Producent
kolor
rodzaj
Szczep
kraj
region
subregion
- Godramstein (4)
- Amarone della Valpolicella (1)
- Montsant D.O. (1)
- Cadiz VT (1)
- Barbera d`Alba DOC (1)
- Barolo DOCG (2)
- Brindisi Riserva (1)
- Brunello di Montalcino DOCG (1)
- Utiel-Requena (2)
- Primitivo di Manduria (3)
- Perarillo (2)
- Sicilia DOC (1)
- Toscana IGT (3)
- Dolcetto d`Alba DOC (1)
- Cannonau di Sardegna DOC (2)
- Rioja Alta (6)
- Salento (2)
- Langhe DOC (2)
- Puglia IGT (3)
- Douro DOC (1)
- Maipo Valley (1)
- Offida DOCG (1)
- Vino Nobile di Montepulciano DOCG (2)
- Rosso Riserva Sicilia DOC (1)
- Rosso Conero (1)
- Toro (6)
- Rosso di Montepulciano DOC (1)
- Isola dei Nuraghi IGT (1)
- Conero Riserva (1)
- Squinzano DOC (1)
- Valpolicella Classico DOC (1)
- Valpolicella Ripasso (2)
- Terra Alta D.O. (2)
- Naousa (2)
- La Clape (1)
- Manchuela D.O. (1)
- Etna DOC (1)
- Turenia (3)
- Montepulciano d`Abruzzo DOC (2)
- Chianti DOCG (4)
- Binissalem-Mallorca D.O. (1)
- Amyndeon (2)
- Nemea (2)
- Valdepenas (4)
- La Mancha (1)
- Rioja (2)
- Chateauneuf du Pape (1)
- IGP Pays d`OC (1)
- Morellino di Scansano DOCG (1)
- Castel del Monte DOCG (1)
- Sicilia DOP (1)
- Nebbiolo d`Alba DOC (1)
- Piemonte Grignolino DOC (1)
- Valdeorras D.O. (1)
- Priorat (1)
- Cahors (3)
- Vin de France (1)
- Wagram (1)
- Salice Salentino (1)
- Molise (1)
- Madiran (3)
- Colchagua (2)
- Casablanca Valley (3)
- Rioja Alavesa (1)
- Bierzo (2)
- Almansa D.O. (2)
- Jumilla D.O. (2)
cielistość
styl wina
alkohol
pojemność
obiadek rodzinny
jest ona/on wolny wieczór nie ma wina
mam kominek fotel dobrą książkę a wina nie
uroczysta śniadanie/obiad/kolacja – niepotrzebne skreślić
chcę odłozyć wino do piwnicy
Cena
-
od
do
Nowość
Wina czerwone
- #Włochy
- #czerwone
- #wytrawne
- #jagoda
- #porzeczka
- #skóra
- #soczystość
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #do obiadu
- #Włochy
- #czerwone
- #wytrawne
- #czereśnia
- #pieprz
- #tytoń
- #równowaga
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #piwniczka
Wina czerwone - skąd się bierze czerwona barwa?
Czy wybierając butelkę czerwonego wina, zastanawiałeś się dlaczego wygląda tak, a nie inaczej? Istnieją setki odmian winorośli czerwonej na świecie. Każda z nich daje wina o odmiennym charakterze. Winogrona o grubej skórce (np. Cabernet Sauvignon, Syrah) rodzą wino czerwone o ciemniejszej barwie. Wina z odmian o delikatnej, cienkiej skórce (Pinot Noir, Gamay, Garnacha) mają jaśniejsze zabarwienie, bywają niemal przezroczyste. W skórce winogron, pestkach i łodygach zawarte są polifenole zwane taninami. Odpowiadają one za uczucie ściągania w ustach, tak jak mocna czarna herbata. Klimat obszaru pozyskiwania owocu ma kolosalne znaczenie dla finalnego smaku wina czerwonego.
Czerwone wino - skąd słodycz w winie?
Można przyjąć że w chłodniejszych strefach wina czerwone będą miały wyraźnie zaznaczoną kwasowość, przez co będą się wydawać bardziej wytrawne. Cieplejsze regiony zrodzą dojrzale słodki owoc, więc tamtejsze wina czerwone bywają mniej kwasowe, bujnie owocowe. Wraz z upływem lat wino czerwone traci swój kolor, brązowieje. Także taniczność i kwasowość łagodnieją. Bardzo wiele zależy od samego winiarza, to on decyduje o końcowym smaku, charakterze i przeznaczeniu jego win czerwonych. Warto zapoznać się z producentami win dostępnych w naszym sklepie. Każdy z nich ma swój niepowtarzalny styl. Za pomocą wyszukiwarki łatwo znajdziesz ten odpowiadający Twoim oczekiwaniom.
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina czerwonego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.