Castilla y Leon
- #Hiszpania
- #czerowne
- #wytrawne
- #leśne
- #wiśnia
- #mineralność
- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #wiśnia
- #malina
- #rześkość
- #lekkość
- #na co dzień
- #do obiadu
- #koneser
- #grill
- #upał
- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #wiśnia
- #las
- #tanina
- #soczystość
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #prezent
- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #moc
- #mineralność
- #elegancja
- #subtelność
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #ziąb
- #Hiszpania
- #czerowne
- #wytrawne
- #masywność
- #pieprz
- #tytoń
- #gorzka czekolada
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #potęga
- #mokka
- #przyprawy
- #równowaga
- #uroczystość
- #koneser
- #ziąb
- #piwniczka
- #prezent
Obejmujący piątą część Hiszpanii region rozciąga się od centrum kraju niemal po północne wybrzeże półwyspu Iberyjskiego. W regionie Castilla y Leon położone są najbardziej uznane w świecie wina, apelacje o statusie DO takie jak: Ribera del Duero, Toro, Bierzo, Duero czy Rueda.
Bez wątpienia w regionie króluje uprawa Tempranillo stanowiąca 65 % powierzchni wszystkich winnic. Tutejszy klimat charakteryzuje się gorącym latem i ostrą zimą, gdzie temperatury spadają poniżej zera. Wahania temperatury w ciągu dnia istotnie wpływają na produkowane tutaj wina.
RIBERA DEL DUERO DO
Jako jedna z najważniejszych i uznanych na świecie apelacji hiszpańskich należących do Kastylii słynie z produkcji potężnych, bogatych w taninę i intensywny owoc czerwieni. Niemal cała produkcja apelacji skupia się na winach czerwonych, gdzie bez wątpienia króluje Tempranillo, znane tu także jako: Tinto Fino i Tinta de Pais. Wina kupażowane produkowane w Ribera del Duero muszą zawierać co najmniej 75% Tempranillo. Zwykle występuje ono z takimi szczepami jak Garnacha, Cabernet Sauvignon czy Malbec. Legendarnymi producentami Ribera del Duero są Vega Sicilia, Domingo de Pingus czy Alejandro Fernandez.
TORO DO
Szczególnym graczem w świecie hiszpańskiego wina jest apelacja Toro. Nomen omen “toro” znaczy byk, co zdaje się dobrze odzwierciedlać charakter produkowanych tu win. Niemal całą produkcja apelacji skupiona jest na Tempranillo, a co za tym idzie powstają tu potężne i dobrze zbudowane czerwienie o stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu. Wpływ na styl produkowanych w Toro win ma wysokie położenie winnic, wahające się na poziomie 600-800 m.n.p.m., dzięki czemu gorący, suchy klimat płaskowyżu Kastylii ulega złagodzeniu. Niewielki odsetek upraw stanowi Garnacha wykorzystywana głównie do produkcji różowego wina.
BIERZO DO
Nieco inny styl wina prezentuje położona w północno-wschodniej części regionu apelacja Bierzo DO. Bezpośredni wpływ Atlantyku sprawia, że średnia temperatura jest znacznie niższa od reszty regionu. Na dodatek gleby z przeważającymi łupkami i granitami dają w efekcie wina świeże, intensywne, soczyste i mineralne. Uprawia się tutaj przede wszystkim Mencię: odmianę dającą skoncentrowane wina wpadające w aromaty ziemiste i jagodowe.
RUEDA DO
Poza potężnymi czerwonymi winami w Castilla y Leon produkowane są również białe wina na bazie Verdejo. Centrum regionalnej produkcji wina pochodzącego z tego aromatycznego szczepu jest położona nad rzeką Duero apelacja Rueda, gdzie uprawa Verdejo zajmuje 4/5 wszystkich winnic.
Verdejo daje wina o charakterystycznej słomkowej barwie, intensywne w aromaty owoców cytrusowych, ziół; o dobrej orzeźwiającej kwasowości. Dla zmniejszenia intensywności aromatów w winie stosuje się kupaż z takimi odmianami jak Viura, czy Sauvignon Blanc. Jednym z rozpoznawalnych producentów białych win w Rudzie jak znany z regionu Rioja Marques de Riscal.