Castilla la Mancha
- #Hiszpania
- #białe
- #wytrawne
- #cytrusy
- #trawa
- #lekkość
- #rześkość
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #randka
- #na co dzień
- #budżet
- #Hiszpania
- #białe
- #wytrawne
- #tropiki
- #trawa
- #świeżość
- #chrupkość
- #upał
- #na co dzień
- #budżet
- #impreza
- #wesele
- #hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #wiśnia
- #czerwona porzeczka
- #malina
- #wanilia
- #uroczystość
- #koneser
- #grill
- #ziąb
- #Hiszpania
- #białe
- #wytrawne
- #brzoskwinia
- #orzechy
- #wanilia
- #równowaga
- #na co dzień
- #budżet
- #randka
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #hiszpania
- #białe
- #wytrawne
- #cytrusy
- #oleistość
- #rześkość
- #na co dzień
- #budżet
- #uroczystość
- #hiszpania
- #spokojne
- #wytrawne
- #wiśniowy
- #czerwona porzeczka
- #malina
- #na co dzień
- #budżet
- #randka
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #Hiszpania
- #czerowne
- #wytrawne
- #czereśnia
- #tytoń
- #soczystość
- #długość
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza
JAKIE WINO PIŁ DON KICHOT? WINA Z LA MANCHA.
Kraina słynnego błędnego rycerza: Castilla La Mancha to duży region winiarski ze stolicą w Toledo, w którym uprawia się ponad połowę hiszpańskich winogron. W ślad za ilością niestety nie zawsze idzie jakość, stąd La Mancha https://winayo.pl/sklep/wina/niemcy/rheingauznana jest głównie z produkcji niskiej jakości wina stołowego. Na horyzoncie tego winnego morza coraz częściej zaobserwować można jednak wysokiej jakości wina. Idzie dobre.
Castilla La Mancha nie ma jednolitego wybijającego się profilu produkcji. Uprawia się tutaj wiele odmian zarówno białych jak i czerwonych szczepów winorośli. Najczęściej uprawianą białą odmianą, jest szczep Airen: odporny na suszę, gorący klimat i ubogie gleby, którego uprawa, tu w La Manchy, zajmuje więcej powierzchni niż jakakolwiek inna odmiana winorośli na świecie (!). Airen jest bazą do produkcji brandy, ale wytwarza się z niego również proste i przystępne w odbiorze białe wina stołowe. Czerwone dominujące odmiany to oczywiście Tempranillo, ale również Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Garnacha, Monastrell, Bobal.
Pomimo tego, że w dalszym ciągu znaczna część produkcji wykorzystywana jest pod produkcję brandy lub wielonakładową produkcję win supermarketowych, renoma i sytuacja regionu stale się poprawia. Stosowane są coraz to nowsze metody winifikacji i eksperymentuje się z doborem odmian winorośli.
Ostry kontynentalny klimat ze znacznymi wahaniami temperatury dobowej i sezonowej stanowi duże wyzwanie dla plantatorów tak w uprawie jak w doborze odmian odpornych na trudne warunki pogodowe.
Region posiada dziewięć apelacji D.O.: Almansa DO, La Mancha DO, Manchuela DO, Mentrida DO, Mondejar DO, Ribera del Jucar DO, Toledo DO, Valdepenas DO i Ucles DO. Ta ostatnia zasługuje na szczególną uwagę. Jedna z najmłodszych denominacji hiszpańskich wyróżnia się w La Manchy winami eleganckimi, o większej świeżości, mówiąc kolokwialnie: mniej „przegotowanymi” od całej reszty płaskowyżu. Dzieje się tak za sprawą położenia winnic na poziomie sięgającym do 1000 m.n.p.m., które łagodzi nieco ostry klimat La Manchy. Dominujące uprawy skupione są wokół Tempranillo i Verdejo.
Wśród zasługujących na uwagę producentów Castilla la Mancha można wymienić: Bodegas Iniesta (rodzinna winnica słynnego piłkarza Andrés Iniesta), Bodegas Atalaya, Felix Solis, El Vinculo, Jimenez-Landi.