Producent
- Alpha Estate (2)
- Anima Negra (1)
- Anne de Joyeuse (1)
- Bodega Iniesta (1)
- Bodega San Roman (1)
- Bodega Teso La Monija (3)
- Bodegas Garcia de Lara (2)
- Bodegas Muga (2)
- Bodegas Piqueras (1)
- Bodegas Se?orio de Arana (1)
- Buitenverwachting (1)
- Campagnola (1)
- Cantina di Dolianova (1)
- Cantina San Marzano (3)
- Cantina Zaccagnini (1)
- Caparzo (3)
- Carlo Sani (1)
- Carpineto (2)
- Ceste Vini (3)
- Chateau Camplazens (1)
- Château d'Aydie (2)
- Chateau Hauterive (2)
- Ciu Ciu (2)
- Clos La Coutale (1)
- Clos Saint Jean (1)
- Conte di Campiano (2)
- Contini (1)
- Di Majo Norante (1)
- Domaine Guy Allion (3)
- Domaine Sergent (1)
- Edetaria (1)
- Enotec (2)
- Farnese (1)
- Fattoria Le Terrazze (1)
- Felsina (1)
- Feudo Luparello (1)
- Frescobaldi (1)
- Garofoli (1)
- Graci (1)
- Guido Porro (5)
- Huerta de Albala (1)
- Il Poggiarello (1)
- Johannes Zillinger (3)
- Jordi Miro (1)
- Jorge Nobre Moreira (1)
- Jose Ferrer (1)
- Kamil Barczentewicz (1)
- Kir-Yianni (2)
- Koyle (2)
- Loma Larga (3)
- Lopez de Herida Vinia Tondonia (2)
- Luccarelli (1)
- Megia e Hijos (4)
- Montecivoli (1)
- Musita (2)
- Pala (1)
- Papaioannou (2)
- Pietro Clementi (1)
- Poggio alla Sala (1)
- Polkura (3)
- Réunis de Cébazan (1)
- Rocca delle Macie (1)
- Sampietrana (4)
- Sierra Cantabria (3)
- Telmo Rodríguez (3)
- Tenuta San Antonio (2)
- Terra de Falanis (1)
- Terras Gauda (2)
- Torrevento (2)
- Villa Pillo (1)
- Vina El Principal (2)
- Vinas Familia Gil (3)
- Vinia Herminia (1)
- Vinivola del Priorat (1)
- Vinos Para Ti (1)
- Weingut August Eser (2)
- Weingut Lehner Minkowitsch (1)
- Weingut Leth (1)
Nowość
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Wina czerwone - skąd się bierze czerwona barwa?
Czy wybierając butelkę czerwonego wina, zastanawiałeś się dlaczego wygląda tak, a nie inaczej? Istnieją setki odmian winorośli czerwonej na świecie. Każda z nich daje wina o odmiennym charakterze. Winogrona o grubej skórce (np. Cabernet Sauvignon, Syrah) rodzą wino czerwone o ciemniejszej barwie. Wina z odmian o delikatnej, cienkiej skórce (Pinot Noir, Gamay, Garnacha) mają jaśniejsze zabarwienie, bywają niemal przezroczyste. W skórce winogron, pestkach i łodygach zawarte są polifenole zwane taninami. Odpowiadają one za uczucie ściągania w ustach, tak jak mocna czarna herbata. Klimat obszaru pozyskiwania owocu ma kolosalne znaczenie dla finalnego smaku wina czerwonego.
Czerwone wino - skąd słodycz w winie?
Można przyjąć że w chłodniejszych strefach wina czerwone będą miały wyraźnie zaznaczoną kwasowość, przez co będą się wydawać bardziej wytrawne. Cieplejsze regiony zrodzą dojrzale słodki owoc, więc tamtejsze wina czerwone bywają mniej kwasowe, bujnie owocowe. Wraz z upływem lat wino czerwone traci swój kolor, brązowieje. Także taniczność i kwasowość łagodnieją. Bardzo wiele zależy od samego winiarza, to on decyduje o końcowym smaku, charakterze i przeznaczeniu jego win czerwonych. Warto zapoznać się z producentami win dostępnych w naszym sklepie. Każdy z nich ma swój niepowtarzalny styl. Za pomocą wyszukiwarki łatwo znajdziesz ten odpowiadający Twoim oczekiwaniom.
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina czerwonego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.