #soczystość
- #lekkość
- #na co dzień
- #do obiadu
- #upał
Wina czerwone - skąd się bierze czerwona barwa?
Czy wybierając butelkę czerwonego wina, zastanawiałeś się dlaczego wygląda tak, a nie inaczej? Istnieją setki odmian winorośli czerwonej na świecie. Każda z nich daje wina o odmiennym charakterze. Winogrona o grubej skórce (np. Cabernet Sauvignon, Syrah) rodzą wino czerwone o ciemniejszej barwie. Wina z odmian o delikatnej, cienkiej skórce (Pinot Noir, Gamay, Garnacha) mają jaśniejsze zabarwienie, bywają niemal przezroczyste. W skórce winogron, pestkach i łodygach zawarte są polifenole zwane taninami. Odpowiadają one za uczucie ściągania w ustach, tak jak mocna czarna herbata. Klimat obszaru pozyskiwania owocu ma kolosalne znaczenie dla finalnego smaku wina czerwonego.
Czerwone wino - skąd słodycz w winie?
Można przyjąć że w chłodniejszych strefach wina czerwone będą miały wyraźnie zaznaczoną kwasowość, przez co będą się wydawać bardziej wytrawne. Cieplejsze regiony zrodzą dojrzale słodki owoc, więc tamtejsze wina czerwone bywają mniej kwasowe, bujnie owocowe. Wraz z upływem lat wino czerwone traci swój kolor, brązowieje. Także taniczność i kwasowość łagodnieją. Bardzo wiele zależy od samego winiarza, to on decyduje o końcowym smaku, charakterze i przeznaczeniu jego win czerwonych. Warto zapoznać się z producentami win dostępnych w naszym sklepie. Każdy z nich ma swój niepowtarzalny styl. Za pomocą wyszukiwarki łatwo znajdziesz ten odpowiadający Twoim oczekiwaniom.
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina czerwonego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.