Wina greckie
Aktualnie wybrane filtry

- #Grecja
- #czerwone
- #wytrawne
- #balsamoczność
- #równowaga
- #tanina
- #soczystość
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #prezent

- #Grecja
- #czerwone
- #wytrawne
- #wiśnia
- #kwiaty
- #soczystość
- #tanina
- #uroczystość
- #koneser
- #piwniczka
- #prezent

- #Grecja
- #białe
- #wytrawne
- #melon
- #cytrusy
- #słoność
- #lekkość
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza
- #upał

- #Grecja
- #czerwone
- #wytrawne
- #jagoda
- #zioła
- #masywność
- #tanina
- #do książki
- #uroczystość
- #koneser
- #ziąb
- #piwniczka
Grecja to pełen słońca, górzysty, śródziemnomorski kraj, będący kolebką kultury
europejskiej, a zarazem korzeniem światowego winiarstwa.
Winorośl była uprawiana w Grecji najprawdopodobniej już w czwartym tysiącleciu przed Chrystusem. Od
Homera wiemy, że w ósmym wieku wino było już rozpowszechnione w całej Grecji,
potwierdza to zresztą mitologia, z jedną z jej centralnych postaci - Dionizosem.
Winiarstwo greckie zaczęło rozszerzać swoje wpływy na cały ówczesny świat,
zwłaszcza na Włochy, czego ślady, na południu Italii są do dziś obecne. Wiele
uprawianych we Włoszech szczepów niewątpliwie pochodzi z Grecji.
Choć wino jest nieodłącznym elementem kultury greckiej
Wino nie zrobiło takiej kariery jak wina włoskie, francuskie czy hiszpańskie. Duża lokalna konsumpcja rozleniwiła producentów, którzy zapomnieli o jakości. Inna sprawa, że Grecja w nowożytności
nie miała z produkcją wina najłatwiej - najpierw za sprawą zakazów i wysokich
podatków otomańskich, następnie za sprawa mocnego uderzenia filoksery.
Rewolucja w jakości win greckich, zapoczątkowana w latach osiemdziesiątych dzieje
się na naszych oczach.
Greckie winiarstwo to miszmasz tradycji i nowoczesności.
Widać to najpierw w różnorodności szczepów - można tu znaleźć te uprawiane tylko w Grecji jak
Xinomavro, Assyrtiko, Agiorgitiko, a zarazem wszędobylskie Cabernet Sauvignon
czy Chardonnay. Współczesne greckie wina to pełen wachlarz od mineralności,
mocnych tanin, przez świeżość, intensywny owoc i lekką słodycz.
Geograficznie Grecję podzielić można na interior i wyspy.
Ląd obejmuje południową część Półwyspu Bałkańskiego, wbitego w Morze Śródziemne między Włochami i
Turcją. Od wschodu otacza ją morze Egejskie, od zachodu Morze Jońskie Wszystko
to ma to istoty wpływ na grecki mezoklimat. Na wyspach i wybrzeżu interioru jest on
śródziemnomorski, na północy i w górach przy granicy z Albanią, Macedonią i
Bułgarią staje się kontynentalny. Również ukształtowanie terenu - od gór i głębokich
dolin rzecznych, po równiny i wulkaniczne wyspy funduje prawdziwą winiasrką
mozaikę. Wino znaleźć można w całej Grecji, ale skala produkcji i stylistyka wyraźnie
różni się w zależności od miejsca. Na północnym wschodzie (grecka Macedonia)
króluje bogate masywne taniczne Xinomavro. Peloponez to kraina czerwonego
Agiorgitiko, białego rześkiego Moschofilero i krągłej, łagodnej Malvasii. Wysypy na
morzu Egjskim, zwłaszcza na Santorini słyną z genialnego Assyrtiko, na Rodos i
Samos znaleźć można natomiast doskonałe Muskaty.
Onomasia Proelefseos Anoteras Piotitos (OPAP) i Onomasia Proelefseos
Eleghomeni (OPE) to dwa główne oznaczenia apelacyjne dla najlepszych win
greckich. na niższym poziomie znajdziemy PGI Topikos Inos (wino z regionu) i
Epitrapezios Inos (wino stołowe), które dotyczą większych regionów kraju.
Początek 21 wieku z potężnym kryzysem ekonomicznym, to kolejny niełatwy okres
dla greckich win, tym niemniej wina greckie - zwłaszcza te produkowane z
Xinomavro, Agiorgitiko i Assyrtiko znalazły już ważne miejsce w światowym
winiarstwie