Baleary
- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #dojrzałość
- #soczystość
- #dym
- #równowaga
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #do obiadu
- #koneser
- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #śliwka
- #wanilia
- #beczka
- #miękkość
MAJORKA, MINORKA I IBIZA W KIELISZKU – WINA Z BALEARÓW
Ibiza i Majorka kojarzą się przede wszystkim ze względu na licznie szturmowane kurorty wypoczynkowe, imprezy na plaży do białego rana, tłumy, niekiedy krnąbrnych, turystów. Niejeden odwiedzający Baleary nie zdaje sobie zapewne sprawy, że można tam poimprezować inaczej: subtelniej, z gustem i smakiem zanurzając usta w kieliszku dobrego wyspiarskiego wina, produkowanego tam już w czasach rzymskich.
Archipelag posiada oficjalnie dwa tytuły DO: Benissalem-Mallorca oraz Pla i Llevant ale również wiele stref produkcji z kategorii Vino de la Tierra.
W regionie produkuje się wina z lokalnych odmian jak występujące wyłącznie tutaj Manto Negro, Callet (stosowane głównie do produkcji wina różowego), Fogoneu. Obecne są również odmiany typowo hiszpańskie (Tempranillo, Monastrell) i międzynarodowe szczepy jak: Cabernet Sauvignon, Merlot. Wszystkie trzy szczepy stosowane są w produkcji win kupażowych. 75% produkcji to wina czerwone. Biele produkowane są na bazie Malvasia i Chardonnay i dają wina świeże, pełne, z aromatami owocowymi i tropikalnymi.
Do najważniejszych producentów należą: Jose Ferrer, Anima Negra, 4kilos Vinicola, Binigrau.