Wina greckie
- #Grecja
- #czerwone
- #wytrawne
- #jagoda
- #zioła
- #masywność
- #tanina
- #do książki
- #uroczystość
- #koneser
- #ziąb
- #piwniczka
- #Grecja
- #czerwone
- #wytrawne
- #wiśnia
- #kwiaty
- #soczystość
- #tanina
- #uroczystość
- #koneser
- #piwniczka
- #prezent
- #Grecja
- #czerwone
- #wytrawne
- #balsamoczność
- #równowaga
- #tanina
- #soczystość
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #prezent
- #Grecja
- #białe
- #wytrawne
- #melon
- #cytrusy
- #słoność
- #lekkość
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza
- #upał
Grecja to pełen słońca, górzysty, śródziemnomorski kraj, będący kolebką kultury europejskiej, a zarazem korzeniem światowego winiarstwa
Winorośl była uprawiana w Grecji najprawdopodobniej już w czwartym tysiącleciu przed Chrystusem. Od Homera wiemy, że w ósmym wieku wino było już rozpowszechnione w całej Grecji, potwierdza to zresztą mitologia, z jedną z jej centralnych postaci - Dionizosem. Winiarstwo greckie zaczęło rozszerzać swoje wpływy na cały ówczesny świat, zwłaszcza na Włochy, czego ślady, na południu Italii są do dziś obecne. Wiele uprawianych we Włoszech szczepów niewątpliwie pochodzi z Grecji.
Choć wino jest nieodłącznym elementem kultury greckiej
Wino nie zrobiło takiej kariery jak wina włoskie, francuskie czy hiszpańskie. Duża lokalna konsumpcja rozleniwiła producentów, którzy zapomnieli o jakości. Inna sprawa, że Grecja w nowożytności nie miała z produkcją wina najłatwiej - najpierw za sprawą zakazów i wysokich podatków otomańskich, następnie za sprawa mocnego uderzenia filoksery.
Rewolucja w jakości win greckich, zapoczątkowana w latach osiemdziesiątych dzieje się na naszych oczach.
Greckie winiarstwo to miszmasz tradycji i nowoczesności
Widać to najpierw w różnorodności szczepów - można tu znaleźć te uprawiane tylko w Grecji jak Xinomavro, Assyrtiko, Agiorgitiko, a zarazem wszędobylskie Cabernet Sauvignon czy Chardonnay. Współczesne greckie wina to pełen wachlarz od mineralności, mocnych tanin, przez świeżość, intensywny owoc i lekką słodycz.
Geograficznie Grecję podzielić można na interior i wyspy
Ląd obejmuje południową część Półwyspu Bałkańskiego, wbitego w Morze Śródziemne między Włochami i Turcją. Od wschodu otacza ją morze Egejskie, od zachodu Morze Jońskie Wszystko to ma to istoty wpływ na grecki mezoklimat. Na wyspach i wybrzeżu interioru jest on śródziemnomorski, na północy i w górach przy granicy z Albanią, Macedonią i Bułgarią staje się kontynentalny. Również ukształtowanie terenu - od gór i głębokich dolin rzecznych, po równiny i wulkaniczne wyspy funduje prawdziwą winiarską mozaikę. Wino znaleźć można w całej Grecji, ale skala produkcji i stylistyka wyraźnie różni się w zależności od miejsca. Na północnym wschodzie (grecka Macedonia) króluje bogate masywne taniczne Xinomavro. Peloponez to kraina czerwonego Agiorgitiko, białego rześkiego Moschofilero i krągłej, łagodnej Malvasii. Wysypy na morzu Egjskim, zwłaszcza na Santorini słyną z genialnego Assyrtiko, na Rodos i Samos znaleźć można natomiast doskonałe Muskaty. Onomasia Proelefseos Anoteras Piotitos (OPAP) i Onomasia Proelefseos Eleghomeni (OPE) to dwa główne oznaczenia apelacyjne dla najlepszych win greckich. na niższym poziomie znajdziemy PGI Topikos Inos (wino z regionu) i Epitrapezios Inos (wino stołowe), które dotyczą większych regionów kraju. Początek 21 wieku z potężnym kryzysem ekonomicznym, to kolejny niełatwy okres dla greckich win, tym niemniej wina greckie - zwłaszcza te produkowane z Xinomavro, Agiorgitiko i Assyrtiko znalazły już ważne miejsce w światowym
winiarstwie